Kofstad hadde to slag opp til cutstreken i Scottish Open etter en åpningsrunde på par, og var avhengig av en solid runde under par fredag for å få med seg helgespillet for første gang siden Open de Espana 21. april.

I stedet ble det bogey-golf på Losby-golferen, som bokførte fire bogeys og en dobbelbogey i løpet av dagen. Da hjalp det lite med to birdies, og med 76 slag på scorekortet ligger han på en foreløpig 146. plass, 28 plasser under der han startet dagen. Fortsatt er en rekke spillere ute på banen, men med hele åtte slag opp til cutstreken er det ikke noe håp om helgespill.

 

Fredagsrundene har bydd på store problemer for Kofstad gjennom hele sesongen. På 17 åpningsrunder i år har han til sammen brukt 1210 slag, med et snitt på respektable 71,18 slag per runde.

 

Andrerundene er imidlertid langt i fra hyggelig lesing: Han har totalt brukt 1256 slag på andrerundene, med et snitt på 73,88 slag. Det er 2,7 slag mer i snitt på fredagene enn torsdagene.

Med to majorer og en World Golf Championship-turnering på trappene de kommende ukene, har Kofstad et roligere program i vente. Kanskje er det nettopp det han trenger for å finne tilbake til godfølelsen igjen. Neste turnering for nordmannen blir M2M Russian Open om snaue to uker. Etter den turneringen blir det tre ukers pause frem til Johnnie Walker Championship på Gleneagles. I mellomtiden skal han også spille lag-NM hjemme i Norge.

 

Med bare syv turneringer igjen av sesongen før Race to Dubai-sluttspillet starter, må han snart snu den negative trenden om han skal ha håp om en arbeidsplass på Europas gjeveste tour også neste år. Etter ukens turnering vil han falle ytterligere ned fra 161. plassen på pengelisten. I skrivende stund ligger han nesten 80 000 euro bak John Parry på den viktige 110. plassen.

Hjemmehåpet Chris Doak har overtatt ledelsen på Castle Stuart Golf Links med en andrerunde på seks under par, og ligger -12 sammenlagt, ett slag foran det amerikanske stjerneskuddet Peter Uihlein. Svenske Henrik Stenson er blant spillerne som deler tredjeplassen ytterlige ett slag bak.

 

Scottish Open er for mange generalprøve til neste ukes The Open Championship. Ernie Els er regjerende mester i The Open, og vant også sist turneringen ble spilt på Muirfield i 2002. Sør-afrikaneren fikk ikke den oppladningen han ønsket seg, og misser cuten med -2 totalt.

 


 

Runde 1

 

To viktige birdies i innspurten hindret Espen Kofstad i å havne alt for langt bak cutstreken etter første runde av Scottish Open.

 

Nakken til Kofstad ble bra i tide, da Losby-golferen åpnet med en runde på par på Castle Stuart Golf Links torsdag. Kofstad fikk en tung start på runden med to bogeys på rad på det tredje og fjerde hullet, men annulerte dem raskt med to birdies kort tid etter.

En lei dobbelbogey på det 12. hullet tok ham tilbake til to over, og i et felt som scorer lavt var han på det tidspunktet ikke langt unna bunnen av leaderboardet. Heldigvis klarte han å dempe skadene med to velsmakende birdies på de tre siste hullene, noe som gir en delt 118. plass etter første runde, tre slag bak den foreløpige cutgrensen.

 

Dermed er han avhengig av å komme seg under par fredag om han skal klare sin første cut på ni turneringer.

– Opp og ned-dag i dag. Ikke gjøre noen feil imorgen så blir det en bra dag, skriver Kofstad på sin Twitter-profil.

 

Det scores lavt i Skottland, og engelskmannen John Parry leder etter en kanonrunde på åtte under par. For mange er ukens turnering generalprøve til årets tredje major. The Open Championship slår i gang på Muifield neste uke. Phil Mickelson er blant annet med denne uken, og viste god majorform med en åpningsrunde på seks under par og delt tredjeplass.

 


 

Før turneringen

 

Espen Kofstad måtte trekke seg fra forrige ukes Europatour-turnering i Frankrike på grunn av skade. Det så lenge ut til at ukens turnering også stod i fare, men nå har nakken kommet seg.

 

Det har buttet i mot Espen Kofstad den siste tiden. Forrige uke skulle han forsøke å forhindre sin åttende strake cut på Europa-touren i Alstom Open de France, men måtte heller trekke seg før den andre runden fordi nakken hadde låst seg.

 

– Og med et bang satt det i nakken. Kan ikke røre hodet, skrev Espen på sin Twitter-profil.

 

Dette er ikke første gang Losby-golferen sliter med skader. Det siste året har han vært plaget av smerter i den nedre delen av ryggen og hoftefestet. Han har også hatt problemer med håndlettet og nakken tidligere.

 

Denne uken spilles Scottish Open på Castle Stuart Golf Links, og Espen står på deltagerlisten med oppført starttid kl. 14:40 med Robert Coles og George Murray torsdag. Det virket lenge usikkert om kroppen skulle begynne å samarbeide i tide til turneringsstart, og tirsdag kveld skrev Kofstad på sin Twitter-profil:

 

– Nakken er fortsatt ikke bra. Jeg får ikke gjort mye. Gikk ni hull i dag. Jeg kan jobbe litt med posisjoner da, skrev han og la ved et bilde av et par siktepinner og noen golfballer.

 

Onsdag kveld kom heldigvis gladmeldingen mange hadde ventet på:

 

– Nakken føles mye bedre i dag. Gikk back nine, og fikk gjort mye bra arbeid med Mark (Davies journ. anm.) Kan ikke vente til i morgen!

 

Espen har foreløpig ikke svart på Norsk Golfs henvendelse.

 

Den forrige premiesjekken han kunne innkassere var i Open de Espana 21. april, og siden da har han falt ned til 161. plass på tourens pengeliste med 57 574 euro. Det er nesten 80 000 euro bak John Parry på den viktige 110. plassen. Med bare åtte turneringer igjen av sesongen før Race to Dubai-sluttspillet starter må han snart snu den negative trenden om han skal ha håp om en arbeidsplass på Europas gjeveste tour også neste år. Det kan imidlertid snu fort, og bare denne uken vil en topp 5-plassering være verdt 147 000 euro og oppover.

 

Timingen på nakkeskaden kunne vært verre, ettersom Kofstad har et roligere turneringsprogram i ukene fremover. Med både The Open Championship, World Golf Championship-turneringen Bridgestone Invitational og PGA Championship på trappene de neste ukene, skal nordmannen bare spille en turnering mellom ukens Scottish Open og Johnnie Walker Championship på Gleneagles 22. august.