Etter tregt spill på de første ni, ble sensasjonen fra Kina ved runding halvveis at han ble tatt tiden på for å få opp tempoet på spillet sitt. Tre hull senere fikk han en advarsel for sakte spill, og på det 17. mottok han den nedslående nyheten.

 

Dermed ble det bogey på scorekortet, rett etter at han hadde gjort ni strake par. Heldigvis klarte han cuten med et nødskrik, takket være 10-slagsregelen som sier at alle spillere innen ti slag fra lederen klarer cuten. Hadde Jason Day derimot avsluttet med birdie og avsluttet syv under ville Guan falt utenfor, og skandalen ville vært et faktum.

 

Les også: Guttungen som sjokkerer alle

 

– Dette er ikke bra. Jeg er så lei meg. Jeg er så trist over at dette skjedde. Jeg er kvalm. Han er 14 år gammel, sa Guans spillepartner de to første rundene, Ben Crenshaw.

 

Brandt Snedeker hev seg også på i rekken av spillere som kom med en støtteerklæringer.

 

– Jeg skulle ønske de gjorde eksempel ut av en annen enn en 14-åring. Meg, eller noen annen. Men en guttunge som forsøker å klare cuten i sin første Masters? Jeg synes synd på gutten.

 

Guan har vunnet mange hjerter denne uken, og unggutten ble nok ikke noe mindre populær da han omsider ble intervjuet en times tid etter runden. I mellomtiden hadde han bak lukkede dører i klubbhuset forsøkt å få en forklaring fra arrangøren.

 

– Jeg aksepterer avgjørelsen. De gjorde det riktige fordi det er rettferdig for alle, sa Guan ydmykt.

 

Straffeslaget avgjorde heldigvis ikke Guans skjebne, og han er nå tidenes yngste spiller som klarer cuten i en majorturnering – to år yngre enn Matteo Manassero da han klarte det for tre år siden. 

 

Etterpå skrev Guan på Sina Weibo-profil, Kinas versjon av Twitter:

 

– Jeg klarte det. Jeg håper jeg kan fortsette å utrette mirkakler. Takk til foreldrene mine! Takk til alle som har hjulpet meg og brydd seg om meg.

 

Sakte spill har lenge vært et problem på touren, og har også vært et problem under Masters-uken. På en dag der flere av spillerne stoppet opp sine rutiner for å tolke Augustas stadig skiftende vind, brukte flere av gruppene opptil fem og en halv time på å fullføre. Arrangøren valgte likevel å tildele 14 år gamle Guan straffeslag for sakte spill. 

 

– Jeg endret rutinen min før Masters, og jeg mener den er bra, men i dag var det vanskelig. Man må bestemme seg for å slå, men vinden endret seg mye. Det gjaldt for alle, forsvarte Guan seg selv med i intervjuet etter runden.

 

Sist gang en spiller ble tildelt straffeslag for sakte spill i en major var Gregory Bourdy i PGA-mesterskapet i 2010. Før det var Glen Day den siste som mottok straffen, under Honda Classic tilbake i 1995.