I kjølvannet av Tuttas enorme prestasjoner denne sesongen, raser debatten hjemme i Norge om hvordan Tuttas prestasjoner måler seg mot de til Northug, Bjørgen og Berger.

 

Også i Sverige er det tydeligvis bred uengihet om hvilke prestasjoner det står mest respekt av.

 

Tirsdag ettermiddag kåret Svenska Dagbladet vinneren av den prestisjetunge prisen » Bragdguldet» – årets idrettsprestasjon i Sverige. Der stod det mellom Henrik Stenson og langrennsløperen Johan Olsson.

 

Olsson stakk avgårde med prisen.

 

«BRAGDGULDET gikk til Johan Olsson. IKKE Stenson!! Juryen må ha blitt truffet av MANGE golfballer i hodet», skrev kommentator Per Haugsrud på Viasat Golfs Twitter-profil etter at avgjørelsen ble kjent.

 

«Sverige burde skamme seg. Det er en skandale at Stenson ikke vant Bragdguldet», skriver den svenske tourspilleren Richard Johnsson.

 

– Dette var dagen Svenska Dagbladet devaluerte sitt bragdguld. Ikke på grunn av utnevnelsen av Johan Olsson, men uten resonnement for beslutningen, skriver redaktør i Svensk Golf, Tobias Bergman i en kommentarartikkel på golf.se.

 

Stenson ble i høst tidenes første svenske i topp-3 på verdensrankingen, og også den første golferen noensinne som vinner FedEx Cup og Race to Dubai i en og samme sesong.

 

Olsson varr på sin side nominert for sin knusende seier i femmila i VM i Val di Fiemme i starten av mars, og sølvmedaljen i 15-kilometeren i samme mesterskap. 

 

SVT har allerede lansert Olsson som favoritt til å vinne «Bragdguldet» .

 

Da SportExpressen.se pratet med det svenske langrennslandslaget om hvem som burde vinne, lød svaret:

 

– Om Johan ikke får bragdguldet så kan de legge ned det her, sa Tiio Söderhielm.

 

– Golf er vel ingen idrett?, skjøt Teodor Peterson inn.

 

Les også: Mikkelsens brev til Dagbladet-kommentator

 

Uttalelsene fikk den legendariske golfkommentatoren Göran Zachrisson til å se rødt.

 

– Å sette idretter mot hverandre på denne måten er ikke bare umulig, men også dumt. Det skader omdømmet, sier Zachrisson til SportExpressen.se.

 

Han beskriver golfen som en vanskeligere verden for mange å forstå.

 

– Det Johan Olsson gjør er veldig tydelig. Golfen er vanskeligere å tyde. Når Olsson nærmer seg siste kurve vet du at spurten kommer. Når Stenson nærmer seg det 16, 17, og 18 – de siste hullene kan han absolutt ikke spurte. Han kan ikke plutselig øke farten, for da slår han i vannet. Han må fortsette og være tålmodig. Han må på majestetisk vis fortsette å holde seg rolig – til tross for at det koker i kroppen hans. Og det er den vanskeligste situasjonen noen idrettsmann kan være i, konkluderer Zachrisson.

 

Zachrisson mener vanskelighetsgraden i golf er det som gjør Stenson til en fortjent vinner av «Bragdguldet».

 

– Det finnes ingen sport i verden som er vanskeligere. Fotballspillere, hockeyspillere og til og med skiløpere tester golf når karrieren er over. Og da får de ser hvor helvetes vanskelig det er. Jeg synes Johan Olsson er en herlig fyr, men det Stenson gjorde, i en sport som er vesentlig mye større, er bemerkelsesverdig bra.

 

Er du enig med Zachrisson, eller viser Olssons «Bragdgulf» at golfere undervurderer prestasjonene i vinteridrettene? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

 

Les også: Kun 6 av 100 mener Tutta er størst