Lege advarer: – Steng de siste simulatorene nå

På tross av anbefalinger og varsler om smittefare, er flere av landets golfsimulatorer fortsatt åpne for custom fitting og spill. – De bør stenges nå, advarer lege Per Kristian Opheim.

Publisert

Forrige uke gikk golfforbundet ut med en sin anbefaling om å stoppe all idrettslig aktivitet på bane, driving range og simulatorer fram til og med 26. mars.

Likevel har Norsk Golf mottatt flere tips de siste dagene om åpne golfsimulatorer og treningssentre.

 

Unødig smittefare

– Anbefalingen er udiskutabel. Alle landets treningssentre ble bedt om å stenge. Det gjelder ikke bare Sats og Elixia, men alle. De som holder åpent utsetter mennesker for en helt unødig smitterisiko, sier lege Per Kristian Opheim.

Som golfspiller og nærmeste nabo til Husøy GK registrerer Tønsberg-legen at banene snart er klare. Som administrator i Facebook-gruppa «Leger i Norge» – der over 10.000 av landets leger er samlet – følger han diskusjonen om korona-smitten.

– Det er veldig få av oss som kan mye om dette, medgir Opheim.

– Men når de fleste eksperter i alle land og Verdens helseorganisasjon slår alarm, er det verdt å lytte. Det sitter dyktige folk i FHI som jobber med dette på heltid. De har utarbeidet klare retningslinjer som vi bør følge. Hvis alle gjør det, tar det kortere tid å bli kvitt viruset.

– Når de ber oss om å stenge noe, må vi stole på at det er viktig.

 

Tomt hus i Bergen

På Bergen Golfsenter, som også driver nettbutikken onlinegolf.no, har dørene vært stengt siden torsdag.

– Vi planla en stor demohelg med alle leverandørene. Men ting skjedde fort. Torsdag stengte skolene. Én time senere forlot de siste golferne senteret vårt, forteller daglig leder Jan Frønsdal.

Tre ansatte, også Frønsdal, er nå permittert. For Bergen Golfsenter handler det om helse og samfunnsansvar.

– Vi ga oss selv to spørsmål: «Hvordan kan vi hjelpe til å bekjempe smitte? Ved å holde åpent eller stenge?» Svaret var enkelt, sier Frønsdal.

Like enkelt er det ikke økonomisk. Med tapte kroner fra treningssenteret, simulatorene og butikken, lever senteret på nettbutikken. Men også der er inntektene mer enn halvert.

– Vi har en relativ trygg økonomi, men drar dette ut i tid får vi selvsagt problemer. Vi har fått med oss at andre holder åpent, og det synes vi ikke noe om. Dette er en felles dugnad. Også vi ønsker å tilby golf, men enda mer ønsker vi å bli kvitt smitten, sier Jan Frønsdal.

 

Vanskelig situasjon

På den andre siden av fjellene har Golfshopen stengt sine butikker i Oslo og Tønsberg. Også her er nedgangen i nettbutikken dramatisk. Alle ni ansatte er helt eller delvis permittert.

Med en omsetning på 55 millioner kroner i 2019 er Golfshopen den største salgskanalen på det norske markedet. Men de merker også motgangen hardest.

– Timingen kunne ikke vært verre, sier daglig leder Petter Rygg.

– Lagrene er proppfulle av varer. Regninger fra leverandører skal betales. Normalt skulle vi solgt for flere hundre tusen om dagen nå, men markedet er stille. Heldigvis har vi aldri misligholdt en avtale og har god dialog med leverandørene.

For stillheten er brutal. Fornebu-messen og andre aktiviteter i mars er avlyst. Samtlige simulatorer og all kølletilpasning er satt på pause.

– Vi har stengt alt etter anbefalingen fra golfforbundet, bekrefter Rygg.

Derfor blir han irritert når kunder rapporterer om åpne simulatorer hos andre i bransjen.

– Vi synes det er veldig spesielt at noen ikke vil være med på denne dugnaden. For oss handler det om først og fremst om helse og samfunnsansvar, men også om golfens omdømme, sier Rygg.

 

En daglig vurdering

Christoffer Martinsen i Golfhandelen påpeker at ingen kunder har fått slippe til på simulatorene den siste uka.

Alle simulatorer er stengt for utleie. Butikken har reduserte åpningstider. Fire ansatte er permittert.

– Vi anbefaler alle å vente med custom fitting. Vi har kun åpnet for noen få, de som virkelig trenger å få testet utstyr. Og da er vi ekstra nøye med renholdet og holder god avstand, forsikrer han.

– Vil dere fortsette å tilby custom fitting?

– Vi vurderer situasjonen fra dag til dag. Også vi er opptatt av helse og samfunnsansvar. Samtidig er det viktig for oss, klubbene og NGF å finne løsninger som gjør at vi snart kan spille golf igjen uten smittefare, sier Martinsen.

På Custom Golfsenter i Oslo forholder de seg ikke til forbundets anbefaling. Der kan du fortsatt spille golf på simulator og tilpasse køller – fra 10 til 18 alle dager i uka.

– Driften er på et minimum av normalen. Vi føler at vi har tatt de forholdsregler vi kan og mer til. Vi er ikke en golfklubb og har ingenting med NGF å gjøre, skriver daglig leder Simen Fulland på SMS til Norsk Golf.

Han lister opp flere tiltak som er gjort for å redusere smittefaren for ansatte og kunder.

– Det er innført maks to personer per simulator. Vi har ekstra fokus på renhold. I hovedrommet med fire simulatorer har vi stengt av to. Er det folk på begge, er de ti meter unna hverandre. Det er god plass hos oss, og vi har tre simulatorer på egne rom.

– Forstår du at andre reagerer når dere holder åpent?

– Vi følger vedtektene til myndighetene. Kommer det endringer derifra vil vi naturligvis rette oss etter dem. Utover det har vi ingen kommentar, svarer Fulland.

 

«Nei» under tak

Lege Per Kristian Opheim sliter med å forstå hvordan et innendørs golfsenter kan holde åpent med de retningslinjene som nå er gitt fra FHI.

– For å bekjempe smitte er vi bedt om å være minst én meter fra hverandre, ikke mer enn 15 minutter i samme rom og ha færrest mulig berøringspunkter. En simulatorrunde eller kølletilpasning er nødt til å utsette folk for større smittefare. Alt under tak er «nei», sier Opheim.

Men hva med golf utendørs? Etter den første meldingen om full stans fram til 26. mars, er NGF nå i dialog med idrettsforbundet om en mulig baneåpning med klare restriksjoner.

– På et gitt tidspunkt må vel golf kunne spille en viktigere rolle i samfunnet enn å holde stengt av solidaritet?

– Det tror jeg er riktig, sier Opheim.

– Vi trenger mosjon, fysisk og mentalt. Kan vi tilrettelegge for aktivitet på store områder med få kontaktpunkter, er det veldig positivt. Men restriksjonene er viktige. Og alle med karantene, isolat eller luftveissykdommer må fortsatt holde seg hjemme.

Powered by Labrador CMS