FOLK PÅ FAIRWAY//

Barfotgolferen

I seks år har han spilt golf uten sko. Steinar (27) har ingen planer om å ta dem på igjen.

Steinar og hunden Otto er klare for en ny runde på Solastranden, begge barbeint.
Publisert Sist oppdatert

Driving rangen på Solastranden er tom, sett bort fra en enslig golfer.

For der står Steinar Kristiansen (27) alene, et uvanlig syn. Ikke fordi han er den eneste på rangen, men fordi han ikke har sko på. Og barfot er han på banen, i roughen, i bunkeren og i skogen.

Vårt første og mest logiske spørsmål, er «hvorfor?»

– Det spørsmålet har jeg fått før, ler Steinar, før han drar til med sekserjernet. Hunden Otto sitter helt stille og følger ballens flukt mot den blå himmelen.

Otto følger med i bakgrunnen når matfar og barfotgolfer Steinar sender ballen nedover fairwayene.
– Han er fortsatt valp, og har litt å lære, sier Steinar Kristiansen om din gode følgesvenn, Otto.

INSPIRERT AV EN BOK // – Det begynte med at faren min leste «Born to run», forklarer han.

Boken, skrevet av av Christopher McDougall, handler om en bortgjemt stamme som utviklet helt spesielle langdistanseløpere.

– Jeg ble nysgjerrig, og begynte først å gå barfot i fjellet. Det var en god følelse. Og for seks år siden prøvde jeg å spille golf uten sko. Første runde gikk superbra. Jeg hadde aldri spilt bedre. Da var jeg hekta!

I det daglige jobber Steinar med mannskapsforvaltning i Forsvaret. Han har tidligere vært i Telemarksbataljonen og på utenlandsoppdrag i flere perioder. Når han ikke jobber, er han ofte på golfbanen, som i dag.

Vi går sammen til utslagsstedet på hull 1. Otto følger lojalt med, og setter seg lydig ned ved bagen når matfar gjør seg klar.

– Han er fremdeles valp, sier Steinar. – Han har fortsatt litt å lære, men det går stort sett bra.

Utslaget havner midt i fairway. Det gir oss tid til å grave mer i «hvorfor»-spørsmålet.

Steinar tenker seg godt om før han svarer.

– Dette kommer til å høres litt svevende ut, men jeg føler meg mer tilstede i golfen når jeg spiller uten sko. Nesten som at jeg kommer nærmere naturen.

Han trekker pusten, og fortsetter:

– Jeg spiller uten sko så fort frosten er borte fra banen. Alle impulsene du får ved å gå barbeint, og alle trykkpunktene som trigges, gjør at du holder varmen. Selv om det er kaldt i lufta og bakken, er jeg aldri kald på beina.

Og det er flere fordeler med å sette igjen skoene hjemme.

– Når jeg går uten sko, lander jeg på forfoten istedenfor på hælen. Det er bra for knærne og balansen.

Steinar er blitt godt vant til ulike underlag, og mener å komme nærmere naturen ved å gå barfot.
Så fort frosten slipper taket om våren, er Steinar ute av skoene. Det fremstår mer fristende på Solastrandens sommergreener.

IKKE BARFOT OVERALT // Det betyr ikke at Steinar kan gå barfot overalt. Når han ikke er på golfbanen, er det jakt og fiske som prioriteres.

– På fluefiske kan jeg ikke gå uten sko, da er det vadere som gjelder. Jeg kan heller ikke dra barfot på byen. Det er for farlig med søppel, glasskår og mange uforsiktige folk med litt innabords. Da trenger jeg sko, ler Steinar.

27-åringen er vant til spørrende blikk, og forstår at folk er nysgjerrige når de møter en barfot golfspiller.

– Det er mange som rister litt på hodet, men tilbakemeldingene er bare gode. Her i Sola Golfklubb er folk blitt vant til det, og kompisene som jeg spiller med, legger ikke merke til det lenger.

Han innrømmer at reaksjonene endrer seg når han er andre steder enn på hjemmebanen.

– I fjor skulle jeg spille i Kragerø, og før første utslag ble jeg spurt om dette var seriøst. De trodde jeg tullet med dem. Men det gikk bra. Det ble en fin runde, uten sko.

Noen rister på hodet, andre tror det er tull. Men når Steinar får fortalt hvorfor, er reaksjonene så langt positive.
Selv nedslagsmerker får man bedre følelse med når man velger å sette igjen golfskoene hjemme.

UT PÅ TUR // Så spørs det hvordan det går når Steinar Kristiansen snart reiser utenlands. Den årlige gutteturen har fram til nå hatt norske destinasjoner, men denne sesongen går reisen til Tsjekkia.

– Vi skal blant annet til fine Albatross Golf Resort. Det blir nok en utfordring uten sko, og jeg tror ikke jeg får lov å møte opp der barbeint. Jeg tenker å slå ut på første hull med sko, så får jeg heller ta dem av meg på hull to, ler han.

Og får han sjansen, vil Steinar fortelle også tsjekkerne at det er flere fordeler ved å spille uten sko.

– Det er mange fordeler slik jeg ser det. Nervesystemet blir stimulert, du blir sterkere i anklene og steget smidigere.

– Ikke minst kjenner du golfbanen og hellingene bedre. Man skulle tro at huden blir herdet og hard, men det er motsatt. Huden holder seg fin og myk, forsikrer han.

Etter å ha spilt noen hull, tar vi en snarvei over til hull 18. Det er skog og ulendt terreng mellom hullene, men Steinar vandrer som normalt over kvist og kvast, det er helt naturlig for ham.

Når runden er over, smiler både barfotgolferen og hunden hans.

– Jeg håper at også andre har lyst til å prøve dette, for det kan virkelig anbefales, understreker Steinar Kristiansen, litt nærmere golfbanen enn alle oss andre, som fortsett sverger til sko.

Han forteller om en fjern drøm.

– Tenk så kult, hvis en av proffene på de store tourene plutselig spiller uten sko. Det hadde vært så gøy, og jeg er helt sikker på at dette hadde fungert for dem også.

I Sola GK er det ingen som reagerer på at Steinar går barbeint lenger. Det er blitt like naturlig som at hunden Otto gjør det.
Powered by Labrador CMS