Profilen: Celine Borge//

Alene mot verden

For første gang siden Suzann Pettersen la opp, har Norge en spiller på LPGA-touren. Celine Borges (24) vei til toppen kan beskrives med ett ord: treningsvilje.

På Hacienda del Alamo i Sør-Spania trener Norges nye LPGA-spiller helt til solen går ned. Dette har vært én av nøklene på veien til toppen.
Publisert Sist oppdatert

Denne saken sto på trykk i første magasinutgave av 2023. Løftes frem igjen på grunn av Borges major-debut denne uken i Chevron Championship.

Det er mørkt, men solen er på vei opp over åsen. Klokken har så vidt passert syv og temperaturen er på friske åtte grader i Sør-Spania.

Allerede før solen står opp er Silje Torvund Ohma (f.v.), Celine Brovold Sanne, Celine Borge og Mia Sandtorv Lussand klare for dagens økt.

Bilen som skal kjøre den frosne jentegjengen ned til driving rangen skimtes mellom de mange leilighetene som står tomme på Hacienda del Alamo. Det er ikke akkurat høysesong for golfferie midt i januar.

Celine Borge er godt kjent med stedet. Hun har vært her i et par måneder allerede for å lade opp til karrierens første sesong på LPGA-touren, det høyeste nivået i internasjonal kvinnegolf.

Planen for dagen, og egentlig hele oppkjøringen, er enkel. Så lenge solen er oppe, skal det trenes. Derfor er Celine, og for anledningen deler av Team Norway, på gresset øyeblikket lyset treffer dem.

På treningssamling

Til vanlig står hun i denne jobben alene, men akkurat denne uken har hun selskap av Mia Sandtorv Lussand, Silje Ohma, Celine Brovold Sanne og trenerteamet fra NGF. I regi av landslagstrener Geoff Dixon åpner de fire jentene med å varme opp de kalde musklene i det myke lyset som for øyeblikket omfavner det palmedekte treningsområdet.

Treningssamling er både blodig alvor og lattermild stemning. Ikke alt går etter planen når to ganger Celine skal få baggene ut av den leide kassebilen.

Denne uken i Spania er det treningssamling, men selv utenom samlingene legger Celine ned et vanvittig antall timer på treningsfeltet. Fra hun valgte profflivet fremfor college-veien som 18-åring tilbake i 2018, har Tønsberg-jenta lagt ned 2190 treningstimer. I året. Om du ikke sitter med kalkulatoren ved siden av deg, er matematikken relativ enkel: 2190 timer fordelt på 365 dager i året, er lik seks timer om dagen. Og selv om det er vanskelig å sammenligne ulike idretter, er det greit å nevne: Den totale treningsmengden til Celine Borge utgjør i sum nesten dobbelt av vinteridrettens treningsmaskin Ole Einar Bjørndalen hadde da han var på toppen av sin karriere. «Vinterkongen» trente rundt 1000 timer i året helt til han ga seg som 44-åring.

– Hvor finner du motivasjonen til å trene så mye?

– Det er det som skal til for å bli best, svarer Celine kontant.

For en vanlig tilskuer kan det være vanskelig å fatte hvor mye tid og energi hun legger ned for å komme seg til toppen. Et vanlig årsverk er til sammenligning 1700 timer, inkludert ferie.

Det betyr ikke nødvendigvis at Borge først begynte å trene da hun ble proff. Samtlige av dagens toppidrettsutøvere la ned mye tid og energi allerede som tenåringer. Ifølge en større undersøkelse gjennomført av NRK og Universitetet i Agder trente de i snitt 19,3 timer i uken i en alder av 16 år.

Da Celine gikk på Wang som 16-åring lå treningsmengden på 28 timer i uken, snaue ti timer mer i snitt enn de 137 utøverne som deltok i undersøkelsen.

– Tar du noen gang fri?

– Jeg tar vel egentlig aldri helt fri, sier hun.

