Nå skal snittalderen ned!

Stadig flere klubber satser på barnehager og skoler for å nå ut til barn. Klubben med Norges høyeste snittalder blant medlemmene, Grini GK er også blant de flinkeste med barn- og ungdomsarbeid.

Publisert

Rett utenfor skolegården svermer det av barn rundt en golfbil – og inni golfbilen sitter en smilende daglig leder på Grini GK, Tone Malm.  Dette er åpenbart populært!

Men skoleungene må vente til SFO-tiden. Nå er det Eikebo barnehage som skal lære å leke golf.  Vi kjører gjennom et lite skogholt mellom Eiksmarka skole og med hyl og latter spretter en liten skokk med småtasser ut av skogen i ren Robin Hood-stil. Initiativtager til Griniprosjektet, André Jåtog, overtar golfbilen, fyller opp med henrykte smårollinger og kjører bort til treningsfeltet som er etablert for dagen. Ringer, kjegler, en blink og trigolfutstyr, og til og med en sandhaug som beleilig har blitt liggende der, er klart til bruk.

Men først skal det varmes opp.

– Når jeg roper ”birdie” gjør dere sånn, sier André og danser fugledansen. På ”Fore” er det om å gjøre å dukke, og  ropes det ”sand” – ja, da løper alle bort til sanden. Her er det full rulle fra start!

Det går bokstavelig talt slag i slag. Ungene blir delt opp i tre grupper, og det er tre stasjoner: Drivingrange, slalåmputting og ”magiske baller”. Dette er ballene med borrelås som fester seg hvis de treffer blinken, som for anledningen ligger på bakken. Tone og André er på hver sin stasjon, den tredje er det de ansatte i Eikebo som følger opp.  Etter ti minutters tid roterer gruppene.

­

– Det er viktig ikke å være for lenge på hvert sted, bemerker André Jåtog, og samler barna ved skogkanten. – Når man spiller golf er det ikke uvanlig at man må ut i skogen for å lete etter ballen sin, sier han og kaster ti tennisballer ut i skogen, mens barna holder for øynene. Så er det ut for å lete, og det er åpenbart kjempegøy, og det er ingen ulempe at ungene får øvet seg på å telle.

På innsiden av barnehagegjerdet henger det en forventningsfulle  gjeng. Snart er det deres tur! Men først: en runde med golfbilen på sletta, som et utropstegn for Eikebo-barnas første golftrening.

Satser på barn

I 2012 var gjennomsnittsalderen i Grini GK 62 år . Golfklubben  ligger i Bærum kommune med omtrent 500 meter gangavstand til Eiksmarka Skole og utsikt til huset til initiativtaker til barnegolfprosjektet og leder i barnegruppa på Grine GK,  André Jåtog.  

André har spilt golf i mer enn 20 år, har sønner på Eiksmarka skole, er reklamemann og gründer, og har i mange år hatt ideen om at man må åpne opp norske golfklubber for barn. Det er nå er i ferd med å bli et stort prosjekt i nærområdet rundt Grini golfklubb.

– Målet mitt er å bruke dette prosjektet på Grini som et slags pilot prosjekt. Jeg har også lyst til å hjelpe andre klubber å gjennomføre liknende prosjekt, både i Norge og utlandet. Jeg mener det er på høy tid at vi tar barn og golf på alvor og tilrettelegger for dem. Uten dem tror jeg golfen har dystre utsikter, sier André Jåtog.  

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ILDSJEL: Mye av juniorjobben som gjøres på Grini hadde ikke vært mulig uten ildsjelen Andre Jåtog. (Foto: Kristin Moe Krohn/Norsk Golf)

To barnehager og SFO på Eiksmarka skole har fått tilsammen 140 påmeldte. I tillegg har klubben fått til aldersrelatert trening i juniorgruppe, med Grinis nye head pro, Jørn Johnsen, i førersetet.

