Det begynner å bli lenge siden forrige majorturnering. 13 måneder er gått siden Shane Lowry hevet The Claret Jug over hodet etter å ha vunnet The Open på Royal Portrush. Nå er ventetiden over. Det som tradisjonelt sett har vært sesongens siste major, blir nå sesongens første.

Og for første gang er en nordmann på startstreken i PGA Championship. Viasat-kommentator Joakim Mikkelsen tror banen og turneringen vil passe Viktor Hovland meget bra.

– Det kommer til å handle om å treffe fairways, sier den tidligere golfproffen til Norsk Golf – dagen før han skal snu døgnet på hodet.

Vel vitende om at flere enn ham vil være trøtte mandag morgen dersom en viss nordmann gjør det bra i helgen.

Vestkyst-golf

PGA Championship spilles på TPC Harding Park utenfor San Francisco, en ukjent bane for mange, både golf-fans og profesjonelle spillere. Den betegnes som en vestkyst-versjon av Bethpage Black, med tjukk rough og krevende forhold. Farvel til solskinn og 30 varmegrader, hallo til kjølig kystluft og tåke.

Det er meldt «typisk» San Francisco-vær hele uka – Harding Park kommer til å bli en real test for verdens beste spillere. (Foto: Getty Images)

Det er alltid fuktig, alltid kjølig, alltid vind, sier Mikkelsen som omtaler dette som en «ball-striker»-bane. 

I tillegg er det svært få i dagens felt som har spilt slagspillturnering på denne banen tidligere. 

– Det har vært en del matchplay-turneringer her. Rory McIlroy slo Gary Woodland her i 2015, så der har du to kandidater. Men personlig mener jeg det ikke er sammenlignbart med slagspill over fire dager. Det er noe helt annet.

Sist gang det ble spilt en «normal» turnering på Harding Park var i 2005. Da vant Tiger Woods, bak ham fulgte Henrik Stenson og Sergio Garcia. Det gjør at Mikkelsen har dem i tankene også før denne helgen.

– Spørsmålet er jo hvordan Tiger ligger an, sier Mikkelsen. Han er en av få som virkelig kjenner denne banen godt, han har vunnet her ute, og han har vært på plass siden søndag for å forberede seg. 

Men Tiger har kun spilt Memorial etter at koronapausen tok slutt, og der klarte han cut´en med et nødskrik. 

Kan bli historisk

Den kanskje største favoritten er Brooks Koepka – som kan har muligheten til å skrive historie denne helgen.

Major-spesialisten Brooks Koepka har vunnet PGA Championship de siste to gangene. Nå kan han bli historisk. (Foto: Getty Images)

– Brooks Koepka kan bli den første til å vinne PGA Championship tre år på rad. Ja, jeg vet Walter Hagen klarte det fire ganger på rad på 20-tallet, men da var dette en matchplay-turnering, og å sammenligne en matchspill-konkurranse  for hundre år siden med slagspill over fire dager blir ikke helt riktig. Så i slagspill-æraen vil Koepka være den første som klarer dette.

Det er velkjent at Koepka våkner litt ekstra til liv når det spilles om majortitler. I 2019 var han ikke dårligere enn nummer 4 i noen av majorene, og han har selv uttalt at det er de som betyr noe – resten er nærmest som trening å regne. Da bør det bekymre konkurrentene at amerikaneren ser ut til å ha funnet formen på et perfekt tidspunkt. For etter å ha slitt hele sesongen var storspillet tilbake forrige helg – Koepka så ut som Koepka igjen og ble nummer to.

– Og vi kan vel nesten si at han rotet bort seieren, sukker Mikkelsen.

Hovland i angrepsposisjon

Når Hovland trekker på seg golfhansken på torsdag, blir han første nordmann i PGA Championship. Og skal vi tro Mikkelsen, vil denne turneringen og denne banen passe Oslo-gutten perfekt.

– Jeg har sett noen bilder av den roughen og den er fryktelig seig. Skal du vinne her må du holde deg på det kortklipte gresset, og vi vet jo alle hvor god Viktor er fra tee. 

Viasatkommentatoren tror vi får se en nordmann i angrepsposisjon denne helgen – etter et par turneringer litt under det nivået vi har blitt vant til og bortskjemt med fra Hovland.

– Jeg tekstet litt med ham på søndag. Da var han misfornøyd med spillet og sa han skulle jobbe med svingen OG med puttingen. Han har ikke vært så stabil som han pleier, men jeg tror det fort kan endre seg denne helgen.

Viktor Hovland går i gruppe med Hideki Matsuyama og Tommy Fleetwood de første to rundene. Torsdag slår han ut klokken 22.36 norsk tid, på fredag starter trioen klokken 17.11.

Turneringen sendes på Viasat Golf og på Viaplay, sendingene starter klokken 22.00 med unntak av søndag, da begynner moroa klokken 21.00.