LPGA-sjef Mike Whan bekreftet overfor Golf Channel under forrige ukes Solheim Cup at de har innledet samtaler med Ladies European Tour for å se på hvordan touren i Europa kan utvikles videre. 

Det som har skjedd på Ladies European Tour de siste par sesongene kan best forklares som en krise. For seks år siden bestod Ladies European Tour-sesongen av 27 turneringer. Siden den gang har turneringsprogrammet blitt halvert, og hvis man ikke medregner majorene, spilles bare tre av årets turneringer på europeisk jord.

Bare i år har spillerne blitt lovet syv turneringer som ikke ble noe av, noe som har ført til store tomrom i kalenderen for spillere som Marianne Skarpnord, Tonje Daffinrud og Madelene Stavnar.

Les også: Europatour-sjefen fikk sparken 

Under British Open tidligere denne måneden sa den skotske europatour-veteranen Catriona Matthew at touren hadde feil folk i ledelsen, og 10. august kom nyheten om at Ladies European Tour-sjef Ivan Khodabakhsh hadde fått sparken.

Samarbeid

Nå ønsker LPGA, verdens største dametour, og European Tour, herrenes største tour i Europa, å slå sammen sine hoder og ressurser for å se hvordan Ladies European Tour kan reddes.

– Det viktigste spørsmålet vi ser på, er hvordan vi kan sørge for at medlemmer av Ladies European Tour får spille nok turneringer, flere muligheter til å utvikle seg økonomisk og som golfspillere. Når man har det som utgangspunkt, blir det lettere å ta avgjørelser, sier Whan til Golf Channel.

Jeg har tro på at det er et marked for å ha mange proffturneringer for damer i Europa, så får tiden vise hvordan det blir organisert

Jon Karlsen

Team Norway-sjef Jon Karlsen sier til Norsk Golf at han ikke har konkret kjennskap til saken, men han har tro på fremtiden til europeisk damegolf.

– Jeg har tro på at det er et marked for å ha mange proffturneringer for damer i Europa, så får tiden vise hvordan det blir organisert, sier Karlsen.

Reddet LPGA i krise

Mike Whan i LPGA understreker at han ser på LPGA som en global tour, ikke en amerikansk tour.

Norsk Golf fikk opplyst fra kilder i miljøet at LPGA allerede for et år siden ønsket å slå seg sammen med Ladies European Tour, ta touren under sine vinger og gjøre det til en del av Symetra Tour, nivået under LPGA Tour – slik at Symetra Tour kunne bli en helårs-tour på begge sider av Atlanteren.

Samtalene skal angivelig ha blitt stoppet fordi Ivan Khodabakhsh i LET ikke ønsket turneringer med så lave premiesummer som det er på Symetra Tour.

Whan ønsker ikke å spekulere overfor Golf Channel om LET kommer til å bli en form for satelitt-tour under LPGA. Han sier planene foreløpig er på begynnerstadiet, men er godt fornøyd med at herrenes europatour også har sagt seg villige til å bidra.

– Nå skal vi forsøke å skape en felles visjon, sier Whan, som har god erfaring med å bygge opp en tour i problemer.

Da han overtok sjefsroret i LPGA i 2010, hadde touren krympet til bare 23 turneringer og en samlet premiepott på 40 millioner dollar. Nå, seks år senere, består touren av 34 turneringer med totalt 67 millioner dollar i premiepenger.