Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal starte; Knut Børsheim klarte i fjor å ta seg direkte inn til Europatouren gjennom Q-school, og har alt tatt i betraktning gjort en veldig god debut-sesong! Han har skaffet seg masse god erfaring, vært med i toppen ved flere anledninger, og har i tillegg nå også (sammen med Christian Aronsen) klart å ta seg til finalesteget i kvalet, og dermed gitt seg selv en reell mulighet til å kapre Europatour-kortet igjen for 2013!

Espen Kofstad klarte på mirakuløst vis å vinne den avsluttende Challenge Tour turneringen; Grand Finale, og sikret seg dermed like gjerne seieren på hele pengelisten med det samme! Jeg hadde gleden av å møte denne ”alltid smilende” norges-eneren kun dager etter at han avgjorde det hele i Italia, og det er vel ikke å stikke under en stol at han gliste enda bredere enn vanlig da han vandret inn i NGFs lokaler denne tirsdags-morgenen, vel vitende om at han hadde sikret seg en solid kategori på Europatouren for 2013.

Men det stopper ikke der! Etter et år hvor de største resultatene hennes har uteblitt, klinte Suzann Pettersen plutselig til med back-to-back seiere på LPGA-Touren i Asia. ”Tutta”, som åpenbart hører hjemme øverst på verdensrankingen, gjorde et solid byks i riktig retning, noe som lover godt for fremtiden. Etter min mening får Suzann lagt ifra den mediedekningen hun virkelig fortjener her hjemme i Norge, uten at jeg nødvendigvis trenger å vie meg ut på den veien akkurat nå. Men det skal sies at ”Tutta” er den største internasjonale idrettsutøveren Norge har på verdensbasis, noe man ikke akkurat får inntrykk av om man leser sportssidene i enten VG, Dagbladet, eller Aftenposten.

Marita Engzelius, som i likhet med meg ble proff like etter VM i år, har klart å spille seg helt inn til LPGA-tourens finale kval! Dette spilles i Florida fra og med 28. November, og Marita har naturligvis nå alle muligheter til å gi Suzann Pettersen hard konkurranse på LPGA-touren neste år, om hun skulle lykkes i å skaffe seg kortet for 2013!

Til slutt må vi ikke glemme min gode venn Joakim Mikkelsen, som også tilsynelatende trives godt på andre siden av Atlanteren! Etter en fantastisk vårsesong på college ”turnet” han proff umiddelbart etter han kom hjem, og spilte på Challenge Touren hele sommeren uten å lykkes nevneverdig. Han dro tilbake til USA fast bestemt på å satse alt på PGA-Tour kvallet, et valg han definitivt ikke ser ut til å angre på! Den kortvokste pitbullen fra Drammen har nemlig kommet seg gjennom: pre kval, steg 1, og steg 2 med god margin, og er dermed klar for finale-kvalet. Joakim har bevist gang på gang at han har både ferdighetene og hodet til å konkurrere med de aller beste spillerne i verden, så det er bare å krysse fingrene for at han like gjerne tar seg hele veien inn på PGA-touren når han først har kommet seg helt til Final Stage!

Rent personlig må jeg vel si meg fornøyd med hvordan 2012 har artet seg for meg selv også! Med en høst-sesong på college i 2011 som var heller skuffende, brukte jeg juleferien til å oppsøke en mental trener, og jobbe med påfølgende oppgaver for å gjenoppbygge selvtilliten min på golfbanen. Det er vanskelig å si om det var akkurat dette som gjorde at det plutselig løsnet for meg, men på våren, 2012, leverte jeg plutselig golf på et mye høyere nivå enn hva jeg noen gang hadde gjort tidligere. Uten at jeg klarte å skaffe meg en individuell college seier, hadde jeg fem topp-5 plasseringer på rad, og en snittscore på nærmere 70,2 slag. Jeg var en av nøkkelspillerne da college-laget mitt (Saint Mary’s College of California) til slutt vant West Coast Conference Championship, og opplevde en helt ny glede ved det å spille golf!

Etter hvert som 2012-sesongen har utviklet seg, har også jeg jobbet kontinuerlig mot å bli en mer komplett golfspiller. Treneren min, Magnus Ohlsson, og jeg har jobbet hardt med sving-teknikk, banestrategi og tankegang på banen, noe som etter hvert også har kunnet gjenspeile seg i resultatene mine. Med rundene 69-68-65-69 og totalt (-17) ble jeg blant annet beste norske i ”Norwegian Challenge” på Byneset GK i August. Selv om jeg dessverre ikke lyktes i Europatour-kvallet i år, har jeg levert solide runder både i turneringer som Lag-VM og på Challenge Touren, og avsluttet 2012-sesongen med min første individuelle proffseier på Gecko Pro Touren i Spania!

I en idrett som golf, hvor kun få slag kan skille en fantastisk opptur fra en katastrofal nedtur, er det utrolig viktig å kunne glede seg over egne (og andres) resultater når man endelig lykkes. Jeg mener for all del ikke at man skal lene seg tilbake og hvile på laurbærene etter hvert eneste gode resultat, men at man skal kunne unne seg selv et klapp på skulderen bare for å konstatere at man har gjort noe bra, og stadig er i positiv utvikling. Jeg tror også at sjansen for å lykkes blir betraktelig større om man tillater seg å se muligheter istedenfor hindringer. Etter at jeg kom hjem fra USA i Mai i år, har jeg lagt merke til en vesentlig forskjell mellom amerikaneres og nordmenns reaksjon til min golfsatsning. Mens de fleste amerikanere forsikrer meg om at jeg vil lykkes om jeg fortsetter å trene og stå på, er nordmenn flest mest opptatt av å påminne meg om hvilket ”nåløye” jeg må gjennom for å komme inn på Europatouren. Nå har jeg imidlertid sett at både Espen, Joakim, og Knut er gode nok til å hevde seg på det øverste nivået i verden, så jeg ser derfor ingen grunn til at ikke jeg kan gjøre det samme!

Jeg innser at mitt første blogg-innlegg på norskgolf.no muligens burde inneholdt noe mer informasjon om meg selv og mine fremtidsplaner, men grunnet den ekstremt positive utviklingen vi står overfor i norsk golf for tiden, klarte jeg ikke å gjøre noe annet enn å skryte litt av norske golfspillere. For de av dere som ønsker mer info om meg og min proffsatsning, finnes denne informasjonen forøvrig på hjemmesiden min:

www.andersengell.com

Vi snakkes,

Anders