2016 virket så langt unna da regel 14-1b ble vedtatt i 2013. Nå er den store dagen her. Dagen spillere som Adam Scott, Carl Petterson, Keegan Bradley og Bernhard Langer har gruet seg til. De har alle stolt helt og fullt på forankring for å gi dem suksess på greenen, og vil merke forbudet på kroppen.

I 2014 snakket vi med Scotty Cameron, en av verdens mest anerkjente putterprodusenter, om problemet for dem og Adam Scott:

– Adam er utrolig viktig for oss. Vi jobber stadig med ham for å utvikle nye metoder og nye puttere som fungerer tilfredsstillende. Alt tilsier at det skal gå helt bra, men det er en prosess som tar tid.

Proffene har altså meget god hjelp når de må endre teknikk og utstyr. For oss glade amatører stiller det seg annerledes. Du må ta et valg som golfer. Hva er viktig for deg? Hvis du spiller mange turneringer er valget enkelt. Du må droppe forankringen.

Spiller du bare sosiale runder er det sikkert like greit å holde fast ved det du kan. Bruk forankring og ha det gøy med golf på samme måte som før. Det er nemlig kun ved handicaptellende runder og turneringer forbudet er aktuelt.

Vi må understreke at selve putteren ikke er forbudt, bare det å forankre den mot kroppen. Litt teknikkendring kan også være løsningen, men det tar bort mye av poenget med langputteren.

Motvekt

Du er altså ikke nødt til å kjøpe ny putter, men hvis du vil har kølleprodusentene gitt deg noen fine alternativ. Motvekt er ordet du skal lære deg. Det finnes mange måter å løse det på. Her er de to vi mener er best for øyeblikket.

Nike Counterflex

Et genialt system med justerbar vekt i grepet. Vi har prøvd Counterflex og liker det veldig godt. Best resultat følte vi at vi hadde med vekten nederst i grepet. Da kunne vi ha det tunge, stabile hodet samtidig som vi slapp å lære oss å putte med tyngde i toppen av grepet. Det krever nemlig litt tilvenning for de fleste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Foto: Nike Golf)

Rillene i Nikes Method-puttere er svært gode. De gir fin rull på ballen og myk følelse. Hodene i Counterflex er litt store. Dette passer fint sammen med motvektsgrepet, siden det gir oss ekstra følelse av stabilitet. Stort pluss også for å lage et utrolig komfortabelt grep med fin tykkelse.

TaylorMade Counter Core

TaylorMade har valgt å bruke Super Stroke grep med motvekt. En enkel løsning som kunne gått galt rett og slett fordi det var for enkelt, men TaylorMades hoder fungerer godt sammen med Super Stroke. Daddy Long Legs + er overbevisende god. Enormt stabil og med herlig følelse. Dette er kanskje den hellige gral for alle som søker en motvektsputter med pålitelighet. Hodet er veldig stort, men når du er inne på dette sporet har du egentlig lagt fra deg alt håp om å kjøpe en vakker putter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TaylorMade Daddy Long Legs. (Foto: TaylorMade)

Husk at motvektsputtere finnes i forskjellige lengder. Det beste er å prøve, og ta den du er komfortabel med ved adressering av ballen. Hvis du ikke har mulighet til å prøve før du kjøper, tar du en kort versjon. Lengre versjoner krever tilvenning dersom du ikke har prøvd langputter før.

Super Stroke

Vi var inne på TaylorMade som har valgt grep fra Super Stroke med motvekt. Grepprodusenten er mest kjent for sine vanlige grep. De er like tykke hele veien, og kan være en fin løsning hvis du vil gjøre det enkelt. Golfere som bruker forankring i dag, kan med fordel prøve Super Stroke hvis de vurderer å gå over til vanlig putter. Brukt på riktig måte blir Super Stroke et meget stabilt punkt for hendene dine.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

(Foto: Superstroke)

Kucharstilen

Matt Kuchar er en av ytterst få spillere som bruker teknikken “arm lock”. Den vil være tillatt etter forankringsforbudet, til manges store overraskelse. Man bruker en putter på rundt 38 tommer, og presser grepet mot den fremste armen. Dette gir en svært stabil posisjon, siden den andre håndens eneste oppgave er å holde presset mot grep og arm. Putteren har mer loft enn normale hoder, med sine 7 mot 3-4 grader. Det må den ha siden du presser den så langt framover.

Matt Kuchars spesielle puttingteknikk. Se hvordan grepet lener seg mot venstre underarm. (Foto: GolfWRX.com)

Under kølletesten 2015 prøvde vi arm lock putter fra Bettinardi. Teknikken viste seg å være virkelig vrien å beherske. Siden arm lock også betyr at du må kjøpe ny putter, er dette et alternativ vi ikke anbefaler at du prøver deg på helt uten videre.

Testing i 2016

Under kølletesten 2016 skal vi teste forskjellige typer puttere. Med SkyPro svinganalyse på skaftet får vi et objektivt syn på om enkelte tekniske løsninger fungerer bedre enn andre. Putting handler mye om følelse og personlig preferanse, men det kan være greit å lære litt før du bruker penger på enda en ny golfkølle.