KRISTIAN KROGH JOHANNESSEN//

«Jeg lærte mye av det som skjedde i fjor»

Kristian Krogh Johannessen (28) måtte vente til det siste før han fikk «go» i årets første turnering.

Kristian Krogh Johannessen
Kristian Krogh Johannessen håper å løfte spillet til neste nivå i år. Det vil gi flere starter, mer forutsigbarhet og mer penger i kassa.
Publisert Sist oppdatert

MURCIA (Spania): – Jeg startet egentlig fjoråret ganske bra, men surra det til, fikk problemer med ryggen, og tok meg ikke tid til å bli ordentlig frisk, jeg bare fortsatte. Det var uklokt, sier Kristian Krogh Johannessen

28-åringen fra Hokksund har nettopp slått ut en lang og rett drive på Condado de Alhamas tolvte. Klar for et nytt golfår, hans niende som proff. Kroppen er skadefri, hodet motivert, og golfhjertet innenfor den mørkeblå Lindeberg-genseren banker som aldri før.

Snart flyr han til Dubai for å starte et nytt kalenderår i Ras Al Khaimah Championship. Det starter med å vente.

Lærte av fjoråret

Når dette skrives, noen timer før turneringen drar i gang på Al Hamra GC, er Kroghs navn rett under den røde streken av påmeldte deltakere. Håpet om at minst én av de kvalifiserte spillerne i feltet skal trekke seg, lever til du sitter alene på hotellrommet, ingen har ringt, og alle innfinner seg på første tee. 

– Jeg lærte mye av det som skjedde i fjor, sier Kristian, tilbake på Condado de Alhama i Murcia.

– Jeg kan ikke være 80% frisk, og tro at jeg skal prestere på det nivået som trengs. Innsats er vel og bra, men hvis kroppen ikke fungerer, kan du faktisk bli dårligere av å holde på videre.

På tampen av fjoråret måtte han gjennom Q-school for å forbedre sin posisjon på DP World Tour. Det fungerer som en rangering fra topp til bunn. Turneringer fylles opp. Så dras streken.

– I forhold til i fjor har jeg et kort som er 16 plasser dårligere, så det kommer til å bli en del venting for å se om jeg kommer med i de ulike turneringene. Det er naturligvis frustrerende. Jeg er glad i å spille, golf er gøy. 

– Og jeg ønsker jo å stabilisere meg på et høyere nivå for å gjøre det mer forutsigbart for meg selv. Da vet jeg hvilke turneringer jeg får spille, hvor jeg skal reise helt fra starten av året, og det gjør alt mye enklere å planlegge. Det er dit jeg ønsker å komme.

Jeg kan ikke være 80% frisk, og tro at jeg skal prestere på det nivået som trengs. Innsats er vel og bra, men hvis kroppen ikke fungerer, kan du faktisk bli dårligere av å holde på videre.

KRISTIAN KROGH JOHANNESSEN

Årets sesong på DP World Tour er delt inn i «fem svinger». Den åpnet før nyttår med flere turneringer i Sør-Afrika, fortsetter nå i Emiratene, Bahrain, Qatar og Kenya fram til mars – før den svinger østover til Asia, tilbake til Europa og avsluttes på flere kontinenter. 

– Det positive er det nye systemet. I hver «sving» kan jeg rykke opp til en bedre kategori. Tidligere var det bare én reshuffle i løpet av året. Spiller jeg bra, vil jeg også få flere sjanser. Det gjør at jeg har noe å spille for i hver eneste sving, forklarer Kristian.

En annen positiv nyhet er at selv de minste turneringene gir flere poeng.

– Differansen mellom små og store turneringer er blitt mindre. Så jeg kommer til å få nok muligheter, det står ikke på det. Så det er opp til meg selv. Det handler om hvor bra jeg spiller.

Kristian deler gjerne sin erfaring med Team Norway-juniorene, her Fridtjof Farhang (t.v.) og Filip Svendsen.

