MARIANNE SKARPNORD//

«De siste golfårene vil jeg ikke ha tilbake»

Marianne Skarpnord (37) har vært gjennom noen tøffe år på golfbanen. Hun har mange ganger lurt på hvorfor hun holder på, men håper det skal snu i 2024.

Marianne Skarpnord
Marianne Skarpnord drømmer om en 2024-sesong hvor alle deler av spillet kan sitte – også puttingen.
Publisert

De siste sesongene har det på ingen måte blitt slik Marianne Skarpnord hadde håpet på golfbanen. Da alt håp var ute for en ny sesong med fulle rettigheter på Ladies European Tour, kom sjansen takket være alle årene hun har spilt på touren.

Etter alle sesongene er hun blant Topp 20 i innspilte penger sammenlagt. Da får du en kategori med fulle rettigheter, som kan brukes to ganger. De eneste turneringene hun ikke får spille i utgangspunktet er Aramco-turneringene.

En nestor på touren

Marianne har spilt 295 turneringer på Ladies European Tour, og har vunnet fem ganger. De siste årene har på ingen måte resultatene vært slik hun har ønsket seg. Hun har i mange år slitt med puttingen. 

Etter hvert har det utviklet seg til et psykisk problem, hvor panikken har tatt over når hun har stått klar for å putte.

– Å spille golf de siste årene har ikke vært gøy i det hele tatt, innrømmer hun.

– Du skal bare vite hvor mange ganger jeg har spurt meg selv hvorfor jeg driver med dette. Jeg burde nok gjort noe helt annet enn å spille golf siden jeg ikke får bukt med dette putter-problemet. Jeg kan spille tre supre golfrunder og er helt med der oppe. Og så er det én runde som ødelegger for et topp resultat, forteller 37-åringen.

Jeg har trøblet med dette i mange år, og har forsøkt all hjelp jeg kan få fra psykolog, mental trener og hypnose. Så langt har lite hjulpet, men jeg håper på bedring i 2024.

MARIANNE SKARPNORD

Hun sier videre at når hun står over golfballen og skal putte den i hullet fra kort hold, er det som om hun får panikk.

– Jeg har trøblet med dette i mange år, og har forsøkt all hjelp jeg kan få fra psykolog, mental trener og hypnose. Så langt har lite hjulpet, men jeg håper på bedring i 2024. Det er kommet så langt at jeg ikke blir sint lenger når det skjer. Jeg blir bare så veldig lei meg, sier hun.

Søsteren tok tak

I høst skjedde det noe spesielt med Marianne.

– Jeg var hjemme etter noen dårlige turneringer og var langt nede. Da fikk jeg beskjed av søstera mi om at jeg skulle skifte til en kjevhendt putter. Det hørtes helt sprøtt ut, spør du meg. 

– Etter alle år med samme vei å putte på, ble dette på en måte mer enn jeg kunne tillate meg. Jeg lot meg overtale ettersom Anders jo er like god begge veier, forklarer hun.

Anders Kristiansen er Mariannes  svoger og trener. Og var i junioralder ett av Golf-Norges aller største golfhåp på herresiden.

37-årige Skarpnord innrømmer at det føltes helt feil når hun startet, men ville likevel gi det en sjanse. Det å putte gikk forholdsvis greit, men å lese puttelinjer ble «helt natta», som hun selv uttrykker det.

– Jeg reiste til en turnering i Irland, hvor jeg bare skulle bruke «feil» putter. Det ble selvsagt minst23 2000 spørsmål fra alle rundt meg om hva jeg drev med. På den første runden hadde jeg begge putterne i baggen, mens på de siste var det kun den kjevhendte. 

– Jeg ble faktisk mer og mer komfortabel med den nye. Jeg fikk ikke den vonde følelsen som jeg har hatt. Så får vi se hvordan det blir framover, sier en langt mer optimistisk Marianne.

Marianne Skarpnord og Anders Kristiansen
Marianne Skarpnord og trener Anders Kristiansen jobber hardt på hjemmebane i Sarpsborg før en ny sesong på Ladies European Tour.

Er blitt knallhardt

Hun legger ikke skjul på at det er blitt knalltøft å hevde seg ute på Ladies European Tour.

– Det kommer opp nye sultne ungjenter som er fantastisk gode, og det kan man se på våre egne norske. Ettersom jeg blir ett år eldre for hvert år, kreves det mer og mer å henge med.

Marianne liker dårlig det kalde været hjemme i Norge, og setter straks kursen for Abu Dhabi for å få trent under varme forhold. 

Det kommer opp sultne ungjenter som er fantastisk gode, det kan man se på våre egne norske.

MARIANNE SKARPNORD

Slik det ser ut nå blir den første turneringen på Ladies European Tour i Kenya. Den starter 8. februar, og før det håper hun på noen gode treningsuker. Og det blir garantert mye puttetrening, for å bli enda mer komfortabel med den nye vrien.

– Hvor lenge skal du holde på å spille golf?

– Nå tar jeg en sesong av gangen, for jeg er klar over at hvert år kan være den siste, svarer hun, og fortsetter:

– Jeg håper at jeg kan ha en sesong der jeg koser meg, uten at det mentale ødelegger. Jeg skal spille det jeg kan i 2024 – og 2025 tenker jeg ikke på nå. Det gjør jeg kanskje om ni til ti måneder, avslutter sarpingen.

Powered by Labrador CMS