Putteren den eneste køllen i bagen som du bruker på hvert eneste hull. Det er imidlertid noe annet i golfbagen din som du bruker på hvert eneste slag, og som blir oversett av mange: ballen.

I golfindustrien hører vi de samme påstandene år etter år: «premium golfballer er bare for lavhandicapere og proffer», eller «Jeg er ikke god nok til å merke forskjellen mellom baller», eller til og med «Jeg svinger ikke raskt nok til å komprimere en premium golfball».

Faktum er derimot at den beste ballen for nesten absolutt alle golfspillere, enten man er ung eller gammel, mann eller kvinne, har rask eller treg sving, er en premium golfball. Hvis du lurer på hva en «premium golfball» er, er dette toppmodellen til de ulike merkene: Pro V1 eller Pro V1x fra Titleist, Chrome Soft eller X fra Callaway, Z-Star og X fra Srixon og TP5 og X fra TaylorMade. Grunnen til dette ligger i hvordan disse ballene er konstruert.

Faktum er derimot at den beste ballen for nesten absolutt alle golfspillere, enten man er ung eller gammel, mann eller kvinne, har rask eller treg sving, er en premium golfball

Alle utstyrsprodusentene har til felles at de bruker mesteparten av sine produktutviklingsmidler og mest avanserte materialer på sine dyreste modeller. For eksempel har Callaway sprøytet grafén i kjernen i den doble kjernen på Chrome Soft-ballen for å gi spillere enda bedre lengde, men også mer kontroll. Grafén er et av de sterkeste materialene som finnes, og har en rekke bruksområder i andre industrier.

Noe annet utviklerne av golfballer bruker lang tid på, er å forske på aerodynamikk. Titleist bruker et (hold pusten!) «sfærisk flislagt tetraeisk 328 dimple-mønster» på ytterskallet på sine Pro V1X-baller. Hvis du noen gang har slått med en rangeball hvor mye av det ytre skallet er slitt vekk, vil du forstå hvor viktig dimples (de små utdypningene på ytterlaget på ballen) og dimplemønsteret er for ballbanen. Jo bedre aerodynamikk, desto mer stabilt kommer ballen til å fly.

TaylorMades TP5-serie består på sin side av hele fem ulike lag, med en kjerne som har tre lag, mens ytterlaget består av to forskjellige lag.

De ulike balltypene produserer ulike typer ballbaner, og dette er noe som forvirrer mange. Visste du at selv om Pro V1 føles mykere enn Pro V1X, så har den lavere ballbane og spinner mindre? Pro V1X er faktisk den Titleist-ballen som har høyest ballbane og mest spinn. Basert på den informasjonen er Pro V1X et fantastisk alternativ for en dame- eller seniorspiller med lav svinghastighet og trenger hjelp med å få ballen opp i luften. Det har vært mye oppmerksomhet rundt mykere golfballer de siste årene. Mange golfspillere med lavere svinghastigheter velger disse produktene fordi de tror at myk ball tilsvarer spinn rundt green. I mange tilfeller flyr disse myke ballene langt med driveren, men har veldig lite spinn rundt green.

Finn en ball som føles bra når du putter; det har mer å si enn du tror

Det blir spennende å se hvordan Titleists spennende nye AVX-ball kommer til å passe inn i miksen deres. Etter å ha testet den i Florida, Arizona og California mener Titleist at det er et marked for denne ballen. Den har en myk kjerne og skal bidra til høy ballhastighet og lavere ballbane. Med en prislapp som tilsvarer andre baller i premiumsegmentet, mener Titleist den er et alternativ til Pro V1 og V1X.

Når det kommer til spesialtilpasning for å finne ut av hvilken ball som passer best for deg, er det best å starte på green og så jobbe deg bakover derfra. Finn en ball som føles bra når du putter; det har mer å si enn du tror. Deretter bør du gå til nærspillsområdet for å teste wedgene dine. Når du deretter begynner å teste med litt lengre køller, er det mye mindre forskjell mellom de ulike merkene enn folk flest tror. Med tanke på ballhastighet og total slaglengde er de ulike premium-ballene fra de ulike merkene veldig like hverandre. Følelse og selvtillit er alt i golf.

Jeg mener at den aller enkleste og beste måten å skille mellom de ulike produktseriene på er så enkelt som å se på prislappen. Hvis du synes det er for mye å bla opp 5-600 kroner for et dusin golfballer, gå ned til en ball mellomdyr ball. Med Titleist Tour Soft får man for eksempel veldig mye ball for pengene. Hvis du bare er interessert i å få så mye lengde som mulig, er Velocity-modellen kanskje et enda bedre valg.

Hvis pris derimot ikke er noe du bryr deg om, er de mest kostbare premium-modellene best for alle typer spillere, uavhengig av handicap, alder og ferdigheter.

– – –

Følg Tom Horley på Instagram: @tomhorley