Tekst: Kaia Means

 

Bare for noen uker siden ble banearkitekten for OL-banen i Rio 2016 utpekt. Overraskende nok, var det en relativt ukjent designer som fikk jobben, amerikaneren Gil Hanse. Men golfere i Crail, utenfor St Andrews i Skottland, har lenge hatt en anelse om at Hanse ville bli et kjent navn.

 

Hanse fikk nemlig jobben å designe en ny bane ved siden av Old Tom Morris-banen på Crail. Hvordan gikk det an å ta et stykke flatt dyrkbar mark og skape noe som kunne konkurrere med linksbanen til Old Tom?

Amerikaneren gjorde en utmerket jobb med sin aller første banedesign. Siden har han gått fra suksess til suksess, nylig med Castle Stuart. For tiden er han det hotteste navnet i golfdesign, etter det ble kjent at han skal designe den første OL-banen siden golf siste var OL-sport i 1904. Baner som er heldige nok til å kunne skryte av Gil Hanse som arkitekt holder på å gjøre om markedsføringen sin for å fokusere på Hanse.

 

På historiske Crail, har besøkende stort sett valgt å spille Old Tom-banen, som er en klassisk og morsom links. Men kanskje flere velger å spille begge nå.

 

– De ordentlige golferne i klubben foretrekker den nye banen, sier daglig leder i Crail, David Roy.

 

Kanskje litt av problemet er at førsteinntrykket, når du ser mot første hull fra klubbhuset, er av en flat og tilsynelatende litt kjedelig bane. Men det tar ikke lang tid før godbitene kommer. Spesielt siste ni, der noen av hullene går langs klippene, er en opplevelse.

På fire av hullene må man krysse en to meter høy 1200 år gammel steinmur som ble bygget for å forsvare landet mot vikingene. Den gangen var den dobbelt så høy. Heldigvis for golferne, er det stort sett ikke problemer å slå over den, men de som slår langt vil nok la seg friste til å ta sjanser fra utslaget på hull 11, der man må ha carry på 180 meter for å nå over. Egentlig er det best å legge opp, for hullet er et kort par fire hull som man bør nå inn på uansett (314m fra gul, 280m fra rød).

 

Klubben tiltrekker seg mange skandinaviske golfere som vil komme seg litt ut fra St Andrews. Crail er cirka 20 km fra St Andrews.

 

– Vi har 15 norske medlemmer, og de er våre favoritter! sier David Roy. Det er aldri noen problemer med nordmenn.

 

’Overseas members’ betaler kun £160 i året, og får fritt spill på begge Crail-banene, i tillegg til begge banene hos broderklubben i The Highlands, Blairgowrie, med banene Lansdowne og Rosemount. Rosemount er tegnet av James Braid og Alistair McKenzie.

 

Er du på jakt etter en koselig liten Bed & Breakfast midt i St. Andrews med topp service til gode priser, anbefales Lorimer Guest House. De hyggelige vertene Mick og Chris har også pakker med garanterte tee times på The Old Course og de andre banene i St. Andrews.

 

www.lorimerhouse.com

 

www.crailgolfingsociety.co.uk