Norges 100 beste golfhull: 30 til 21

Plass 30-11 i kåringen av Norges 100 beste golfhull - i tilfeldig rekkefølge.

Publisert

NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

Bjaavann GK hull 3

Par: 4

Lengde: 329m/337m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Et strategisk og spesielt par-4, som spilles kortere enn lengden på scorekortet tilsier. Som han så ofte gjør, gir Robert Trent Jones Jr. spillerne flere valgmuligheter fra tee. Fairwayen er formet som en u, og splittes i midten av tykk rough, sand og svaberg, før den går over til dogleg høyre ned mot green.

Fairwayen på venstre side er lettest å se fra tee, men gir også et lengre innspill. Fairway på høyre side er vanskeligere å se fra tee, men gir god vinkel og kortere vei inn. Greenens utforming gjør at baller som lander på green oppfører seg helt annerledes når de slås inn fra den venstre fairway, kontra den på høyre side.

De langtslående kan bruke tungt skyts for å kutte hjørnet fra tee, og satse på at nedoverbakken i enden av fairway hjelper ballen ned mot green, men et slikt slag stiller store krav til presisjonen – og straffen er potensielt veldig høy.

(Foto: Terje Nilsen)

Gamle Fredrikstad GK hull 18

Par: 5

Lengde: 348m/448m

Arkitekt: Paal Midtvaage

Et solid avslutningshull der du med fordel bør ta med deg en lokal spiller ved første besøk. Her er det nemlig ikke lett å vite hvor man skal sikte – til tross for en romslig fairway. Dette korte par 5-hullet leker med psyken din. Den brede fairwayen smalner inn ved fairwaybunkeren 225 meter fra gul tee, før den åpner seg opp igjen. Lay up-slag bør slås så langt til venstre i fairway som mulig for å ta vannet ved green ut av spill.

De som våger å kutte hjørnet på doglegen fra tee, får anledning til å nå inn på to slag. Men det er alt annet enn noe enkelt innspill: Green ligger ute på en halvøy, og alle slag som er for korte, for mye til høyre eller for lange, ender opp våte. 

(Foto: Gamle Fredrikstad GK)

 

Hauger GK hull 7

Par: 3

Lengde: 97m/163m

Arkitekt: Jeremy Turner

Haugers mest karakteristiske hull. Et stupbratt par 3-hull i nedoverbakke med en liten innsjø kort av den lille greenen og en bunker i ”bailout-siden” til venstre for green. Har skal du ha god lengdekontroll med farer som truer på alle sider. Det er ingen enkel oppgave på et hull som er så eksponert for vinden. Forskjellen på medvind og motvind på dette hullet utgjør fort fire-fem køller.

(Foto: Helge Thime)

Kongsvingers GK hull 10

Par: 5

Lengde: 394m/451m

Arkitekt: Peter Nordwall

Golfklubben selv mener dette hullet er en kulminering av det beste av arkitekt Peter Nordwalls designfilosofi. Et utfordrende og strategisk par 5-hull, der du må planlegge hvert slag nøye. Etter noen hull på rad som har favorisert en draw fra tee, passer dette hullet best for de som slår en liten høyreskru.  Lykkes du med et risikoslag, kommer også avkastningen. Fra tee ser du bare den første og smaleste delen av fairway til venstre for fairwaybunkerne. Jo mer du våger å kutte hjørnet, jo bedre vinkel får du inn på andreslaget. Fairway flater ut i slutten av svingen, og kan gi ballen et langt sprett fremover. De som legger seg opp, må bestemme seg for å lande kort av, eller fly over bekken som renner på tvers av fairway 90 meter foran green. Den forlokkende greenen innbyr til å gå for green på to slag, men med vann til venstre og to vriene bunkere kort høyre, må du akkurat som på utslaget gjennomføre med stor presisjon. Alt ved green heller fra høyre og ned mot vannet.

(Foto: Christian Døvle)

Losby GK hull 4

Par: 4

Lengde: 313m/350m

Arkitekt: Peter Nordwall

Mon tro hva arkitekt Peter Nordwall tenkte da han fant ut at dette stedet egnet seg for å lage et golfhull, da han foretok sine første befaringer før byggestart på Losby på slutten av 1990-tallet? Det kreves en helt spesiell visjonær for å se mulighetene mellom de to fjellstykkene som sammen danner en trang passasje frem mot green. Men det er nettopp denne passasjen som gjør hull 4 på Losby så strategisk spennende. Long-hitterne stortrives på Losby, men her må også de stoppe opp for å tenke. En relativt romslig fairway, men den venstre delen av fairway gjør det nesten umulig å slå seg inn mot green – med mindre du føler deg trygg på en skikkelig ”Bubba-skru”. Med en lengde på 350 meter fra gul tee føler mange at de må opp med en av de lengste køllene i bagen, men fairway blir smalere og smalere jo lenger frem du kommer – og farene kryper tett inntil kanten. Mange velger for lite kølle til innspillet mot green, som ikke spilles så mye i nedoverbakke som det ser ut fra fairway.

