Test - GPS-klokker

Har du en klokke til golf, en til daglig bruk og en til aktiviteter som løping og sykling? Nå kan den tiden være over.

Publisert

Golfklokkene har tatt oss med storm. I år heter den store nyheten Garmin Vivoactive. 

Du får ikke kart på Vivoactive, da må du velge Garmins S-serie som fremdeles er vår foretrukne rene golfklokke. TomTom er et spennende tilskudd siden de gjør ting litt annerledes. Litt oppdatering på banene i systemet må til før alle funksjoner kommer til sin rett, men det er overraskende mye positivt ved denne klokken.

Vi erfarte at klokker som kobles sammen med mobil med bluetooth tappes mye raskere for batteri. Gjør du det, klarer du sannsynligvis aldri to runder på en lading.

TomTom Golfer

Navigasjonen i menyene er løst på en måte som virkelig skiller den fra konkurrentene. Du bruker en liten plate plassert på selve klokkereimen. Denne kan trykkes i fire retninger og ned. Først tenkte vi at dette ble litt for merkelig og uvant, men vi forandret raskt mening.

Siden klokken ikke er spesielt stor er det en fordel å kunne trykke på noe utenfor skjermen. Du får alltid med deg all info siden fingeren aldri skjuler noe. Skjermen har ikke farger, bare sort-hvitt og med store piksler. Litt Commodore 64-aktig. Nesten retro. Det gjør at den er lettlest under alle forhold, og kan se ut til å bruke litt mindre batteri i løpet av runden. TomTom sier 10 timer, noe som absolutt bør være mulig.

Greenvisning og avstand til hinder fungerte ikke optimalt under testingen vår. Det ser ut til at ikke alle baner er kartlagt med alle funksjoner. Løsningen hvis du oppdager at dette gjelder din bane, er å kontakte TomTom som fikser det for deg.

Vår vurdering

+ God batteritid

+ Lett lesbar skjerm og tall

+ Behagelig å ha på armen, bra form og størrelse

+ Rask oppstart med GPS dersom du følger bruksanvisningen

+ Navigasjon i menyer med trykkplaten er overraskende intuitivt

– Utradisjonelle løsninger skremmer kundene?

– Manglende kartlegging av hinder, må kontakte TomTom

– Ingen måling av enkeltslag, men det løses med litt hoderegning

Veiledende pris 2199,-

Garmin Vivoactive – testvinner

Blir dette den nye klokkefavoritten? Å sammenligne golfklokker med denne multisportklokken er kanskje rått parti, men virkeligheten er at Vivoactive er fremtiden. Litt smartklokke, litt aktivitetsklokke og litt vanlig klokke. Som smartklokke og i hverdagen er den helt grei. Vi blir ikke blåst av banen av utrolige funksjoner, men det er tilstrekkelig til at vi føler det er en komplett klokke for den som krever mye.

For å legge inn banen du skal spille, må den først lastes ned til mobilen din. For å laste ned bane til mobilen må du ha Garmins app. Den er gratis og har forbedringspotensiale. For å overføre banen fra mobil til klokken må du ha appen åpen mens klokken får kontakt med mobilen. Dette er ikke overdrevent vanskelig, men det virker unødvendig. Det merkelige er at vi foreløpig har vært nødt til å gjøre det hver gang vi spiller.

Skjermen er litt blass i fargene. Dette har Garmin gjort med vilje. I sterkt lys blir fargene tydeligere, og Vivoactive er strålende lett å lese på banen. Knappene og funksjoner er forholdsvis enkle og logiske, men vi liker ikke forsinkelsen vi får litt for ofte. Klokken er fantastisk tynn. Har hastighet og kraft blitt ofret for form?

Dette er første generasjon Vivoactive, og det er et veldig bra første forsøk. Vi sitter allikevel med en følelse av at den neste blir bedre. Allikevel får den vår anbefaling, både på grunn av god golfdel og spennende allsidighet.

Vår vurdering

+ Fantastisk tynn og stilig 

+ Du trenger knapt bruksanvisning for å bruke den

+ Lett å lese i sterkt lys

+ Svært allsidig bruksområde

+ Kan koble til ANT+ tilbehør som pulsbelte

– Ingen baner lastet på forhånd, må ha åpen app på mobil mens klokken oppdateres

– Litt treg respons på berøringsskjermen

– Burde nok hatt banekart for å være perfekt produkt

– Blass skjerm er funksjonelt men litt kjedelig

– Batteritid svekkes med bluetooth på

Veiledende pris: 2399,-

Bushnell Neo Ghost/Neo XS

Neo Ghost er en liten håndholdt GPS. Neo XS er stort sett samme tekniske enhet men som klokke med skritteller.

