Golfskolen //

Golfskolen matchspill
Golfskolen-trenerne Emilie H. R. Kvamme og Jonas Tverdal Lilja forteller deg hvordan du kan bli skarpere i matchspill.

BLI EN MESTER I MATCHSPILL!

Viktige uker står for tur. Først skal Tutta og Europa kjempe mot amerikanerne i Solheim Cup, og uken etter er det Viktor Hovlands tur i Ryder Cup. I denne artikkelen får du vite mer om hvordan du kan bli bedre i matchspill!

Publisert Sist oppdatert

I motsetning til slagspill eller stableford (hvor man spiller om poeng), spilles match ett hull av gangen. Det er en spilleform hvor hvert slag teller og man belønnes for å spille litt mer offensivt enn man ellers ville gjort. Det handler ikke om antall slag du bruker på hele runden, men om å vinne hvert enkelt hull.

Matchspill gir rom for heroiske comebacks, episke dueller og overraskende vendinger. Se for deg å være to slag bak på de siste hullene, for så å vinne matchen med en fenomenal putt og ta seieren i siste liten. Hvert hull er som et kapittel i en bok der spenningen eskalerer for hvert slag, og hvor golfere tar på seg rollen som både utøver og taktikere. 

I tillegg er det mange forskjellige måter man kan spille match på. I storturneringene Solheim Cup og Ryder Cup spilles det både i lag og individuelt, hvor særlig lagduellene er ekstra spennende.

ULIKE FORMER FOR MATCHSPILL

Foursome (også kjent som alternate shot)

 I foursome spiller to spillere som et lag, og det brukes bare én ball. Spillerne slår annethvert slag på samme ball, med start fra utslagsstedet. Den ene spilleren slår ut på partallsnummererte hull, og den andre spilleren slår ut på oddetallsnummererte hull. Derfor kan de hende at den samme spilleren senker den avgjørende putten og slår ut på neste tee, og derfor slår to ganger på rad.

Fourball (også kjent som best ball) 

I fourball spiller også to spillere som et lag, men hver spiller bruker sin egen ball gjennom hele hullet. Den beste scoren på hullet blir tellende for laget. Med andre ord, hvis en spiller på laget gjør en birdie, mens den andre spilleren gjør en bogey på samme hull, blir birdien valgt som lagets resultat. 

Scramble 

I scramble spiller også to spillere (kan også være tre eller fire) som et lag, men begge spillerne slår ut på hvert eneste hull. Deretter velger laget den beste av de to utslagene, og begge spillere slår sitt neste slag fra det valgte stedet. Laget fortsetter å velge det beste slaget og spille derfra til ballen er i hullet. Dette formatet gir mulighet for samarbeid og taktisk spill, da begge spillerne bidrar til hvert enkelt slag.

1. Tren deg klar med matchspill 

Før du begir deg ut i en matchspill-duell kan det være lurt å trene på å konkurrere i denne spilleformen. Fordelen er at du enkelt kan bruke matchspill-reglene på øvingsfeltet.

2. Gjør deg klar til kamp! 

En god oppvarming før man går i gang med en runde golf er alltid viktig. Først og fremst for å få kroppen i gang og for å forhindre skader, men også for å finne ballfølelsen for dagen.

3. Skrem konkurrenten din med god lengdekontroll 

På samme måte som at god putting fjerner slag fra scorekortet ditt i slagspill, er god putting essensielt for å vinne hull i matchspill. Hva er vel bedre enn å legge en langputt innenfor «gimmie-avstand» for å sette ekstra press på motspilleren din?

4. Sett de avgjørende puttene 

Er det én ting vi vet om golf så er det at putting er viktig. Om noe så er det enda viktigere i matchspill, for det er ofte her det avgjøres om man taper eller vinner et hull.

5. Vit hvor du kan slå til i duellen 

Visste du at indekseringen på hvert hull opprinnelig er utviklet for matchspill og ikke for å fortelle hvilket hull som er banens vanskeligste? Mange tror at når et hull har indeks (eller handicap) 1, betyr det at det er banens vanskeligste hull. Dette stemmer ikke.

6. Sett press på motstanderen din ved å finne fairway 

Det er få ting som er bedre enn å dunke ballen midt i fairwayen når du har honnøren i en match. Da viser du med én gang at du har kontroll fra tee, og fairwayen blir smalere for motspilleren din som vet at han også må gjøre det samme for å holde følge.

7. Omstill hjernen for å spille bra i match 

Det er mange små ting som er forskjellig fra slagspill eller stableford og matchspill. Selv om hovedmålet fortsatt er å få ballen i hullet på færrest mulig slag, er det andre ting man bør legge vekt på, som strategi og psykologi.

Powered by Labrador CMS