Da VG kåret Norges største idrettsnavn i fjor, endte Hovland på 9.-plass etter en imponerende start på proffkarrieren. Folket rangerte ham imidlertid enda høyere og hadde ham helt oppe på fjerdeplass.

Nå ett år senere har Hovland fullført sitt første hele kalenderår som profesjonell, og han fyker rett opp på andreplass på VGs rangering, kun slått av en annen utøver som hevder seg i en verdensidrett: Erling Braut Haaland.

Folket rangerer på sin side Hovland foran Haaland, og hele 30 prosent av VG-leserne har stemt på Hovland som sin favoritt – 11 prosentpoeng mer enn Haaland. Det er første gang en golfspiller topper folkets kåring.

I VG-juryens begrunnelse av Hovlands andreplass heter det det:

«Etter sitt eventyrlige 2019 har Viktor Hovland bare fortsatt å imponere i 2020. Han vant sin første PGA-turnering i februar og fulgte opp med ny seier i Mexico i desember – i en enda bedre turnering. Klarer «cutten» i så å si alle turneringer. Rangeres som verdens 14. beste golfspiller etter tredjeplassen i Dubai i desember og er dermed den høyest rangerte golfspilleren fra de nordiske landene (startet året som nummer 93). Lå an til en plassering helt i toppen av majorturneringen U.S. Open, men det raknet litt på slutten, og han ble «bare» nummer 13».

(Artikkelen fortsetter under)

Det er åpenbart at Viktor Hovlands prestasjoner vekker oppsikt også utenfor golfkretsene. (Skjermdump vg.no)

På kommentarplass skriver VG-journalist Leif Welhaven:

«I toppen av listen er det flere som har hevdet seg i grener som ikke er tradisjonelt norsk-dominerte. Viktor Hovland slår seg helt opp til andreplassen, etter at et supert 2019 ble avløst av et enda råere 2020. En PGA-seier tidlig på året ble fulgt opp av en enda mer prestisjefylt triumt i Mexico på tampen. I en gren med enorm konkurranse er nordmannen nå etablert i det øverste sjiktet. Wow!»

Andreplass i VGs kåring er for øvrig en tangering av Suzann Pettersens beste plassering i 2013. Det året ble hun samtidig rangert som nummer tre av leserne.

2019 var det første året noensinne hvor fire golfspillere fikk plass på VGs topp-100-liste: Hovland, Kristoffer Ventura, Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord.

I år er Hovland og Ventura de eneste golf-representantene.

Ventura klatrer fra 41. til 38.-plass på juryens kåring, men rangeres som nummer 86 av folket.

«Har klart PGA-kortet to år på rad. Det i seg selv er ekstremt imponerende. Selv om han lever litt i skyggen av Viktor Hovland, er Venturas prestasjoner eksepsjonelle (to topp-10-plasseringer i høst). To nordmenn på PGA-touren – det er så vi må klype oss i armen», skriver VG om Venturas 2020-sesong.

– – –

Topp-10 VGs rangering av Norges største idrettsnavn i 2020

1. Erling Braut Haaland

2. Viktor Hovland

3. Marte Olsbu Røiseland

4. Magnus Carlsen

5. Karsten Warholm

6. Johannes Thingnes Bø

7. Casper Ruud

8. Therese Johaug

9. Jakob Ingebrigtsen

10. Karl Magnus Riiber

 

Topp-10 folkets favoritter

1. Viktor Hovland

2. Erling Braut Haaland

3. Bodø/Glimt

4. Casper Ruud

5. Karsten Warholm

6. Jakob Ingebrigtsen

7. Magnus Carlsen

8. Marte Olsby Røiseland

9. Ada Hegerberg

10. Aleksander Aamodt Kilde