Klubben som lar ungdom være ungdom

Bærum GK har knekt koden for hvordan en golfklubb kan jobbe sammen med en skole for å introdusere unge til golfen. Samarbeidet med Mølladammen skole har vært en vinn-vinn-situasjon for både klubben, skolen...og NTG!

Publisert

Da André Jåtog ble ansatt som daglig leder på Bærum GK for tre og et halvt år siden, var et av hans første mål å løfte junioraktiviteten i klubben. Jåtog kom rett fra jobben i Grini GK, hvor han var primus motor for en barnegolfsatsing som en rekke andre golfklubber siden har latt seg inspirere av.

– En av grunnene til at jeg tok denne jobben, var fordi jeg er så frustrert over å se så få barn og unge rundt golfbaner. Jeg tenkte at dette går ikke, liksom! Golf råtner på rot hvis vi ikke får barn og unge inn til idretten, sier Jåtog.

Inspirert av Grini GKs vellykkede samarbeid med Eiksmarka skole og Eikebo barnehage ville Jåtog teste ut et lignende konsept med Mølladammen skole, en ungdomsskole bare noen hundre meter unna golfbanen. Én av skolens gymlærere, Anders Harto, som også er en av Bærum GKs ivrigste medlemmer, tente på ideen og i løpet av kort tid satte de inn støtet for å tilby golf som en del av kroppsøvingstilbudet på skolen.

Fortsetter å vokse

Fra den spede begynnelsen med 60 elever innom klubben det første året var det i fjor nesten 400 Mølladammen-elever som ble introdusert til golf. Og tiltaket har gått fra å være et prosjekt til å bli et langvarig samarbeid.

Jåtog sier nøkkelen til å lykkes har vært at klubben har vært på tilbudssiden overfor skolen – ispedd en god porsjon personlig engasjement.

– Vårt utgangspunkt var ikke at dette er noe vi skulle tjene penger på. Golfbaner opptar så mye areal i lokalmiljøet at det er vårt ansvar å skape aktivitet for barn og ungdom. Det er vårt oppdrag som golfklubb, slår Jåtog fast.

Anders Harto skryter av måten Jåtog har solgt inn golf både for elevene og lærerne på skolen.

– André har vært innom auditoriet på skolen flere ganger for å møte elevene. Han har vist fete YouTube-videoer, latt kidsa herje løs med plastikkøller og gummiballer, og presentert golf på en måte som har bidratt til å bryte stereotyper. André er litt halvgæren og klarer å vekke interessen til elevene med en gang. De finner raskt ut at golf ikke er så stivt og streit som de først hadde trodd.

Jåtog har også investert mye tid i å engasjere lærerne, som har sett verdien å kunne ta med seg elevene bort fra skolen for å forsøke alternative aktiviteter. Gymlærerne på skolen fått trener 1-opplæring, slik at klubben ikke må stille med PGA-pro hver gang elevene er på besøk.

Dette har gitt flere elever en arena å oppleve mestring på. Plutselig er det noen helt andre elever som skinner i gymtimene

– Elevene synes det er veldig gøy å prøve noe nytt. Det som er bra, er at det ikke nødvendigvis er de elevene som er gode i fotball som er gode i golf. Dette har gitt flere elever en arena å oppleve mestring på. Plutselig er det noen helt andre elever som skinner i gymtimene. Det er dritgøy, sier Harto.

Samarbeidet mellom Bærum GK og Mølladammen startet kun for elevene som hadde valgt fysisk aktivitet som valgfag. Det var så vellykket at det i ettertid har det blitt utvidet til å bli et tilbud for alle elevene. Klubben har også utvidet sitt eksisterende samarbeid med Norges Toppidrettsgymnas, slik at deres spillere nå bidrar med instruksjon for Mølladammen-ungdommene.

– Det er mange av NTG-spillerne som kommer til å bli proer en gang i fremtiden, så dette er en fin del av opplæringen deres. Og Mølladammen-elevene synes det er veldig kult å få hjelp av dem. De får stjerner i øynene når de ser NTG-spillerne slå noen slag, smiler Jåtog.

