Her gror golfen!

I løpet av to år klarte Kristiansand GK å øke junioravdelingen fra syv til 80 ungdommer. Nå får de også flere voksne.

Publisert

Kristiansand GK var som norske golfklubber flest: Hadde mange medlemmer, mange passive, og de fleste var godt voksne. Bare noen få ungdommer deltok på treninger. I dag yrer det av liv på korthullsbanen. Bak det nyoppussede klubbhuset er det barn og unge på hver tee, hver green.

– Følg med nå, sier Sander Bakerød Magnussen til kameratgjengen bak.

Han griper rundt det nye Cobra-jernet sitt. Fokuserer på ballen. Tar et siste blikk mot flagget. Så svinger han.

Det store skiftet

Endringen startet våren 2016. Helge Pettersen, medlem i klubben, hadde nettopp kjørt sønnen til golftrening. Men de var få, ikke alle kom hver gang. Og i dag regnet det. Treningen ble avlyst.

– Jeg ble irritert, syntes det var for dårlig at vi ikke hadde et ordentlig miljø for de unge, og bestemte meg for å gjøre noe med det, sier Helge, i dag juniorleder i Kristiansand GK.

(Artikkelen fortsetter under)

Han spurte andre voksne om å bidra. Noen sa ja, andre tja. Helge tok med seg de første.

– De fleste voksne er mest opptatt av å spille golf selv. Da går det ikke. Jeg visste at vi måtte investere tid og dugnadstimer om vi skulle rekruttere flere barn og unge, og skape et miljø de ville trives i. Det aller viktigste var å få nok voksne mennesker på trening, forteller han.

Tanken var å skape et godt og trygt treningstilbud der terskelen var lav for å komme, og alle kunne føle tilhørighet, uavhengig av forutsetninger og ferdigheter. Heldigvis var det flere som tente på idéen.

(Artikkelen fortsetter under)

Noen vil også bli gode

En engasjert foreldregjeng ønsket å bidra, og begynte med sine egne barn. Klubben var rause og ga dugnadsgjengen spillerom. Styret stilte seg også bak satsningen. Barna kom som en konsekvens av tilretteleggingen.

– Her skal de få utvikle seg, uavhengig av ambisjoner. Noen ønsker å være her på grunn av det sosiale, andre ønsker å bli gode, sier Harald Haraldsen, en av aktivitetslederne.

De opprettet ei felles Facebook-side. De skaffet sponsorer, lagde logo og egen klubbgenser. Raskt dukket det opp nye unge på treningene.

– Klubben ga oss frihet til å selge egne sponsorpakker for junioravdelingen. Det ga oss muligheten til å kjøpe våre egne klubbgensere, tilby flere treninger, bygge gode rammevilkår og skape samhold. Når vi drar på tur, så drar vi sammen. Det er fint å se at de unge heier på hverandre, sier Haraldsen.

(Artikkelen fortsetter under)

Er sammen på lag

Her er flere som ikke følte mestring i andre idretter. I Kristiansand GK har de nå et miljø som likevel gir ungdommene den samme fellesskapsfølelsen som i fotball og håndball. 

– Genseren var viktig, sier juniorleder Helge.

– At vi har eget klubbtøy med logo som guttene og jentene ønsker å gå i, skaper synlighet og tilhørighet. De er på lag sammen.

I helgen før Norsk Golf kom på besøk, var det Narvesen-tour på Borre GK. Totalt 125 ungdommer deltok i turneringen. Kristiansand stilte med 19, og var den klart største klubben i feltet.

– To ganger i uka møtes vi til felles trening, og vi oppfordrer de unge aktivt til å bli med på fellesturene. For noen kan det virke skummelt å delta på turnering, men alt blir lettere når man er på lag. Minibuss, overnatting og taco-kvelder spleiser oss sammen. Vårt mål er ikke kun å dyrke fram gode spillere. Det aller viktigste er at vi gir ungdommene en god ungdomstid. Med den filosofien vil det garantert også vokse fram noen gode spillere fra et slik miljø.

Fokus på det sosiale

Kristiansand Golfklubb, med sin naturskjønne 9-hullsbane ved Sukkevann, har alltid hatt et stort fokus på det sosiale. Da banen i sin tid ble bygd, var området avsidesliggende med lite bebyggelse rundt seg. Siden den gang har det skjedd mye. Klubben ligger i dag fordelaktig plassert opp mot nærområdene i og rundt Korsvikfjorden.

Samhandlingen mellom voksne og juniorer har skapt en stolthet i klubben. Miljøet strekker seg i dag langt utenfor Kristiansand. Hvert år deler Norges Idrettsforbund og Norsk Tipping ut Grasrotprisen til et idrettslag som gjør noe ekstraordinært for å bevare og rekruttere ungdommer i idretten. Junioravdelingen i Kristiansand GK mottok prisen i 2018.

«Klubben har klart å skape et godt miljø på Sørlandet. Ungdom fra hele Stor-Kristiansand, Vennesla og Lillesand kommer for å være med», het det i juryens begrunnelse.

– Flere klubber i Norge burde investere mer tid i ungdomsarbeid, mener Helge Pettersen.

– Det er juniorer som er klubbenes framtid. I tillegg gir økt rekruttering av barn også flere voksne medlemmer, det har vi flere eksempler på. Når de foreldre og besteforeldre følger barna sine hit på trening, ender de ofte opp med å teste selv. Og plutselig har vi en hel familie som spiller golf.

Rollemodeller for de yngre

Ute på korthullsbanen har Sander og gjengen hans kommet fram til hull fem. Han henter fram putteren og senker til bogey. Kameraten Ludvig gjør det samme, eller omtrent iallfall. Telling er ikke det viktigste. Han får en high five av eldstemann i gruppa.

– Vi vet at de yngre barna ser opp til de eldre, og det er viktig i et juniorarbeid å ha alle aldre representert. Derfor gir vi de eldste juniorene oppgaver, forteller Haraldsen.

Som rollemodeller trekkes de inn i trenerteamet og får tilbud om Trener 1-kurs om de er klare. De blir sett og får ansvar.

– Vi synliggjør ungdommen, og de blir gode ambassadører for klubben. Vi bruker ikke penger på annonsering, våre nye medlemmer kommer av seg selv, sier Harald Haraldsen.

Så langt har den økte juniorsatsingen i Kristiansand GK bare én negativ effekt. Alle de voksne som sier ja til å bidra, spiller nå mindre golf selv.

– Det kan vi underskrive på, smiler Helge Pettersen.

– Det blir færre golfrunder med voksne, men mer trening med de yngste. Så pitching og putting er vi nok alle blitt bedre på. Det er der runden avgjøres, er det ikke?

Powered by Labrador CMS