Alt du får er basisfunksjoner, men som vi har sagt så mange ganger før er det akkurat det mange trenger. Neo Ghost/XS gir i tillegg til avstand til front, senter og bakkant av green også avstander til maksimalt fire hinder eller layup per hull. Vår erfaring er at ikke alle hindere ligger inne. Er det problemer med din bane, kan du gi beskjed til Bushnell og se om de fikser det.

Størrelsen på Neo Ghost vil vi kalle fornuftig. Mindre og vi ville ikke funnet den i bagen, større og den ville vært irriterende stor. Knappene er gummiert og har fin respons. Du klarer deg uten bruksanvisning her. Det er bare å kaste et blikk på sidene og forstå hva hver knapp gjør. Skjermen har store tall og er lett å lese. Neo Ghost bare fungerer. Den gjør jobben. Om det holder mot alle de høyteknologiske konkurrentene er opp til forbrukerne å bestemme.

Neo XS gjør sammen jobben, plassert på håndleddet. Hvis du liker å spille med klokke er jo dette enklere enn å dra den håndholdte opp av lommen til stadighet. Prisforskjellen i forhold til Neo Ghost ligger trolig i at XS som klokke er tynnere og krever dyrere deler.

Vår vurdering

+ Enkel og pålitelig

+ Pris (Neo Ghost)

+ Strålende batteritid på 3 runder

+ Store tall, lett å lese

– Noen baner ser ut til å mangle registrerte hindere

– Forkortelsene for å beskrive hinder er ikke lett å forstå for alle

Veiledende pris 1149,- (Neo Ghost) og 1795,- (Neo XS)

Pargate G2

Outsideren i testen. Førsteinntrykket er for å være helt ærlig ikke det helt store. G2 er oval i fasongen og lite pen. At den gjør jobben er jo det viktigste, selv om vi alltid setter pris på godt design.

Knappene er greit merket. Du kommer fint unna uten å lese bruksanvisningen. Skjerm og grafikk er ulikt alt annet vi har sett. Liker du retrostil på TV-spill og digget Commodore 64? Det er der vi er med G2. Nå er slike ting svært subjektive, men vi kan nok alle være enig i at G2 skiller seg kraftig ut fra mengden.

Antall norske baner lagt inn på klokken er 72. Danskene er litt heldigere med sine 100+. Svenskene har fått 572, det er jo tross alt et svensk selskap. 72 baner er ikke godt nok for Norge. Testbanen vår ligger inne, men vi sliter med å få kontakt med GPS. Når du først får det går det greit, men opplevelsen er forglemmelig.

Vi kommer ikke unna at G2 virker som et halvferdig produkt for Norge. På nettsiden ligger det en oppdatering for svenske brukere. Kommer det oppdateringer for Norge vil den bli bedre, men det er fremdeles enkelte ting vi ikke. Skjermen er lett å lese, men grafikken er merkelig og designet på klokken lyser ikke høyt ambisjonsnivå.

Vår vurdering

– 72 norske baner

– Håpløs lademetode med klemme

– Gammeldags grafikk og design

– Ladet seg ut voldsomt fort ved første to gangers bruk

– Slet med å få kontakt med GPS

Veildende pris 1595,-

Garmin S5 – beste rene golf GPS

Vi har brukt S6 før, og ble imponert. Fargeskjermen er veldig kul. Kart på klokke – hvem hadde trodd at vi skulle bruke det når vi spilte golf. Vår erfaring med berøringsskjermen er at responsen ikke er fantastisk bra. Vi er veldig bortskjemte med superskjermer på mobiler. S5 og S6 har markedets beste skjerm, men det er fremdeles rom for litt forbedring.

S5 er i realiteten en litt nedstrippet S6. De har tatt bort treningsfunksjonen, og dermed gjort den lovlig i turnering og på handicaptellende runder. Å kunne trykke på skjermen og kartet for å finne avstander er en fin tanke, men litt vanskelig å gjennomføre i virkeligheten. Vi føler ikke at presisjonen blir strålende, med våre litt tykke fingre og den lille skjermen på 1 tomme.

Varsel fra mobil fungerer knirkefritt. Problemet er at denne koblingen med bluetooth trekker altfor mye strøm. Du kan bare glemme å få inn to runder hvis du bruker klokken på denne måten. Etter å ha brukt S4, S5 og S6 mye sliter vi med å finne ut hvilke vi virkelig skal anbefale. Treningsfunksjonen i S6 er virkelig artig å bruke. S4 fungerer strålende. Spørsmålet er om S5 faller utenfor. Ja, den er lovlig, men appellerer ikke like mye til oss som de to andre.

Vår vurdering

+ Flott fargeskjerm

+ Unik hullvisning

+ Mulighet til å få lengder til valgt punkt

– Bluetooth bruker opp batteriet

– Liten skjerm = litt problemer med å treffe små punkt på kartet

Veiledende pris: 3395,-

Powered by Labrador CMS