Fire år senere er de på touren: – En sykt spennende fremtid i vente

Firkløveret Kristian Krogh Johannessen, Kristoffer Reitan, Viktor Hovland og Kristoffer Ventura har spilt tusenvis av timer golf sammen i oppveksten, og sanket edelt metall i både europa- og verdensmesterskap sammen. Nå har de mulighet til å få sitt gjennombrudd på samme tid. Det legger de godt merke til selv også.

Publisert

For en sesong det har vært for norsk herregolf. Etter flere år med tørke i toppen har det for alvor begynt å skje ting, og det er nå en håndfull spillere som er i ferd med å ta steget opp på én og samme gang.

Her er noen av prestasjonene til det som VG har omtalt som «Golf-Norges gylne generasjon», i løpet av 2018:

Viktor Hovland har vunnet U.S. Amateur, verdens største amatørturnering, og tre collegeturneringer i tillegg. Han skal spille syv PGA Tour-turneringer og tre majors i 2019, inkludert The Masters på Augusta som første nordmann. Han var også med på å vinne NCAA-mesterskapet med Oklahoma State University.

Aksel Olsen ble sammenlagtvinner på Nordic League og er endelig klar for Challenge Tour.

Kristoffer Reitan ble tidenes første norske spiller i U.S. Open.

Reitan og Kristian Krogh Johannessen er klare for europatouren. Sammen med Espen Kofstad har Norge nå tre spillere med europatour-kortet. Det har aldri skjedd før.

Kristoffer Ventura er klar for finalen av Web.com Tour-kvalifiseringen i USA. Her trenger han cirka en topp-80-plassering for å få et tilnærmet fullt program på touren neste år. Han har også vunnet en collegeturnering, og var sammen med Hovland med på seier i NCAA-mesterskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Glade på hverandres vegne

Etter at de kvalifiserte seg til europatouren på torsdag, understrekte både Kristoffer Reitan og Kristian Krogh Johannessen til Norsk Golf hvordan de lot seg inspirere av hvordan de andre norske gutta gjør det.

Jeg tror alle blir påvirket av hverandre. Vi var gode som amatører også, og vi har dratt hverandre opp og frem hele karrieren. Kristian Krogh Johannessen

– Jeg tror alle blir påvirket av hverandre. Vi var gode som amatører også, og vi har dratt hverandre opp og frem hele karrieren. Jeg har mange gode minner fra reisene mine sammen med Ventura, Reitan, Hovland og gjengen. Vi har hatt det veldig mye gøy sammen, og vi er bare glade på hverandres vegne, sier Krogh Johannessen.

– Vi har fulgt hverandre gjennom hele karrieren og pushet hverandre til å bli bedre. Det er vanvittig inspirerende å se hvordan de andre leverer. Det er tydelig at vi gjør noe riktig i dette lille landet, sier Kristoffer Reitan

– Det er herlig at gutta kommer opp og spiller så bra nå. Det hadde vært helt sinnsykt kult om vi klarte å etablere oss på de største tourene sammen. Det er veldig motiverende å se de spille majors og delta i PGA Tour-turneringer. Det er jo dette vi har jobbet så hardt for, sier Kristoffer Ventura.

Vil revansjere 87-90-generasjonen

Team Norway-trener Niklas Diethelm er bare et eneste stort glis om dagen. Diethelm har i en årrekke vært trener for juniorlandslagene og hatt flere av de største golftalentene som har vært i Norge, gjennom sine rekker.

Han håper den nye generasjonen spillere som er født sent på 1990-tallet, kan revansjere «den tapte generasjonen» fra ti år tidligere.

Av de mest lovende spillerne fra 87-90-generasjonen er det bare Espen Kofstad og Elias Bertheussen som fortsatt er aktive.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spillere som Marius Thorp, Knut Børsheim, Joakim Mikkelsen, Are Friestad, Frederik Kollevold og Sondre Ronold har alle sluttet, mens tidligere juniorverdensmester Anders Kristiansen fikk sin karriere ødelagt av skader.

