– Han har Norges peneste golfsving

Norske golfproffer deler sine beste tips med norske golfamatører, og avslører hvilken kollega som blir sintest på golfbanen. Og hva er greia med Espen Kofstads «dansesteg»?

Publisert

Norsk Golf stilte en rekke enkle spørsmål om norsk golf til norske golfproffer. Dette svarte de.

– Hvem har Norges peneste golfsving?

– Oi. Norsk golfer med fineste sving. Vi må ta litt originalt da. Det er fristende å si Arild Karlsen, men jeg får si Espen Kofstad, han har en veldig elegant og rolig tilnærming til dette, sier Elias Bertheussen når han møter Norsk Golf i forbindelse med en veldedighetsturnering på hjemmebane.

– Meg selv. Den er teknisk bra, sier Kristian Krogh Johannessen, og ler høyt.

– Det er et tøft spørsmål. Jeg syns svingen til Kristoffer Reitan er kul. Den har et kult tempo; den er lang og flytende, men likevel så greier han å få veldig høy køllehastighet. Jeg syns det er kult med en sving med litt preg, at man har personlighet i det. Det ser effortless ut når han slår, sier ex-proff Henrik Bjørnstad.

– Er det viktig med en pen sving?

– Nei, det er ikke viktig. Det handler om hvor repeterbar den er, og hvor godt man kjenner den. Det betyr egentlig ikke noe om hvor fin den er, men når man ser Adam Scott på tv, så…den er vakker. Men jeg tror Jim Furyk har spilt inn mer penger enn Adam Scott, og han har jo ikke en spesielt pen sving, sier Krogh.

Best til å trikse

Mange har sikkert sett triksevideoene til Matthias Schjølberg, som kaller seg «trickshot artist» på Instagram, og har fått internasjonal oppmerksomhet for ballkontrollen. Men hvilken norsk golfproff er dårligst?

– Det er definitivt Anders Kristiansen, som har gått over til trenerverden. Han har ved et par anledninger gjennom juniortida prøvd seg på det med triksing. Og jeg må si at han behersker det svingtekniske mye bedre enn det lekne, sier Bertheussen.

– Det er meg. Jeg er helt skandale. Jeg er helt latterlig dårlig på det. Jeg har aldri trent på det. Jeg klarer å trikse litt frem og tilbake, men det å dempe ballen og sånn, det er sjanseløst. Det er helt uaktuelt, sier Espen Kofstad selvkritisk…

…og får støtte av Krogh.

Kofstads dansesteg

På alle de store tourene opplyses det om driving distance; altså hvor langt spillerne slår fra tee. Amatørgolfere har nok også kjent på behovet for å dra opp driveren til enhver tid, og slå langt selv om det strengt tatt ikke er nødvendig.

– Men hvem slår lengst av proffene?

– Det er i hvert fall Espen Kofstad som slår kortest. Den elegante dansefot-bevegelsen går litt utover lengden. Jeg vet ikke om den bevegelsen gjør seg på dansegulvet. Jeg har ikke sett han så mye der, for vi henger mest i baren, ler Bertheussen.

– Jeg har slutta med det nå da, men det stemmer nok at jeg slår kortest. Men hvem som slår lengst, er faktisk et ganske godt spørsmål. Kristoffer Ventura og Viktor Hovland, kanskje. Krogh er også sneaky lang om dagen. Jeg vil si Krogh, han er sneaky lang, sier Kofstad.

Bjørnstad er usikker på hvem som slår lengst, men erkjenner at unggutta slår lenger han selv gjorde i glansdagene.

– Ja, de gjør det. Det er mye på grunn av utstyr, men også fordi man trener bedre. Alle slår litt lenger i dag.

– Elias er sintest

Ser man golfturneringer på tv, er det som regel de gode slagene som blir fremhevet og vist i reprise etter reprise, med få unntak. Dét betyr likevel ikke at de beste ikke slår dårlige slag – med de følger det måtte få.

– Jeg har hatt mange episoder hvor jeg har vært ordentlig forbanna og nede, sier Bjørnstad, som er den norske herregolferen som har spilt inn flest penger i karrieren.

– Hvordan da?

– Jeg har prøvd alle varianter – og vært borti alle varianter. Det går mye utover utstyret når jeg blir ordentlig forbanna. Dager kan gå til helvete, flere dager på rad. Det kommer an på hva som har skjedd.

– Elias er den dårligste taperen av oss. Han blir furten, sur og barnslig. Det er Elias i et nøtteskall. Han er ikke i nærheten av å ha lagt fra seg det der, sier Krogh.

– Det stemmer nok det, erkjenner en «rasende» smilende Bertheussen.

Ambisjoner for sesongen

Norsk golf er inne i en særdeles god periode. Denne uka skrev Norsk Golf om hvordan sytten norske golfproffer spilte inn over én million kroner i forrige uke.

– Men én birdie gjør som kjent ingen golfsommer, så hva skal til for at golferne er fornøyde med sin sesong?

– At jeg ender innenfor topp 5 på Nordic League-rankingen, slik at jeg får tilbake kortet på Challengetouren. Det er det alt handler om, sier Bertheussen, som per dags dato ser ut til å nå målet sitt.

– Det blir å spurte seg til et kort på slutten. Jeg har ikke mista trua på det. Jeg spiller bedre og bedre nå. Nå føler jeg at jeg spiller bra. Statistikken viser at jeg er bra på ball striking, men jeg har putta veldig dårlig. Jeg må bare holde trua oppe, for jeg føler at det kommer seg veldig, sier Krogh.

Det samme gjelder også for Kofstad.

– Å beholde kortet på Europatouren. Det er det eneste det handler om. Å spille bra. Det begynner å komme seg litt nå. Jeg har liksom varmet opp i seks måneder, og nå har jeg begynt å få litt resultater, og litt forventninger til meg selv.

– Men Norges eneste mannlige golf-olympier har også en annen tanke i hodet.

– Ja, det er helt riktig. I 2020 er det OL igjen. Man må peake da. Det hadde vært moro. Hvis jeg kvalifiserer meg betyr det at jeg har spilt bra. Det er bare å fortsette å spille bra, så kan det hende at det skjer.

Proffe tips til glade amatører

Helt til slutt – hvilke tips har golfproffer til norske amatører?

– Det er det samme spørsmålet golfproffene leter etter svaret på. Det finnes ikke særlig mange små grep som løser alt. Man må trene, men ute på banen handler det om å spille så smart som mulig. Å ta de enkleste valgene hele tiden. Unngå treputter og hold ballen i spill, det er mye å tjene der. Å lære spillet sitt å kjenne og spille deretter. Det er det det går i, sier Bjørnstad.

– Ikke ta i så mye. Ikke slå lengst mulig, men hold seg i banen. Så enkelt er det, samtykker Krogh.

– Det må være å trene på langputter, sier han som slår kortest; Kofstad.

Powered by Labrador CMS