– Hva med dager som juleaften eller nyttårsaften?

– Man kan jo trene fysisk da, kontres det.

Som regel har hun kun treningsfri de dagene hvor det er fysisk umulig. Som på lange reisedager til USA eller Asia, eller hvis, bank i bordet, hun skulle bli syk.

Endelig har lyset kommet ordentlig over åsen og treningsøkten er i gang for jentene.

Den første seieren

LPGA-drømmen ble en realitet da den siste putten gikk i under Tuscaloosa Toyota Classic i oktober. Med birdie på det aller siste hullet slo hun sørkoreanske Hyo Joon Jang med ett enkelt slag den oktoberdagen i Alabama. Det var hennes første seier på Epson Tour, utviklingstouren til LPGA og nivået hun har spilt på siden 2019.

På de fire årene ble det til sammen 63 turneringer på kryss og tvers av USA. Og derfor mange, mange timer bak rattet.

– Det har stort sett gått i leiebiler, så jeg har ikke tallet på akkurat hvor mange mil jeg har kjørt, men det er en god del, sier Celine.

Noen kjøreturer sitter derimot fortsatt fast i hukommelsen.

– Jeg tror en av de lengste turene var fra New York til Michigan. Det tok omtrent 16 timer, husker jeg. Da var jeg lei av å sitte bak rattet, forteller hun med et smil om munnen.

Et kjapt søk på Google Maps viser at strekningen er på 1150 kilometer.

Målet langt der fremme er satt.

– Med så mange timer bak rattet, hva pleier du å gjøre da?

– Det går jo stort sett i radio og podkaster, det finnes alltid ting å høre på. Jeg liker særlig å høre på intervjuer med andre idrettsutøvere. Det er alltid interessant å høre hva som er drivkraften deres.

– Har du noen forbilder?

– Ikke egentlig. Jeg ser opp til flere idrettsutøvere, men jeg har ingen spesifikke forbilder.

På spørsmål om hvordan en vanlig uke på Epson-touren så ut, forteller hun at det stort sett gikk i reising, møter med nye vertsfamilier, trening og konkurranse. Livet til en profesjonell golfspiller er ikke like glamorøst som det høres ut. Det krever vilje og dedikasjon.

– Hva er det som driver deg? Hva er dine langsiktige mål?

– Hver eneste dag jobber jeg for å bli så god jeg kan. Det er det som driver meg i hverdagen. På sikt har jeg lyst til å bli en av de beste i verden. Å være i toppen over en lengre periode. Helst flere år, forteller hun.

24-åringen fra Tønsberg har ikke dårlig tid med å nå de største målene. Hun vet at man trenger tålmodighet for å nå toppen, tålmodighet og støtte.

Det krever tid og tålmodighet for å nå toppen. Grafen viser Celines treningstimer sammenlignet med snittscore de siste åtte årene.

Elleve år

Solen har omsider kommet seg over palmene og oppvarmingen er unnagjort. Dagens ordentlige treningsøkt er i gang. Ved Celines side står samme mann som har gjort det i elleve år, landslagstrener Geoff Dixon.

De møttes for første gang da Celine var junior på Vestfold Golfklubb som 13-åring og Geoff nylig hadde fått jobben som trener på klubben. Briten, som opprinnelig kommer fra Newcastle i det nordøstre England, har noe tilfeldig fulgt karriereløpet til Celine. Fra Vestfold gikk veien videre til å bli regionstrener for Sør-Østlandet, og deretter Team Norway. Først for juniorene og amatørene, og deretter kvinnene.

Eksplosivitet må til når svinghastighet står på agendaen. Trener Geoff Dixon leder dagens økt.

– Du må trå til mer. Prøv å få enda mer fart på køllen, sier Dixon til Celine, som på rangen i Spania trener på å øke svinghastigheten.

Lengde er en av tingene som trengs for å spille godt på LPGA-touren, den nye utfordringen. Å få beskjeder og innspill fra den den britiske stemmen er ikke nytt. Det har hun fått jevnlig over de siste elleve årene.

