GREEnfee-prisene øker//
En firerball på lørdag? Det blir 28.973 kroner, takk!
Til helgen kan du få starttid for fire på TPC Sawgrass. Eller kjøpe en Mercedes på Finn.no til samme pris.

Med snø og slaps utenfor vinduet er det nok flere som kunne tenkt seg en tur til Florida akkurat nå. Og det var slik denne saken ble født. Som en flukt fra det norske været og vinterstengte baner.
I vår drømmeverden googlet vi oss fram til TPC Sawgrass, klikket på den røde knappen som sier «Book a tee time», fant en ledig starttid førstkommende lørdag – og ramlet av kontorstolen ved synet av prisen.
Golf eller Mercedes?
Førstkommende lørdag kan du bli med til banen hvor Viktor Hovland og de andre PGA Tour-stjernene møtes til The Players Championship i mars. Det er ledig starttid kl 09:40. Som igjen betyr at vi cirka fire timer senere kan pegge opp på hull 17 og sikte mot den ikoniske øygreenen som hvert år lokker mellom 100.000 og 120.000 baller i vannet.
Men det vil koste mer enn en tapt Pro V1. Greenfee-prisen er 720 dollar. Eller 7.243 kroner, om du foretrekker sjokket i norsk valuta.
– Nå har nok TPC Sawgrass aldri vært den rimeligste banen å spille, men for bare noen få år siden ville du nok sluppet unna med litt over 4.000, sier Tore Waagø i Next Hole Travel.
Vi har krabbet opp på kontorstolen igjen og slått nummeret til den tidligere Miklagard-sjefen for å høre hva som skjer i reisebransjen. I mellomtiden har vi også gjort et par søk på Finn.no. Først og fremst for å se hva vi kan få for de snaue 30.000 kronene som en firerball i Florida vil robbe oss for i helgen.
Foreløpig tygger vi på denne dealen på Skøyen…

Pris og etterspørsel
– Det som nå skjer i golfreisebransjen er at prisen går opp i hele verden, også her i Europa. Og det er i hovedsak to grunner til det, forklarer Tore Waagø.
Det hele startet med pandemien.
– Da banene måtte stenge ned, forsvant både starttider og inntekter verden over. Og banene gjorde naturligvis det de kunne for å beholdene kundene sine. De delte ut vouchers og nye starttider fram i tid. Og da alt åpnet igjen, ble det trangt om starttidene.
Samtidig vet vi hva som skjedde under pandemien. Golfen boomet. Ikke bare her i Norge, men også den over hele verden.
– Vi snakker om en økning i antall spillere på 10-15 prosent. Mange av dem satt med oppsparte midler og stor reiselyst. Og med få starttider og et behov for å ta igjen det tapte, har de mest populære banene kunnet selge de gjenstående tidene nærmest til enhver pris, poengterer Waagø.
For verken krigen i Ukraina eller høye strømpriser har stoppet de rike amerikanerne som igjen valfarter til Skottland, golfens hjemland.

Økte priser i Storbritannia
Ta en titt på denne oversikten laget av bloggeren David Jones, også kjent som UK Golf Guy. Den viser i beløp og prosent hvor mye greenfee-prisene har gått opp på de hundre beste banene i Storbritannia det siste året.
På listen finner du norske reisefavoritter som St. Andrews Old Course (opp 38% til 270 pund), North Berwick (opp 14% til 200 pund), Royal Liverpool (opp 12% til 280 pund), Machrihanish (opp 60% til 120 pund) og Gleneagles (opp 38% til 275 pund).
Ifølge UK Golf Guy økte greenfee-prisen i gjennomsnitt med 8% – fra 161 til 174 pund. Og på de mest kjente (og dyreste) banene var økningen størst. På Kingsbarns utenfor St. Andrews måtte du ut med 346 pund for en 18-hullsrunde i sommer, tilsvarende 4.153 norske kroner. Altså 16.612 kroner for en firerball.
Du får en bil for det også.
Tore Waagø råder reisesugne nordmenn til å se etter «hidden gems» eller mer ukjente destinasjoner. Her er han avbildet i tiden som daglig leder i Miklagrad GK. (Foto: Christian Døvle)
Det finnes råd
– En svak krone på toppen av det hele hjelper oss ikke akkurat nå. Men heldigvis er det ikke like dyrt alle steder. Og de beste rådene jeg kan gi reisesugne nordmenn er å være tidlig ute og velge de litt mindre kjente banene, de såkalte «hidden gems», som ofte er en like fin opplevelse som dem som er mer kjent, sier Waagø.
Han slår også et slag for mer ukjente golfdestinasjoner.
– Det finnes haugevis av golfbaner nær oss. Du kan fortsatt få gode dealer i Spania, Portugal og Sør-Italia. Men også Finland, Estland, Polen, Bulgaria og Hellas er verdt å sjekke ut i tillegg til Sverige og Danmark selvfølgelig.
– Og glem ikke at du også kan spille golf på helårsbaner sørvest i Norge. Det er bare å kle på seg.