Alle som har fulgt med på PGA-touren det siste året har fått med seg den ekstreme forvandlingen til Bryson DeChambeau. Men etter å ha sett ham uke inn og uke ut er det fort gjort å glemme hvordan han så ut i forrige sesong. 

For det var altså slik han så ut sist han spilte Masters.

Bryson DeChambeau på Augusta i april 2019. (Foto: Getty Images)

Siden dengang har han lagt på seg 20 kg med muskler og jobbet iherdig med å øke svinghastigheten. Resultatene har vi sett – nå slår 26-åringen plutselig lengst av alle på hele touren, og for bare noen uker siden avslørte han i sosiale medier at han hadde brutt den magiske grensen på 400 yards carry.

Etter at han vant U.S. Open i suveren stil, er mange nå spent på hva han kommer til å gjøre med Augusta National. Og konkurrentenes «bekymringer» er i høy grad reelle. 

Kortklipt gress og åpne landskap

Noe av det som skiller Augusta National fra andre baner er at det ikke finnes rough. Den «roughen» som finnes er omtrent som fairwayene på en gjennomsnittlig norsk bane. Det betyr at man ikke er helt avhengig av å ligge i fairway, ihvertfall ikke om man slår langt nok.

Så hvis rapportene stemmer, og DeChambeau kommer til å slå ballen opp mot 400 yards, kan han spille banen på en helt annen måte enn resten av feltet. Fordi han kan kan fly ballen til steder på banen det ikke finnes hindringer, kan han velge helt andre linjer fra tee enn det andre spillere har mulighet til.

Stor og sterk: Bryson har ikke trengt å bruke så mye mer enn driver, wedger og korte jern på treningsrundene. (Foto: Getty Images)

Et av eksemplene er på hull ni. Et vanskelig par 4-hull med en korridor av trær på begge sider av fairway – og der førstslaget gjerne ender i nedoverbakke dersom du havner i fairway. Herfra skal man slå opp mot en kraftig ondulert green fra en såkalt «hanging lie», slår du ikke langt nok vil ballen rulle tilbake langt ned i dalen.

Men ettersom DeChambeau nå slår mye lenger, finnes det ikke trær eller hindringer der ballen hans kommer til å lande. Det er noe man ikke ser på tv, men faktisk har han et område som er nesten 300 meter bredt å lande på – og det er kortklipt gress over alt. Dermed blir et av banens mest vriene hull fort en «walk in the park» for Bryson, som får helt andre vinkler og innspill til den utfordrende greenen.

På det velkjente hull 13 slår han nå så langt at han kan legge seg helt opp mot fairway på hull 14, og kun ha en wedge inn på andreslaget. På et par 5-hull…

På det neste par 5-hullet, hull 15, har han hatt åtte- og nierjern inn på andreslaget på treningsrundene.

Og når man kommer til selve avslutningshullet, det legendariske hull 18 opp bakken, har han også mulighet til å velge linjer og strategier ingen andre kan matche. Nok en gang har han et landingsområde som er flere hundre meter bredt, ingen rough, og med mulighet til å slå seg til et område som gir ham enklere linjer inn mot hullet, alt ettersom hvor pinnen er plassert den gitte dagen.

Det lengste slaget han hadde inn til greenen på par 4 og par 5-hull på tirsdagens treningsrunde, var 160 meter. Selv sier amerikaneren at han tenker på banen som par 67.

Ingen green-bok

Det som virkelig skiller Augusta fra andre baner, er greenområdene. Lynraske, ondulerte greener kombinert med fryktelige pinneplasseringer gjør at man er sjanseløs på å gå for flaggene om man bare havner bittelitt ute av posisjon. I tillegg må spillerne klare seg uten green-bok. På vanlige PGA-turneringer får spillerne en egen bok med nøyaktig oversikt over hellinger og topografi på hver enkelt green. DeChambeau, som den vitenskapsmannen han er, bruker denne informasjonen i veldig stor grad, noe som har gjort ham til en veldig god putter.

Men på Augusta får man altså ikke noen slik bok utdelt. Her er man nødt til å bruke øynene sine og gjøre sine egne analyser. Kanskje er det her Bryson får den største utfordringen?

Uansett er han den store favoritten før turneringen tar til. Så gjenstår det å se om amerikaneren, som ble nummer 29 i fjor, og som aldri har vært bedre enn nummer 21 i Masters, klarer å «ødelegge» banen og ta sin første grønne jakke. Verden følger spent med.