Disse spiller mest i NOrge//

Kongen av Golfbox

Ved siste opptelling var vi 129 000 golfspillere i Norge. Ingen av oss spiller mer enn Monne Dybwad (73).

Monne fra Sandnes spilte 245 handicaptellende 18-hulssrunder i 2022. Det var mer enn noen andre i kongeriket
Publisert Sist oppdatert

I proshopen på Bærheim Golfpark i Sandnes ønskes vi varmt velkommen med et lurt smil.

– Monne, ja. Han spiller mye golf!

Vi er her for å møte spilleren i Norge med flest registrerte handicaptellende 18-hulls golfrunder i 2022. Monne la inn 245 runder i Golfbox i løpet av fjoråret. Smak på tallet. Det er 4410 hull, 857 timer på banen og cirka 3,4 millioner skritt.

Vi dro til Sandnes for å bli kjent med mannen.

STARTEN// Monne Dybwad (73) har spilt golf siden 2015. Da han og kona flyttet til Sandnes fra Nord-Norge tidlig på 2000-tallet, var ikke golf et aktuelt tema. Men etter et besøk på Ogna Golfklubb hvor en kompis hadde hytte, begynte ballen å rulle.

– Jeg prøvde å spille, men var nok ikke særlig interessert. Kjerringa derimot, hun likte golf, og vi fant ut at vi skulle begynne begge to.

Etter et langt arbeidsliv i økonomibransjen og en kommende pensjonisttilværelse tok Monne med seg kona på golfkurs. De første årene ble det lite golf, og etter hvert sluttet kona å spille.

Monne måtte tre inn i pensjonistenes rekker før golfen skulle få nok oppmerksomhet.

– Jeg traff mange hyggelige mennesker her oppe, og jeg trenger å komme meg ut i frisk luft hver dag. Kombinasjonen av de to tingene gjorde at golfbanen var et perfekt sted.

Og her er Monne ofte. Det må han, dersom han skal forsvare antall spilte runder de siste årene.

– Jeg har alltid likt å være aktiv. I dag startet jeg dagen med en sykkeltur på morgenen, så blir det 18 hull her i formiddag, og så får vi se hva resten av dagen bringer.

Monne fører alle runder i GolfBox. –Noen fører bare de gode, men det beste er å føre alt, mener han.

Med 300 mil på sykkel i fjor og utallige turer i skog, mark og fjell i tillegg til golfen holder 73-åringen seg frisk og sprek.

– Golf er ikke en hobby lenger. Det er en nødvendighet for å kunne ha et greit liv. Sykling og gåtur er fint, men golfen gir mange ekstra dimensjoner.

Det skal vi komme tilbake til.

UT PÅ RUNDEN// Vi er på første tee med Monne og dagens tre golfkompiser. Stemningen er god, kommentarene sitter løst, og det er en glad gjeng som slår ut på hull 1.

Monne slår ut fra blått. Ballen legger seg klar av vannhinderet midt mellom utslaget og greenen.

– Den var fin! roper Monne da en av de andre slår et fint innspill mot flagget.

Spillepartner Gust Helland minnes da han ble kjent med Monne. For Monne satte en støkk i han første gang de møttes på golfbanen og bestemte seg for å gå sammen.

– Monne spiller flest runder, sier Gust.

– Men han banner mest også!

Som nordlending har Monne flere kraftuttrykk å by på når golfgudene er mot ham. Som her på greenen.

For nordlendingen Monne er nettopp det. Nordlending. På hull 2 står vi i roughen da Monne skal slå sitt innspill. Det ender i bannskap og nordnorske kraftuttrykk.

– Det går fort over da, sier han da temperaturen har senket seg noen hakk, og smilet er tilbake.

– Det blir på en måte det neste slaget som blir viktig ganske raskt. Og resultatet er faktisk ikke det viktigste for meg. Jeg er engasjert og glad når det går bra. Men æ e jo nordlænding da!

EN MEDSPILLER// Monne viser seg å være en god medspiller der han går med gruppen sin, heier og oppmuntrer de andre. I tillegg er han sitt eget muntrasjonsråd.

– Monne er fin, for han spiller sin egen golf, men han spiller golf med oss andre også. Det er en bra egenskap og gjør at runden blir enda gøyere, sier Gust.

På hull 7 gjør Monne seg klar på blå tee, mens de andre går til de gule klossene. En av dem er uheldig med utslaget.

– Bra drive, men du trenger enda et slag for å komme forbi meg, sier Monne med en ertende tone.

– Kanskje du skal spille fra blått, du også? Monne snur seg mot oss og blunker.

– Jeg må jo trekke litt i dem, sier han og ler.

Det fordeles par, birdies og bogeyer mellom gruppa, og stemningen er fortsatt god på hull 9. Men hvordan får han klemt inn alle rundene?

Monne har noen tanker om hva som skal til.

– Du må først og fremst ha tid, og det er selvsagt enklere når du er pensjonist. Men har du lyst nok, har du også tid. I tillegg bør du trives med å være ute, møte mennesker og prioritere å komme deg ut. Har du disse tingene på plass, klarer du å spille mange runder i året, forsikrer han.

Det er viktig for Monne å registrere alle runder han spiller. Men antall slag og poeng bryr han seg lite om, og handicapet går opp og ned gjennom sesongen.

– Det er mange som kun registrerer de gode rundene, men det aller beste er selvsagt å føre alt av runder i Golfbox.

83 meter til pinnen. – Denne lengden har jeg stålkontroll på.

SISTE NI// Etter noen brødskiver og et par energibarer er det nesten som vi ser en ny Monne. Slagene sitter enda bedre, humøret er på topp og kosefaktoren høy.

– Helvete, skriker Monne igjen.

Vi er tilbake til realitetene og den nord-norske bannskapen, men som vanlig er det smil og latter lenge før neste slag.

Hull 15 gir gode minner for Monne. Her fikk han hole-in-one i fjor etter et nydelig slag med nierjernet. Fra utslaget er det 114 meter til hullet, og Monne kunne hele veien nyte synet av ballen som trillet rett i hullet.

På hull 18 har Monne slått seg fram og har 83 meter til pinnen.

– Denne lengden har jeg stålkontroll på, sier han og legger innspillet to meter fra pinnen.

Putten sitter for enda en stabil par.

OPPSUMMERING// Da runden er ferdigspilt, samles Monne og gjengen til den obligatoriske kaffekoppen og oppsummeringen. De er alle enige om at dagen var fin. De er fornøyde med både vær, bane og hverandres selskap.

– Det aller viktigste med golfen er at det gir meg struktur og rutine. Jeg har noe jeg skal til et gitt tidspunkt, og jeg vet at jeg møter hyggelige mennesker her. Det gir meg mye både sosialt, fysisk og psykisk.

Vi er i mai. Monne har nettopp registrert sin 18-hullsrunde nummer 68 i 2023.

Powered by Labrador CMS