Selv om custom-fitting av golfkøller blir stadig mer populært her til lands, er det fortsatt mange som kjøper køller rett fra hylla i proshopen.

I motsatt ende av skalaen har du tourspillernes utstyr. Her overlates absolutt ingenting til tilfeldighetene, enten det gjelder grepstørrelse, loft, skaftstivhet eller hva det måtte være.

Viktor Hovlands nyeste Ping-jernkøller før denne ukens Memorial Tournament i Ohio gir et lite innblikk i hvor høyt presisjonsnivå verdens beste spillere krever av sine arbeidsredskaper.

Hovland har allerede eksperimentert mye med sammensetningen av køller i bagen i løpet av sitt første år som proff. Man skulle kanskje ikke tro at han ville gjøre noen endringer bare dager etter å ha endt på tredjeplass i Workday Charity Open – som i likhet med denne ukens turnering ble spilt på Muirfield Village GC.

Under Memorial Tournament blir det imidlertid langt tøffere forhold med tykkere rough og hardere og raskere greener. Og det er grunnen til at Hovland nå har bestemt seg for å gjøre justeringer på utstyret, ifølge golf.com.

Golf.com-reporter Jonathan Wall skriver at Hovland ønsker mer høyde og spinn på jernslagene – spesielt siden han slår lite torv med jernkøllene og setter forholdsvis lite spinn på ballen.

Utfordringen han ga Ping, var å finne en måte å øke høyden på ballbanen og spinnverdiene – uten å endre på skaftet, loft på køllehodet eller carry-lengden på slagene.

Løsningen ble å slipe vekk litt metall fra undersiden av køllehodet for å fjerne litt «bounce». Dette sørger for at jernkøllene graver seg litt mer ned i bakken i balltreffet, som igjen sørger for at ballen treffer køllen litt høyere på slagflaten enn Hovland er vant til.

Slipingen gjorde også at tallene på sålen som indikerer jernkølle-nummer, forsvant. Dermed måtte Ping trykke nye nummer høyere opp på baksiden av køllehodet.

Ifølge golf.com brukte Hovland over fire timer på å teste ut jernkøllene i ulike situasjoner onsdag morgen.

Resultatet av endringen ble i snitt én grad høyere utgangsvinkel på slagene, en økning i 150-200 rotasjoner per minutt i spinn, og to grader brattere landingsvinkel på green.

Det høres kanskje ikke som mye, men når man vet hvor små marginer det er på PGA-touren, kan det komme godt med for 22-åringen, som nå har klatret opp til 33.-plass på verdensrankingen.

NB! Hovland kom tregt i gang i tøffe forhold i The Memorial Tournament torsdag. Med en åpningsrunde på to over par ligger han i skrivende stund nede på 83.-plass mens mange spillere fortsatt er ute på banen.