–  Jeg hadde en visjon og en tanke, og traff heldigvis Jørn som hadde lyst til å bli med, og ikke minst daglig leder Tone Malm, som er offensiv og skjønner at det er viktig å bygge golf fra barn- og juniorstadiet, sier André entusiastisk.  ­Hensikten er ikke å skape elitespillere av barn, men gjøre golf på Eiksmarka til en aktivitet som alle i lokalområdet føler seg kjent med. Responsen har vært over all forventing. 170 barn er med i opplegget, og SFO måtte sette strek og opprette venteliste.

På barnas premisser

I april åpnet Grini Golflekeland – et lite ”trigolf” anlegg som ble bygget på dugnad. Det er til fri disposisjon for alle som kommer innom klubben, og André kan fortelle at det har vært meget godt besøkt, helt siden starten.

Samtidig tok André kontakt med SFO og de to barnehagene på Eiksmarka for å presentere sitt opplegg: et tilbud om golfrelatert lek og instruksjon med ”ekte” golftrenere fire ganger i løpet av våren og høsten. Kostnadene til dette deles mellom SFO/barnehagene og golfklubben.

­

– André kom innom å presenterte prosjektet, forteller daglig leder Christine Undhjem i Eikebo, og understreker betydningen  av personalet var positive til ideen. – Tilfeldigvis hadde vi personalmøte en uke etter at André var her og det ble enstemmig oppslutning om at dette skulle vi gjøre.

André og Tone kjørte en introduksjon for personalet i barnehagetiden – med barna som ivrig publikum.

– Det er viktig at de voksne kunne føle seg trygge før de introduserte det til barna, sier André, og legger til at barnehagen har fått låne trigolfutstyr som de kan bruke så ofte de vil. Hver uke får de forslag til en ny øvelse de kan bruke for å variere leken.

For det er lek det handler om, selv om det er golf som er i sentrum. Og det er få regler:

Sikkerhetssone er viktig. Venstre hånde øverst på golfkølla. Riktig grep.

– Vårt eneste mål etter hver trening, er at alle skal gå derifra med et smil. Jeg bryr meg ikke så mye om hva de har lært. Så lenge de er med på golftreningen og har hatt det gøy, så er mye gjort, sier André.

– Da min den gang fireårige sønn var på knøttegolf og hørte fra sin pro at de nå skulle lære å svinge synkront, ble jeg oppgitt: Vi må bruke pedagogikk tilpasset ungene og akseptere at de lærer slik som de lærer. Vi kan ikke bruke voksenmåten med barnestemme – barna må får lov til å leke seg frem til svingen sin, understreker André.

Barnetee

Nihullsbanen på Grini har nå fått ni nye utslagssteder, tilpasset barn. Det er gjort enkelt ved at det er målt opp og satt ned ”Barn og golf” skilt på egnede steder slik at juniorer har mulighet til å gjøre en par, bogey eller til og med en birdie.

– Dette koster ingenting, og fungerer veldig bra for familier som har lyst til å spille sammen. Ungene får mulighet til å føle mestring fra sine egne teesteder og de voksne kan spille på sine premisser, sier André. Dette tror jeg forøvrig kan være med å løse tidsproblematikken i golfsporten også. Har jeg sønnene mine med på banen en lørdag, så slipper jeg som forelder å ha dårlig samvittighet for at jeg stjeler av familietiden når jeg spiller.

I et hittil ubrukt hjørne av golfbanens arealklubben i ferd med å lage en seks hulls trigolf-bane, også beregnet til lek og moro for den yngre generasjon. Her vil man kunne spille gratis.

Les også: Golfklubbene satser i skolen

Mye tyder på at barnesatsingen på Grini allerede er en suksess. Flere familier har valfartet golfbanen, barnehagene i området har fått et nytt og attraktivt turmål når de allikevel skal på tur i nabolaget. Utenfor skolen er det satt ned golfhull – Andrés oppfinnelse  – kopper med lokk som kan tas av når det er tid for trigolfmoro.

Det er slettes ikke umulig at gjennomsnittsalderen i klubben er på vei ned.

IVRIG: Olivia Bosåen Jørgensen og de andre barna på Askeladden i Eikebo Barnehage synes det er gøy å leke med golf. (Foto: Kristin Moe Krohn/Norsk Golf)

Powered by Labrador CMS