Det ekstra grønnet gresset på Augusta National ser ut til å lokke fram galskapen i noen av deltakerne. Når vinnerbagen skal komponeres er det bare fantasien som setter grenser.

Hybridkongen

Y.E Yang fra Sør-Korea ble kjent som mannen som slo Tiger Woods med en hybrid. Ikke bokstavelig talt, det hadde nok skapt enda større overskrifter. Det var et hybridslag som senket Woods på Hazeltine National under PGA Championship i 2009. Under Masters har Yang gått enda lengre og puttet en ekstra hybrid eller to i bagen.

I 2011-utgaven falgt valget på 2-5 i hybrid, med sekser som lengste jern. Et valg mange seniorgolfere og nybegynnere kjenner seg igjen i. Men Yang var ikke alene. Landsmannen K.J Choi hadde syver som sitt lengste jern.

Det gikk ganske bra for begge. De åpnet på 67 slag, Choi endte på 8.plass og Yang 20.plass.

Hva lærte vi? Resultatet er viktigere enn stoltheten din.

YE Yang hybrider

Bare en driver?

Phil Mickelson er kjent for å eksperimentere, men drivervalget i 2006 var oppsiktsvekkende. To Callaway FT-3 skulle utføre to oppgaver. Hans vanlige driver gir en liten cut som han har full kontroll på. Den andre hadde en tomme lengre skaft, 46 mot 45, og vektplassering som gjorde det lettere å slå en draw.

Det fungerte rimelig bra for Phil. Han vant både turneringen der han eksperimenterte med to drivere, og selve Masters 2006. I 2011 prøvde han igjen, med 27.plass som resultat.

Hva lærte vi? Vi kan strekke grensene litt for å ikke gro fast i et standard oppsett.

Putterbyttet

Det berømte putterbyttet. Vi har alle vært der. Senest Suzann Pettersen i årets første major for damene. Nick Faldo tok en råsjans i 1989. Han kom fra en dårlig 77-runde og måtte gjøre noe på søndagen.

Åtte birdies på rad senere ble det omspill mot Scott Hoch. Der fortsatte engelskmannen sin imponerende oppvisning på greenene, og senket en åttemeters putt for seier.

Hva lærte vi? Kjøp billige puttere. Da kan du bytte oftere.

Faldo 1989 Masters

Phrankenwood

Phil Mickelson. Igjen. Denne gang med en minidriver han og Callaway døpte Phrankenwood. Med 250cc hode tok de det beste fra Callaways glimrende fairwaywood og laget et lavtspinnende monster.

2013 var Phrankenwoods år, men det ble ikke Phils. Han var nummer ni på driving accuracy, men måtte nøye seg med karriereverste 54.plass på resultatlisten.

Køllen ble etter hvert det vi kjenner som 3Deep.

Hva lærte vi? Selskapenes oppfinnsomhet og vilje til å produsere spesielle køller kommer til slutt oss til gode.

Callaway Phrankenwood

Fellesnevneren

Spør samtlige i hele feltet, og et overveldende flertall vil si at de fikk nye wedger til Masters. Ferske riller er viktig, og tettklippet gress der ballen ikke hviler på toppen betyr at lite bounce er mer aktuelt enn andre steder.

Hva lærte vi? Wedger er spesialverktøy som tilpasses spilleren og ikke minst situasjonen.