(Foto: Benjamin A. Ward)

Miklagard GK hull 17

Par: 4

Lengde: 307m/359m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Her starter for alvor stigningen opp til klubbhuset. Linjen du tar på utslaget avhenger av hvor langt du slår, men det er god plass langs venstresiden. Utslaget på dette spennende par 4-hullet er over en dal og et hav av fairwaybunkere. Hvis du lykkes med å kutte svingen, får du en kortere kølle inn til den kraftig opphøyde greenen, men havner du i en av bunkerne, skal det godt gjøres å komme deg opp mot green. For best mulig vinkel inn bør du legge deg så langt til venstre i fairway du klarer. Andreslaget er i en oppoverbakkelie, men med ballen lavere enn føttene. Det passer bra for faden denne greenen favoriserer, men gjør også den enorme greenbunkeren kort, høyre for green til en real ball-sluker. 9 av 10 spillere velger for lite kølle på innspillet, som ofte spilles i motvind. Greenen er stor og mottakelig. Det eneste man skal legge merke til, er at det heller mye på høyre side av greenen, slik at ballen fort kan rulle av om man går litt for rett på en pinne plassert langs høyrekanten.

(Foto: Sten Dahl)

Narvik GK hull 5

Par: 5

Lengde: 385m/480m

Arkitekt: Jan Sederholm

Et utfordrende par 5 med vann i spill fra utslaget og helt frem til green. Akkurat som på det forrige hullet på Narvik GK, er det doglegen fra tee som utgjør hovedutfordringen. Noen strategisk plasserte trær  i fairway tvinger deg også til å planlegge neste slag. Andreslaget bør fraktes til høyre i fairway for å få en god vinkel til green.

(Foto: Narvik GK)

Nesbyen GK hull 1

Par: 5

Lengde: 402m/462m

Arkitekt: Paal Midtvåge

Runden på Nesbyen GK starter med et heftig par 5-hull, som tvinger deg til å tenke deg nøye om både på første, andre- og tredjeslaget. Fra gul tee smalner fairwayen inn ved 200 meter, og de neste 150 meterne er fairway bare 20 meter bred. Transportslaget bør derfor legges i området som gir et tredjeslag på 75-90 meter. Her er fairway på det bredeste. For de langtslående våghalsene som starter runden med driver, kan det være fristende å gå for green på to slag. Det krever imidlertid stor presisjon med både bunkere og en liten innsjø rundt greenen. 

(Foto: Nesbyen GK)

Nordvegen GK hull 14

Par: 4

Lengde: 188m/230m

Arkitekt: Einar Marius Sæther

Et av Norges råeste risk-reward par 4-hull. Hullet tar pusten av de fleste gjestespillere som spiller denne skjulte perlen for første gang, med sin  panoramautsikt over innseilingen til Haugesund fra Nordsjøen, og den kryssende skipstrafikken. Når vi har laget denne listen, har vi savnet drivebare par 4-hull som kan friste ”folk flest” til å våge seg mot green, og ikke bare de mest ekstreme long-hitterne. Med 200 meter i luftlinje fra gul tee og 170 fra rød tee til green, er dette et hull som definitivt frister mange til å prøve lykken. Greenen er imidlertid omringet av trøbbel, og straffer deg hardt om du er upresis. Og da har vi ikke en gang nevnt vinden…

(Foto: Nordvegen GK)

Oslo GK hull 15

Par: 5

Lengde: 430m/498m

Arkitekt: Arthur Hill/Steve Forrest and Associates

Heftig par 5-hull mot slutten av runden, som setter deg på prøve fra start til slutt. Bogstad har flere korte par-5-hull som byr på gode birdiemuligheter. Dette er definitivt ikke et av dem. Utslaget er mot en fairway som heller kraftig fra høyre mot venstre. Misser du venstre, er det bare å glemme greentreff etter tre slag. Jo lenger til høyre du havner i fairway, desto bedre vinkel får du på andreslaget, som er nøkkelen på dette hullet. Fairway smalner betraktelig inn om lag 270 meter unna tee, og stuper ned mot venstre. Dette hullet verdsettes av gode spillere, men frustrerer også mange. Med mindre du har hatt en skikkelig monsterdrive, er andreslaget blindt for de aller fleste. Her bør du posisjonere deg så langt til venstre som mulig i fairway for best mulig vinkel inn mot den opphøyde greenen. Fire strategisk plasserte bunkere de siste 50 meterne. Greenen er ganske krevende, og det vil ofte være noe enklere å få up and down fra greenens høyre side hvis flagget er bak, da greenen heller fra venstre mot høyre i bakre halvdel.

(Foto: Jacob Sjöman/Oslo GK)

Powered by Labrador CMS