Bladkøllene har tradisjonelt hatt tyngdepunkt inn mot hælen. Grunnen til dette er hodets utforming der det er lite vekt å flytte rundt. I moderne bladkøller er det takket være materialer som tungsten mulig å flytte vekt mer mot tåen, slik at hodets sweet spot ligger mer inn mot midten. I 2015 blir Nike Vapor Pro og Cobras nyhet to av de mest interessante.

I den andre enden av jernskalaen finner vi super game improvement. Svært tilgivende køller som gir økt lengde og høyde til spillere som trenger det. Nå henter produsentene teknologi fra en storebror i bagen – fairwaywood. Hodene på køller som Nike Vapor Speed og Callaway Big Bertha er hule. Kroppen lages hul og slagflaten festes på. Dette gir en tramponlineeffekt, slagflaten gir mer effekt ut til ballen når du treffer den. Faren er at lyd og følelse blir helt merkelig, men de vi har prøvd så langt fungerer utmerket. Det vi også har merket oss er at lengden på maksslagene ikke blir bedre, men feiltreffene får noe bedre utfall enn tidligere.

Cobra

Full utskiftning hos Cobra. Ut med BiO Cell, som vi ikke falt helt for, inn med Fly-Z. I serien finner vi Fly-Z, Fly-Z Pro, Fly-Z+ og Fly-Z XL.

Fly-Z blir en viktigste og vanligste køllen for normale golfere. Tilgivende og litt stiligere enn tidligere modeller. Fly-Z+ kan bli et veldig kult jernsett. Det samme gjelder Pro-versjonen. Med AMP Cell Pro og Forged viste Cobra at de behersker til fulle jern ment for gode spillere.

Mizuno

To nye MP jern, det liker vi. MP-15 og MP-H5 er tradisjonell Mizuno og begge vil nok selge veldig bra. H5 er meget aktuell som driving iron for dem som velger de andre MP jernsettene.

JPX fornyes også. Her får vi 850 Forged og 850. Førstnevnte lages med boron, uten at vi helt vet om det kommer til å gjøre stor forskjell. JPX jern er vanligvis veldig bra. Plasseringen mellom MP og EZ gjør dem attraktiv for mange som vil spille Mizuno men ikke våger seg ut på MP og syns EZ blir for vanlig.

Mizuno har blitt styrt fra Sverige. Nå er SMD inne som distributør.

Nike

Vaporfamilien er sterk. Speed virker som et lovende, lettspilt jern. Pro er bladkøller med en moderne vri, men de er fremdeles vanskelig å slå med. Den største utviklingen, og det mest positive bekjentskapet for oss, er Pro Combo. Nydelige former og de kler den nye stilen. Liker du ikke Volt kan du kjøpe litt modellmaling og gjøre detaljene hvite.

Callaway

Callaway XR erstatter X2 Hot. Serien kommer i standard og Pro versjon. XR blir svært viktig for dem. Forhåndsomtalene er lovende.

Nylig ble Big Bertha jern lansert. Dette er ekstremkøller. Ikke for dem som vil spille på følelse og kontroll, målgruppen er golfere som typisk sliter med høyde og lengde på slagene. Stikkord er morsom golf og selvtillit.

Vi tar med Apex MB siden den ikke har vært innom oss og ble lansert midt i året. Stilig bladkølle som følger i sine forgjengeres fotspor.

 

 

Ping

G-serien får Tourversjon og det blir enorm suksess. Der har du vår spådom for Ping i 2015. Bortsett fra det vet vi lite. Eller ingenting, for å være helt ærlig. Men se opp for denne nye G Tour. Den kommer.

Titleist

Titleist lanserer som alltid jern og woods i intervall på to år. Høsten 2015 er det duket for nye jern. 712 ble avløst av 714. Våger vi å gjette 716?

Neste generasjon fra Titleist kan også bli den første der de virkelig snakker om lengde på jernkøllene sine, akkurat som de nå gjør med 915-serien.

Srixon

Så utrolig kult og lovende at vi kanskje gleder oss mer enn noen gang til å motta testkøller. Z-seriens 545, 745 og 945 kan allerede kåres til de peneste jernkøllene i 2015.

Vi bekymrer oss ikke for at kvaliteten skal være dårlig. Srixon tuller ikke når de lager golfkøller. Eller baller, for den del. TWT satser på Srixon og vi gir dem tommelen opp.

Serien inneholder også et driving iron – ZU45

Wilson

D200 er flotte tilgivende køller og en fin utvikling fra D100. De får ikke oppmerksomheten alene neste år, vi forventet at FG Tour V4 stjeler den fullstendig.

Begge køllene har vært med oss på rangen. D100 er idiotsikker. Kan ikke misse med den. FG Tour V4 var overraskende bra. Herlig følelse av tyngdepunktet i hodet når man treffer. Passe tilgivende og i våre øyne veldig pene. Som dere ser på bildet kommer det også driving iron i V4.

Wilson D100 var en bra dameserie. D200 kommer også i egen versjon. Vi må ta med et bilde, selv om fargen ikke kommer godt fram. Dameversjonen er stiligere enn den herrene får, spesielt headcoverne.

Cleveland

Som med driver er det CG Black som teller her. Vi har lite kjennskap til dem for øyeblikket. De skal være med i testen vår i 2015. Som tidligere år er målgruppen spillere som trenger hjelp med lengde og høyde på slagene. CG Black står for kvalitet i materialer og er like bra som alt annet på markedet. 

TaylorMade

Vi har satt opp denne oversikten før og den sier alt om TaylorMades jern i 2015.

RSi 1 erstatter SpeedBlade.
RSi 2 erstatter SLDR.
RSi TP erstatter TP MC.
TP CB forsvinner.
TP MB er med videre.

RSi 1 og 2 har vi allerede skrevet om. Vårt førsteinntrykk er ikke en endelig dom. Vi liker dem begge, men må ha mer tid før vi vet hvordan alle lommene påvirker prestasjonen.