NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

 

Tyrifjord GK hull 5

Par: 3

Lengde: 109m/123m

Arkitekt: Jan Sederholm/Tor Eia

Etter at du har spilt deg ned bakken på det vriene hull 4, er det fort gjort å glemme golfen og nyte utsikten over Tyrifjorden. Hull 5 krever full konsentrasjon og en god plan! På scorekortet måler dette par 3-hullet ikke mer enn 123 meter fra gul tee og 109 meter fra rød tee. I utgangspunktet et kort og enkelt hull, men når hullet har vann fra tee og helt frem til green, blir dette plutselig et vanskelig hull for mange. Greenen er mye større enn den ser ut fra tee, og heller svakt fra bakkant til forkant. Ofte er det vind fra fjorden, noe som kan by på problemer ettersom de fleste ikke liker å sikte ut over vann og stole på at vinden skal hjelpe den lille hvite kula inn på trygg grunn. Den strategisk plasserte store bunkeren til venstre for green er en av Norges mest besøkte sandkasser.

(Foto: Tyrifjord GK)

 

 

Stiklestad GK hull 6

Par: 4

Lengde: 311m/383m

Arkitekt: –

Ekkelt utslag hvor du bare ser første halvdel av fairway fra tee. Resten av hullet er blindt fra tee. Her ligger mye av utfordringen i å svelge nervene, velge en kølle og stole på svingen din. Når du først kommer deg frem i fairway, er jobben på ingen måte fullført. Vannhindret foran den diagonalt vinklede greenen er knalltøft. Arkitekten visste at mange vil komme opp kort på innspillet på dette lange par 4-hullet, og har plassert tre plagsomme bunkere ved siden av hverandre mellom vannet og green.

(Foto: Stiklestad GK)

 

 

Sorknes GK hull 18

Par: 4

Lengde: 280m/330m

Arkitekt: Juul Søgaard

Et par 4-hull som straffer dårlige slag og belønner gode slag. Utslaget har et bredt landingsområde, men fairway spilles i praksis smalere enn bredden skulle tilsi, da et stort grantre til venstre for fairway, 240 meter fra tee, kan forstyrre neste slag. En liten bekk følger opp langs hele venstre side av fairway, før det slynger seg rundt store deler av den hjerteformede green.

(Foto: Christian Døvle)

 

 

Salten GK hull 8

Par: 3

Lengde: 121m/171m

Arkitekt: –  

Utslaget skal over et stort tidevannsområde, som på flo sjø går helt opp i greenkanten, og på fjære er tørrlagt. Den nyreformede greenen er beskyttet av bunkere langs venstre side, rødt sidevannshinder mot fjæra/havet og out of bounds bak. Allikevel er ofte vinden en større utfordring enn sand eller fargede pinner: blåser det fra havet kan det bli 170 svært lange metere. Blåser det østavind ned fra fjellet er det ikke uvanlig at man blir lurt der man står i le på tee, og ser ballen bli tatt med av vinden ut mot havet. Greenen er høyest på midten, og heller av til alle kanter – her får man noen lange og vanskelige førsteputter. Treffer man greenen og toputter, kan du trekke inn litt sjøluft og vinke til havørna før du går videre.

(Foto: Salten GK)

 

 

Kvinesdal og Omegn GK hull 12

Par: 4

Lengde: 346m/369m

Arkitekt: Graham J. Webster/Team Niblick

Arkitektens favoritthull på banen er også banens vanskeligste. Kvinesdal og Omegn GKs sitt golfanlegg lever her virkelig opp til navnet ”Utsikten”. Her er det hele 40 meters høydeforskjell fra tee og ned til green. Det beste utslaget er til enden av platået i fairway. Alle slag lengre enn 240 meter ruller ned bakken mot en flekk av busker, småtrær og en liten innsjø. Best vinkel på innspillet får du fra høyre halvdel av fairway. Greenen er forholdsvis grei: Den er stor, svakt skråstilt og heller fra bak mot front. Mange velger for mye kølle på innspillet. Vinden er som alltid en viktig faktor.

(Foto: Olav Magne Trydal)

 

Kragerø GK hull 13

Par: 4

Lengde: 286m/338m

Arkitekt: Kim von Hessen og Per Haugsrud

Vrient og blindt utslag i nedoverbakke rundt skogen, der fairwaybunkerne rett frem fungerer som siktemål. Inntil disse gir den beste vinkelen inn mot en veldig smal og dyp green på tre platåer. Alle slag fra høyre side i fairway gir veldig lite green å jobbe med. Feil platå er ofte ensbetydende med treputt.  

(Foto: Christian Døvle)

 

 

Holtsmark GK hull 12

Par: 3

Lengde: 88m/140m

Arkitekt: Robert Trent Jones Jr.

Et nydelig par 3-hull i bratt nedoverbakke hvor Trent Jones Jr. i kjent stil har beskyttet green med store bunkere – men samtidig gitt de som ikke våger å fly over bunkeren en nødløsning med kortklipt gress kort av den. En svakt skråstilt green er mest mottakelig for en fade fra tee. Når flagget står i bakkant, er det de færreste som våger å gå for flagget. Velger man for mye kølle, forsvinner ballen i mørket av bartrærne i bakgrunn.

(Foto: Jan Nordstrøm/Holtsmark GK)

 

 

Haugaland GK hull 12

Par: 4

Lengde: 302m/334m

Arkitekt: Svein Drange Olsnes

Utsikten på dette utslaget er nærmest ertende. Stående på tee på dette risk-reward par 4-hullet ser du akkurat nok av greenområdet til å kutte hjørnet over skogen. Det krever en carry på 230 meter (i nedoverbakke) for å komme seg frem til kortklipt gress, og en carry på 240 meter for å klarere den brede bunkeren mellom vannet og green. For folk flest handler det derimot om å slå seg ned til hjørnet av doglegen med en mindre kølle. De som våger seg langt frem i fairway, blir belønnet med kort innspill til green. Sikrer du deg ut til høyre i frykt for skogen, blir du straffet med et mye lengre innspill over vannet. Jobben er på langt når gjort når man ankommer green. I følge klubben selv er det dette hullet det treputtes oftes på.

(Foto: Haugaland GK)

 

 

Gamle Fredrikstad GK hull 11

Par: 4

Lengde: 313m/376m

Arkitekt: Paal Midtvaage

Et langt dogleg venstre par 4-hull med vann foran greenen. Legg deg opp på andreslaget hvis du er usikker. En grei green uten de store onduleringene. På grunn av lengden bør man kutte så mye som mulig av doglegen. Den beste vinkelen mot green er fra høyre side i fairway.

(Foto: Gamle Fredrikstad GK)

 

 

Borre GK hull 5

Par: 4

Lengde: 301m/329m

Arkitekt: Tommy Nordstrøm

Et lurt par 4-hull som ligger flott ned mot Borrevannet. Utslaget er fra et opphøyd teested, men fra fairway høyre side av fairway er innspillet blindt. Den beste vinkelen inn mot green er fra venstre kant av fairway, helst så nær fairwaybunkeren som mulig, men da kommer også vannet i spill. Langtslående ”safer” gjerne over skogen på høyre side, men dette gir ingen god vinkel til en skråstilt, liten green, som er vinklet slik at den favoriserer innspill fra venstre fairwayhalvdel.

(Foto: Benjamin A. Ward)