I vinter har Toppgolf-senteret i Bærum oppgradert og pusset opp sitt svingstudio med toppmodellen i Full Swing Golfs simulatorserie og ny, høyoppløselig widescreen-skjerm.

I romjulen ble Viktor Hovland og Espen Kofstad spurt om de ønsket å spille en match mot hverandre for å bidra med promoteringen av innendørs trening for juniorene i lokalmiljøet, og ettersom de begge er hjemme i Oslo på juleferie, var de ikke vonde å be.

Onsdag møtte de hverandre til duell foran nærmere 80 nysgjerrige tilskuere som hadde klart å presse seg inn i Toppgolf sitt svingstudio.

(Artikkelen fortsetter under)

Det ble trangt og varmt da flere titalls tilskuere klemte seg sammen i svingstudioet for å se på Kofstad og Hovland i match. Under arrangementet ble det også delt ut en sjekk på 30 000 kroner til stifelsen Aktiv mot kreft. (Foto: Christian Døvle)

Viktor Hovland har fått kallenavnet «Prinsen av Pebble Beach» etter å ha dominert der fra start til slutt under U.S. Amateur, og i juni reiser han tilbake igjen når majorturneringen U.S. Open braker løs. Dermed var valget av bane enkelt før simulatorduellen slo i gang. 

Til tross for at Hovland nå kjenner hver krik og krok av Pebble Beach, var det imidlertid Espen Kofstad som var soleklart best i den digitale versjonen.

Med åtte birdies fra 31-åringen var matchen avgjort allerede på hull 15, og selv om det bare var en uformell simulatorrunde, var han strålende fornøyd med å slå kompisen før Hovland reiser tilbake over Atlanteren igjen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 

Viktig med påfyll blant de yngre

Espen Kofstad sier til Norsk Golf at han har tatt store skritt etter å ha stått over nesten hele 2017- og 2018-sesongen med skader.

Karrieren hans har vært preget av smerter i både rygg, nakke, hofter og håndledd helt siden han debuterte på europatouren i 2013, men nå ser han endelig lyset i enden av tunellen. Svingen hans er fri og ledig, og han begynner endelig å få tilbake lengdene han var kjent for tidligere.

Jeg håper å kunne dele av min erfaring til de som kommer etter meg

Espen Kofstad

– Det er utrolig deilig å være tilbake igjen. Dette er verdens beste jobb, og alle skadene jeg har hatt, setter virkelig ting i perspektiv. Nå setter jeg pris på hver gang jeg spiller golf – selv i en simulatormatch som dette. Også er det jo ekstra deilig når man vinner, gliser Kofstad.

Med så mye tid på sidelinjen de siste årene har han også fått ekstra god tid til å følge utviklingen til de yngre norske spillerne som nå er i ferd med å ta steget ut på de store tourene. For første gang er det nå tre norske spillere som har fast plass på europatouren i én og samme sesong.

Det sier han er veldig viktig for Golf-Norge:

– Det er fantastisk at vi begynner å få frem spillere i ulike årsklasser, slik danskene og svenskene har hatt i mange år. Frem til nå har jeg vært ganske alene av de norske på touren. Vi er avhengig av å fylle på med spillere hele tiden, og jeg håper å kunne dele av min erfaring til de som kommer etter meg, slik at de kan lære fra alt jeg har opplevd og hvilke feller de må unngå.

Kofstads råd til Hovland: «Stol på at du er god nok»

Espen Kofstad er ikke overrasket over utviklingen Viktor Hovland har tatt det siste året. 

– Helt siden han vant NM på Tyrifjord for noen år siden med en helt sinnsyk score, har det bare gått en vei. Han mestrer alle deler av spillet. Han har hele pakken

Hovland sier Kofstad er et eksempel til etterfølgelse for ham selv og andre unge norske spillere som kommer etter ham.

Han har gitt håp til resten av oss. Han var ikke den beste av de norske juniorene, men utviklet seg veldig i løpet av tiden på college. Han viser at du ikke trenger å ha «Tiger-storyen» og være stjerne med en gang for å bli dritgod i golf. Han har jobbet hardt og riktig og bygget stein på stein, sier Hovland, som sannsynligvis tar steget inn i de profesjonelles rekker etter The Open Championship i sommer – ett år før studiene på Oklahoma State University er fullført.

Hovland og Kofstad ble igjen etter matchen for å skrive autografer og ta selfies med juniorene. Her er de avbildet med Toppgolf-eier Lars Havrevold. (Foto: Aleksander Ottersen Mile)

På spørsmål til Kofstad om hvilke råd han vil gi Hovland før han blir proff, sier han det viktigste er å stole på at spillet han har i dag, er mer enn bra nok til å levere varene ute på touren.

Kofstad sier det er alt for mange eksempler på spillere som har gått i fella og forsøkt å legge om hele spillet sitt når de plutselig skal konkurrere mot de beste i verden.

– Det er veldig vanskelig når du først kommer ut der. Man kan bli veldig misunnelig på hvordan noen slår ballen. Så ser du noen som putter helt vilt bra. Så ser du noen med magisk nærspill. Det er fort gjort å tenke at man må endre spillet sitt totalt for å bli som dem. Men målet må være å bli den beste versjonen av deg selv. Når du er der ute, så må du stole på at det er bevis på at du er god nok, konstaterer Kofstad.

– Nå hørtes du ut som coachen min! kontrer en lattermild Hovland.

– – –

NB! Denne helgen er Viktor Hovland i Stavanger for å delta i idrettsgallaen hvor han er nominert i kategorien «årets gjennombrudd». Begivenheten sendes direkte på NRK1 lørdag klokken 19.55.