CECILE LUNDGREEN//

«Inne i meg har ikke alt vært like bra»

Nylig vant hun sin tredje NM-tittel, denne gang som senior. På veien har Cecilie Lundgreen (51) virkelig fått kjenne på livets skyggesider.

Cecilie Lundgreen
Cecilie Lundgreen har opplevd mange seire på golfbanen, men årene som ledet fram til alle pokalene var alt annet enn enkle.
Publisert

Tar du en tur til Borregaard Golfklubb, nesten midt i Sarpsborg sentrum, blir du mest sannsynlig møtt av den alltid blide og imøtekommende Cecilie Lundgreen. Hun er klubbsekretær og head pro i golfklubben som hun nå har vært medlem i 40 år.

Siden 2017 har hun hatt sitt daglige virke i Borregaard GK. En klubb hun er stolt av å representere og jobbe for.

Underveis har livet bydd på mange og tøffe utfordringer.

EN VOND BARNDOM// – Det er ikke for ingenting at jeg forholdsvis tidlig kom meg bort fra Sarpsborg, byen jeg elsker høyest av alt. For meg ble ikke barndommen slik man drømmer om. Jeg hadde en far som var alkoholiker og en bror som var narkoman i 15 år. Han fikk hjelp fra Anonyme Narkomane (NA) i 2001 og er nå helt borte fra det, noe jeg er utrolig takknemlig for. Det var en tøff tid. Da mor og far skilte lag, måtte mamma jobbe mye, forteller hun, litt blank i øynene.

Hun forteller videre at det ble mye tid hos mormor og morfar, og det var her Cecilie kom i kontakt med golfen.

– Som niåring gikk jeg caddy for morfar på Borregaard GK, uten at jeg spilte noe selv. Da jeg var 11 år, kjøpte morfar et halvsett til meg og da var det gjort. Det var ikke annet som sto i hodet på meg enn golf. Det halvsettet skulle bli retningsgivende for de neste 40 årene. Golfen er en del av mitt DNA, forteller hun og smiler igjen.

For meg ble ikke barndommen slik man drømmer om. Jeg hadde en far som var alkoholiker og en bror som var narkoman i 15 år.

CECILIE LUNDGREEN

NM PÅ TRE NIVÅER// Etter hvert viste hun sitt store talent og vant junior-NM i 1991. Bare tre år senere kunne hun heve kongepokalen etter at NM for kvinner var vunnet i 1994. 

Det skulle gå 30 år til den neste NM-tittelen, nemlig i Senior-NM på Byneset GK i Trondheim for vel en uke siden.

– Jeg ønsket å bli proff og i 1997 tok jeg steget, men mamma satte ned foten. Hun mente at jeg måtte ha en utdannelse også. Jeg dro til USA, bodde hos en vertsfamilie og fikk med meg utdannelsen.

For Cecilie var det viktig å komme bort fra det som var hjemme i Norge og Sarpsborg.

– Det ble viktig å komme bort, få tankene bort fra det som ikke var så bra hjemme. Men jeg hadde daglig kontakt med mamma. Det er ingen som har stått meg nærmere enn henne gjennom 29 år.

I 2001 klatret hun til 26. plass på Ladies European Tour-rankingen, som skulle vise seg å bli hennes beste plassering. 

Men snart skulle livet by på nye utfordringer for Lundgreen.

Cecilie Lundgreen
Cecilie Lundgreen har golf som en del av sitt DNA. Hun er i dag head pro og klubbsekretær i Borregaard GK.

NYTT SJOKK FOR CECILIE// – Bare seks måneder etter at jeg hadde min beste sesong på golfbanen, kom sjokket som sitter der den dag i dag, forteller hun.

– Da beskjeden kom om at mamma ble syk og gikk bort i 2002, var jeg bestemt på at det var slutt på all golf. Den ble lagt til side i seks måneder og verden hadde rast sammen rundt meg.

Livet måtte likevel gå videre for 29-åringen, og nye veier ble staket ut.

– Prosjektet Eyes4Zimbabwe sammen med mine aller næreste og beste venner, Laurette Maritz og Reeve Nield, fikk tankene inn på noe annet. Jeg har ikke tanke på hvor mange tonn med ting som er blitt skipet til fattige folk og sykehus i Zimbabwe. 

– Dette har gitt og gir meg veldig mye i hverdagen min, forklarer Cecilie Lundgreen.

I den aller vanskeligste perioden i livet, ble kristendommen en viktig hjelp. 

– Å bli kristen har og betyr mye for meg fortsatt i det daglige. Jeg følte at det ga meg roen og freden som jeg har lett etter siden mamma ble borte.

CECILIE LUNDGREEN

JOBBER MED UNGDOM// I dag bruker hun mye av sin tid på ungdommen i kirken, som hun også gjør i Borregaard Golfklubb. I kirken har hun ansvaret for barn og unge i alderen 12 til 18 år i hele regionen. For tiden teller de over 250.

– Å bli kristen har og betyr mye for meg fortsatt i det daglige. Jeg følte at det ga meg roen og freden som jeg har lett etter siden mamma ble borte. sier Cecilie.

– Det er klart det har vært mange tanker i hodet, mye negativt som man har holdt for seg selv. Utad har det sett veldig bra ut, men inne i meg har det ikke vært like bra. Nå føler jeg at jeg er den Cecilie Lundgreen jeg ønsker å være. Jeg har det meget godt nå, bedyrer hun.

Foran henne står de tre NM-pokalene, som synlige bevis på hva hun har oppnådd i sin fantastiske golfkarriere.

Cecilie Lundgreen
Cecilie Lundgreen med sine tre NM-pokaler – fra NM junior, NM kvinner og NM senior.
Powered by Labrador CMS