Nye håp og mål

På planen sto en treningsleir hos Viktor Hovland før avreise til Emiratene, men av private grunner måtte han endre kalenderen. Da passet det bra med en kjapp tur til Murcia, hvor Team Norway-juniorene drar nytte av europatour-proffens tips og tilstedeværelse.

Samtidig får Krogh møte trener Hans Åberg

– Jeg dro hit for å få litt tid sammen med Hans. Det er ikke så enkelt å få til ellers i året. Jeg håper å komme meg litt raskere ut av startblokka i år enn hva jeg har for vane. Helt ærlig, så var jeg ikke superimponert av spillet mitt på slutten av fjoråret heller, humrer han.

– Hva er det som mangler for å ta det neste steget?

– Statistisk er jeg for langt unna pinnen med wedger og korte jern. Resten er for så vidt bra nok. Jeg kunne med fordel slått litt lenger, men det er ikke der det brenner. Jeg har vært altfor dårlig med wedger og mellomjern.

Statistisk er jeg for langt unna pinnen med wedger og korte jern. Resten er for så vidt bra nok. Jeg kunne med fordel slått litt lenger, men det er ikke der det brenner.

KRISTIAN KROGH JOHANNESSEN

I gruppe med juniorene Filip Svendsen, Fridtjof Farhang og Theodor Myklebust Bjørge putter han ut på Condados tolvte hull. Bak ham står de hvite blokkene som lovte så mye da resorten var ny og fin. Nå står de fleste leilighetene tomme, og selv «til salgs»-skiltene er slitne. Samtidig legger heisekraner stein på stein på det som skal bli nye boliger, nye håp og drømmer. 

– De fleste bruker for mye tid på å slå femmerjern på rangen, og for lite tid til å bli god med wedgene, sier Kristian på vei nedover fairwayen på hull 13.

Han sier det til oss. Han sier det til Filip, Fridtjof og Theodor. Og han gjentar det til seg selv.

Kristian Krogh Johannessen
Kroppen er 100% og hodet motivert. Nå vil kristian bare i gang med turneringsåret 2024.

Det viktige tipset

– De fleste på toppnivå gjør par eller bogey på et langt par 3-hull, men det er ikke der turneringer avgjøres. Der holder det å være i nærheten. Men er du skarp med wedgene, vil du gi seg selv mange flere birdie-muligheter. Derfor skal du bruke mindre tid på å slå femmerjern, som du kanskje bruker et par ganger i løpet av runden.

– Har du selv brukt for mye tid på det?

– Ja, det har jeg, innrømmer Krogh. – Og det er lett å sette seg fast i den tekniske fasen først, i tanken om at teknikken ikke er bra nok. Du gir deg ikke nok tid til å jobbe med skillsa du må repetere. En ting er å kjenne lengdene sine under perfekte forhold. Men hva med hard sidevind? Eller motvind, eller regn? Eller ulike lies

Det var et tips han fikk av den tidligere europatourspilleren Peter Hanson for mange år siden. «Gå ut for å trene, uansett vær og vind. Prøv forskjellige forhold, jobb med wedgene dine.»

Kristian hørte og nikket. I dag kunne han ønske at han også hadde lyttet.

– Spesielt på europatouren er wedger og mellomjern avgjørende. Det er først når du skal hevde deg høyt oppe på PGA-touren at du trenger den samme presisjonen med femmerjernet. Er du ikke der, så jobb med wedgene, råder han. 

Det er først når du skal hevde deg høyt oppe på PGA-touren at du trenger den samme presisjonen med femmerjernet. Er du ikke der, så jobb med wedgene.

KRISTIAN KROGH JOHANNESSEN

Heldigvis er det fortsatt tid til å gjøre noe med det, ikke minst for de unge Team Norway-juniorene, men også for Krogh som lar seg inspirere av sin mangeårige lagkamerat Viktor Hovland.