– Flere av de spillerne kunne også ha lyktes hvis de fortsatte. Men det får vi aldri svaret på. Det hadde vært veldig spennende å se hva de kunne få til. For meg er det ekstra herlig å se at gutta som spiller nå, er i ferd med å lykkes med tanke på den sterke generasjonen fra 1987 til 1990 som det ikke har blitt så mye av.

De har utviklet seg som en gruppe og lært av hverandre Niklas Diethelm

Diethelm, som understreker at vi heller ikke må glemme Andreas Halvorsen og Jarand Ekeland Arnøy, sier at det var Kristoffer Ventura som var ledestjernen da gutta vokste opp. Han var en av de beste juniorene i Europa, og de andre gutta forsøkte å ta rygg på ham.

– Gjennom Kristoffer fikk de førstehåndserfaring med hva nivået til de beste juniorene internasjonalt er. Da vi tok sølv i EM i Skottland i 2013, ble det vår første bekreftelse på at vi var virkelig gode. Den uken var også Viktors gjennombrudd.

– De har utviklet seg som en gruppe og lært av hverandre.  Det er en utrolig god følelse å se at jobben vi har gjort, er bra nok til å få frem spillere på europatouren, Challenge Tour, Web.com Tour og majordeltagelse, forteller Diethelm.

Diethelm gleder seg nå til å få inn Rickard Lindberg som ny Team Norway-sjef for å utvikle toppidrettssatsingen ytterligere. Han tar også med seg Henrik Stensons mentaltrener Torsten Hansson inn i det norske teamet.

– Vi har en sykt spennende fremtid i vente, og jeg gleder meg til å få inn nye mennesker i toppidrettssatsingen som brenner sterkt for å løfte spillere opp til verdenstoppen.

Tror på Bannister-effekt

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selv om grunnlaget nå er i ferd med å legges for at spillerne kan ta steget opp på de store tourene internasjonalt, er det på ingen måte tatt for gitt at de lykkes med den oppgaven. Nåløyet er ekstremt trangt, og de aller, aller fleste som forsøker å ha golf som levebrød, har oddsen mot seg.

De to siste årene har for eksempel bare ÅTTE av de 63 spillerne som har kvalifisert seg til europatouren gjennom q-school, klart å beholde kortet sesongen etter.

Kristian Krogh Johannessen sa det slik etter at han kvalifiserte seg til europatouren torsdag:

– Det er nå den ordentlig tøffe jobben begynner.

Forskjellen denne gang sammenlignet med tidligere år er at nå er det mange norske spillere som har muligheten samtidig. Magnus Ohlsson, Viktor Hovlands trener gjennom tenårene, sa i et intervju med Norsk Golf nylig at han håper Hovlands ekstreme prestasjoner internasjonalt kan ha en «Roger Bannister»-effekt på de andre spillerne i Norge.

Plutselig begynner man å tenke tanker som man ikke våget helt å tenkte tidligere Kristoffer Reitan

I 1954 ble Bannister den første som løp en engelsk mile på under fire minutter, noe som frem til da hadde virket som en uoppnåelig barriere.

Det ble et psykologisk gjennombrudd for andre løpere, som visste at det umulige nå var mulig, og én etter én fulgte de opp med å kopiere Bannisters bragd.

– Vi har mange spillere som har spilt mot Viktor og slått ham her i Norge. Nå ser de at det er en mulighet, sier Ohlsson.

Én av dem er Kristoffer Reitan.

– Jeg tror det gode spillet til de andre definitivt smitter litt over, enten det er bevisst eller ubevisst, sa Reitan etter q-school-finalen torsdag.

– Det var så sykt å se Viktor vinne U.S. Amateur, for plutselig begynner man å tenke tanker som man ikke våget helt å tenkte tidligere. Jeg føler at Norge har noe veldig bra på gang!

Powered by Labrador CMS