– Flere andre golfklubber har også forsøkt samarbeid med nærliggende skoler, med varierende hell. Hva er nøkkelen til å lykkes?

– Kontinuitet og tålmodighet er viktig. Man må tenke langsiktig og gjøre det til en del av strategien til klubben, ikke bare et enkeltprosjekt som én enkelt ildsjel holder på med. Selv om det var avhengig av min innsats i starten for å komme i gang, står samarbeidet i mye større grad på egne ben nå. Når det blir en vinn-vinn-situasjon for begge parter, er det også flere som tar ansvar for å fortsette samarbeidet.

 

– Ikke hjernekirurgi

Golfklubbens samarbeid med Mølladammen inkluderer ikke bare aktivitet i skoletid, men også utenfor. Alle elevene får gratis rangeballer, klubben har kjøpt inn ekstra utlånskøller som de kan bruke så mye de vil, og alle elevene får tilbud om gratis medlemskap på korthullsbanen.

Jåtog sier han ikke er bekymret over å la så mange uerfarne ungdommer boltre seg på golfanlegget på én og samme gang.

– Vi må huske at barn har lyst til å henge med barn, og ungdom med andre ungdom. Da må vi åpne for at de kan få lov til å herje litt uten å være under påsyn av voksne. La de få være litt alene, det er da de lærer. Jeg kan love at det ikke er mange tenåringer som synes styrt aktivitet fra voksne er dritfett, sier Jåtog.

 – Vi må huske at det er golf, ikke hjernekirurgi vi holder på med. Vi gir ungdommene en opplæring i sikkerhet og er tydelige på hva som ikke er innafor. Når vi forteller at en green koster nesten én million kroner, har de veldig respekt for det. Men det er ikke verdens undergang om de glemmer å rake en bunker eller tar med seg tralla på et teested. Vi må slappe av litt! bedyrer Jåtog.

Anders Harto sier det er positivt at Bærum GK forsøker å senke terskelen for hva golf skal være. Han påpeker at golfklubbene er idrettslag, og da bør det ikke være «stille i gangene og de eldre som styrer». Han håper samarbeidet kan bidra til at andre folk synes det er litt mindre skummelt å begynne med golf.

Skal barn og unge synes golf er kult, må det skje på deres premisser.

– Barn må ha mulighet til å løpe rundt og ha det gøy. Noen får seg kanskje et sjokk når vi har med 30 gærne elever opp til golfbanen, men de aller fleste synes bare det er gøy. Det blir et helt annet energinivå. Men det er på dagtid vi er her, og vi spiller kun på korthullsbanen. Det er uansett veldig mange flere som synes det er hyggelig, enn at det en forstyrrelse.

Jåtog understreker at det ligger et stort uutnyttet potensiale i Golf-Norge.

– Hvis man har som utgangspunkt at man vil få flere barn og unge inn i golfen, må man også tørre å legge til rette for det. Skal barn og unge synes golf er kult, må det skje på deres premisser.

Han avslutter med en oppfordring til andre klubber som ønsker å løfte sin junioraktivitet:

– Husk at ikke alle vil bli toppidrettsutøvere, så slutt å mas så mye på dem om å spille turneringer. Vi vet at i enhver medlemsmasse er det cirka 10 prosent som er interessert i å spille turneringer. Hvorfor skal det være så annerledes med barn? La dem kose seg med golf slik de fleste andre medlemmene vil.

– Det er ikke så viktig at de SATSER på golf. Hvis man får inn flere barn til klubben, kommer turneringsaktiviteten uansett helt av seg selv.

– – –

NB! Siden denne artikkelen først stod på trykk i den nyeste utgaven av Norsk Golfs magasin, har André Jåtog sagt opp sin stilling i Bærum GK. Klubben søker nå etter en ny daglig leder.

Powered by Labrador CMS