– Vi har et godt forhold og er blitt godt kjent gjennom disse årene. En ting som var veldig tydelig allerede fra starten, var arbeidskapasiteten og viljestyrken denne jenta hadde. Det er den vi ser resultatet av nå, forteller Dixon.

Caddienes uskrevne regel

Slik som i alle trener/utøver-forhold er det viktig å finne riktig balanse. Hvor mye skal man pushe? Hvordan skal man formidle innspill og endringer? Når skal man si noe, og ikke minst, når skal man ikke si noe? Denne dynamikken læres over tid, noe Dixon og Borge har hatt mye av sammen. Som en følge av opprykket til LPGA-touren har derimot forholdet til de to endret seg litt de siste månedene.

– Nå handler det ikke bare om hvor køllen skal være i baksvingen, men nå snakker vi også om ting som caddievalg, økonomisk støtte og sponsoravtaler. Fokuset nå er å skape det riktige miljøet rundt henne slik at hun kan levere på et høyt nivå når sesongen er i gang, forteller Dixon.

På et lokalt treningssenter i det lille tettstedet Fuente Alamo legges det fysiske grunnlaget for resten av sesongen.

En av de største endringene for Celine i den nye sesongen, er bruken av caddie, noe alle spillerne på LPGA-touren er pålagt å ha. Tønsberg-jenta har som regel alltid båret sin egen bag, tatt sine egne valg og vært i sin egen boble under turnering. Ifølge Dixon er det bare slik hun er, for hun trives best i eget selskap og unngår søkelyset der hun kan. Derfor er valget av caddie viktig for den kommende sesongen.

– Målet er å beholde arbeidsforholdene hun er vant til, men med en person på baggen. Derfor er ikke en profesjonell caddie riktig valg akkurat nå. Vi ønsker en caddie som helt enkelt skal bære køllene, være så stille som mulig og bare la henne gjøre sin egen greie, forteller han.

Også kjent i golfverden som «show up, keep up, shut up».

Sammen med stjernene

Innimellom repetisjonene trenger man et lite pust i bakken. Kanskje tankene til Tønsberg-jenta drifter til det første offisielle slaget på LPGA-touren?

Etter noe fram og tilbake rundt kategorier og kvalifisering, ble det omsider klart hvor LPGA-debuten skulle finne sted. Borges første slag på LPGA-touren blir på Superstition Golf and Country Club i Arizona. Side om side med verdensstjerner som Nelly Korda, Atthaya Thitikul, Brooke Henderson og Anna Nordqvist skal Borge spille LPGA Drive On Championship den siste uken i mars (der endte det med delt 14. plass journ.anm.). Før reisen over dammen er det norske håpet åpenbart spent, men ikke nevneverdig nervøs. For som hun selv sier «det er jo bare konkurranse og det har jeg gjort mange ganger».

– Så klart er jeg spent, men jeg er her for en grunn. Jeg har spilt meg opp på dette nivået og fortjener å være her.

– Hvordan tror du den første oppvarmingsøkten med stjernene ved siden av deg blir?

– Jeg kommer nok til å merke det, jeg har ikke akkurat stått ved siden av dem før. Men den følelsen tror jeg forsvinner kjapt.

Målet for Celine er å spille så mange turneringer som mulig de neste månedene. Til sammen er det over 30 turneringer på tvers av tre kontinenter på LPGA-touren frem til desember. Som «rookie» har Borge i utgangspunktet ikke god nok kategori til å spille alle. Men det stopper henne ikke. Hun skal spille alt hun kvalifiserer seg til. Og der hun ikke får delta, skal hun trene i stedet for.

Akkurat som før.

Det sies at man må gjøre noe 10.000 ganger for å bli ekspert. Mest sannsynlig har det tallet blitt passert for lenge siden.
Powered by Labrador CMS