Sammen var de på utallige samlinger som her i Murcia. Fikk den samme skoleringen, like erfaringer. I starten var det to og et halvt år yngre Hovland som så opp til Krogh. Han var en referanse for den unge Ekeberg-gutten.

Kristian Krogh Johannessen
Kristian er i gang med ettermiddagsøkta på Condado de Alhama, nå i duell på øvelsesgreenen.

Imponerende Viktor

– Det mest imponerende med Viktor, i tillegg til hvor hardt han jobber, er hvor god han er til å sortere informasjon. Han er veldig søkende, men vet umiddelbart hva han bør ta med seg og hva han bør velge bort, forteller Kristian etter runden.

Vi treffer ham igjen på øvelsesgreenen hvor han står med to andre lovende spillere fra Team Norway, Leo Hirukawa Aaras og Cornelius Farhang, lillebroren til Fridtjof.  Han har utfordret de to Oslo-juniorene til duell. Statistikk bli neste samtaletema. 

– Jeg har selv snakket en del med Edoardo (Molinari, red. anm.), som hjelper Viktor med statsen, sier Krogh.

– Du kan godt si at jeg «utnytter» ham litt, spør og graver om det jeg kan. Og materialet er ganske overbevisende. Tar du flere riktige valg, vil du tjene slag på det. 

Når golfen min ikke har vært bra nok, har jeg enten blitt for defensiv eller tatt for store sjanser, og det har kostet meg dyrt. Jeg har tapt mange slag der i løpet av en sesong.

KRISTIAN KROGH JOHANNESSEN

– Har du noe å hente der?

– Definitivt, svarer Krogh.

– Når golfen min ikke har vært bra nok, har jeg enten blitt for defensiv eller tatt for store sjanser, og det har kostet meg dyrt. Det er en usunn balanse. Jeg har tapt mange slag der i løpet av en sesong.

– Bruk hodet, sier Krogh og peker mot Ping-lua. 

– Ikke ta valgene dine ut fra følelser der og da. Vær tro mot statistikken din og mer konsekvent ut fra prestasjoner på trening og i turneringer. Om du ser på Viktor og nivået som han konkurrerer på, er selvfølgelig toppnivået høyere. Men det er bunnivået som skiller mest. Der er det ekstrem forskjell.

Kristian Krogh Johannessen
Duellen er over. Cornelius Farhang tar straffen og sine 50 push-ups. Kristian feirer beskjedent.

Grensene er flyttet

Det holder ikke lenger med talent for å vinne en major. De fysiske grensene er flyttet, marginer er hentet ut på alle områder, spillere og utstyr er bedre – og banene vanskeligere.

– Jeg kan ikke komme på en bane i Norge hvor du virkelig blir straffet hvis du misser short-sided, på feil side av pinnen når du har lite green å jobbe med, sier Krogh.

Han har nettopp vunnet duellen mot de to juniorene. Hirukawa slipper unna som god nummer to, men yngstebror Farhang er midtveis i 50 push-ups. Krogh feirer seieren med armene over hodet og en fot på den unge ryggraden.

Det er selvsagt bare for fotografen. Kristian vet at han selv må utvikle spillet sitt, og deler gjerne sine erfaringer med neste generasjon.

– Jeg snakket med juniorene om det i går. For disse gutta går rett på flagget uansett. Her på Condado kan du iallfall bli litt straffet. Men enda verre er det når greenene blir hardere og viser 12 på stimpen.

– Da gjelder det å kjenne slagmønsteret sitt. For du må spille på dine prosenter. Vite når du kan angripe, og når du bør sikte midt på greenen, sier DP World Tour-proffen.

NB! En ventende Kristian Krogh Johannessen kom til slutt med i Ras Al Khaimah Championship. Natt til torsdag åpnet det seg en mulighet for førstereserven. Også Espen Kofstad er med i turneringen. Du følger turneringen direkte på Viaplay med sendestart fra kl 09.00.

Powered by Labrador CMS