Norges 100 beste golfhull: 80 til 71

Plass 80-71 i kåringen av Norges 100 beste golfhull - i tilfeldig rekkefølge.

Publisert

NB! For enkelthets skyld har vi bare skrevet lengdene på de to mest brukte teestedene på banen. Det vil si det som tilsvarer gul og rød tee hos de fleste klubber, men som stadig flere også markerer med banens totallengde på teeklossene. Alle golfhullene er imidlertid vurdert fra alle teesteder.

Vestfold GK hull 4

Par: 4

Lengde: 346m/374m

Arkitekt: Jeremy Turner

Mektig utsikt fra det høyeste punktet på golfbanen. Dogleg venstre, med et gigantisk eiketre midt i knekken av doglegen. Her må du passe på å slå deg langt nok frem. Den trygge løsningen er å sikre seg ut til høyre, men da får du også en omvei til green. Det ligger en fairwaybunker strategisk plassert på yttersiden av dogleg-knekken, akkurat der mange ønsker å sikte. Innspillet mot den store greenen spilles ofte i motvind. 

(Foto: Terje Vidar Bjune)

Sola GK hull 4

Par: 3

Lengde: 124m/170m

Arkitekt: Svein Drange Olsnes

Selv om dette vakre par 3-hullet befinner seg midt inne i skogen, kan man her likevel ane banearkitekt Svein Drange-Olsnes sin forkjærlighet for britiske golfbaner. Hullet fremstår som en naturlig del av omgivelsene, og ikke noe som er tvunget frem av bulldosere og spader.

Tre strategisk plasserte bunkere gjør dette til et krevende innspill mot en dyp og flat green, men det er også åpninger mellom dem. Det verste stedet å misse er bunkeren til venstre: den er smal, dypere enn den ser ut fra tee, og gir deg ofte en vanskelig stance i skråningen.

Vindretningen er avgjørende for køllevalget, og som det ofte gjør på Sola GK, kan det blåse mye! 

(Foto: Sola GK)

Skei GK hull 6

Par: 5

Lengde: 383m/433m

Arkitekt: Leif Nilsson

Nordens høyest beliggende golfbane (900moh) sitt sjette hull er et spennende par 5 der du potensielt kan ha kort inn hvis du våger å kutte litt av hjørnet på høyre side. Uansett om du slår deg inn på to eller tre slag, er det venstre side av fairway du bør favorisere. Greenen er ute på en odde ut mot innsjøen.

(Foto: Skei GK)

Onsøy GK hull 18

Par: 5

Lengde: 366m/443m

Arkitekt: Terje Andersen

Et krevende utslag over vann med out of bounds på begge sider. Etter å ha kommet helberget over vannet, svinger fairway til venstre opp mot green og klubbhuset i bakgrunn. God mulighet for de langtslående til å kutte hjørnet på doglegen og gå for green på to slag. 

(Foto: Ole-Kristian Arnesen)

Nøtterøy GK hull 18

Par: 5

Lengde: 345m/437m

Arkitekt: Jeremy Turner

Flott par 5 med to bekker som renner på tvers av fairway – den ene kan komme i spill på utslaget, og den andre må du ta hensyn til når du legger deg opp. Vel fremme heller greenen svakt vekk fra deg, og beskyttes av hele syv bunkere.

(Foto: Nøtterøy GK)

Kongsvingers GK hull 6

Par: 4

Lengde: 338m/395m

Arkitekt: Peter Nordwall

Ikke la deg skremme av lengden på scorekortet. Hullet spilles kortere enn sine nesten 400 meter, men du er likevel avhengig av et godt utslag for å gå av med en god score. Risk-reward-hull der risikoen består i hvor tett du våger å legge deg inntil en av de to fairwaybunkerne på høyre side. Utslaget på dette dogleg venstre-hullet favoriserer en draw fra tee. Andreslaget spilles i nedoverbakke mot en mellomstor og flat green.

(Foto: Christian Døvle)

Haga GK rød sløyfe hull 7

Par: 4

Lengde: 278/329m

Arkitekt: Henrik Jacobsen

Spennende utslag hvor du definitivt ikke blir strøket medhårs. Det er mange ulike måter å lykkes på, men tilsvarende mange måter å feile på. Svakt dogleg venstre med en strategisk plassert fairwaybunker langs venstre side. Bekken på høyre side utvider seg til å bli en stor dam når du kommer frem til green.

NB! Det gjøres for tiden omfattende baneoppgraderinger på Haga. Deler av gul og blå sløyfe er derfor ikke vurdert i denne kåringen.

(Foto: Christian Døvle)

Fana GK hull 18

Par: 4

Lengde: 183m/241m

Arkitekt: Greame Webster

Et kort par 4-hull som gir flere muligheter fra tee.  Landingsområdet er bredt, hvor langt du har inn til greenen kommer an på hvor langt til venstre du tør å sikte. Greenen er stor og ondulert, så det lønner seg å vite hvor flagget står før du slår utslaget. Havner du på motsatt side av ryggen som deler greenen i to er det lett å putte ut av dansegulvet. Er du riktig vågal går du for greenen på utslaget!

(Foto: Fana GK)

Asker GK hull 18

Par: 3

Lengde: 98m/119m

Arkitekt: Peter Chamberlain

Asker GKs avsluttende par 3-hull over Findsrudvannet er også et av de mest nervepirrende. Dette har ødelagt mange scorekort opp i gjennom årene. Det er flere elementer som gjør dette til en stor utfordring. Først og fremst vannet foran green, som gjør mang en golfer svett i håndflaten når man står over ballen. I tillegg er det ikke noen ”safe zone” på dette hullet hvor man kan spille sikkert.

Bakken bak green er veldig bratt, og selv om dette er et bedre sted å ligge enn kort i vannet, er det en veldig vrien chip for de fleste. Her skal du chippe tilbake mot vannet igjen, og med veldig lite green å jobbe med. Som om ikke dette er nok, er det ofte godt med folk på terrassen bak greenen som følger ivrig med på hva som foregår på hull 18.

(Foto: Asker GK)

Arendal og Omegn GK hull 12

Par: 4

Lengde: 329m/370m

Arkitekt: Egenutviklet

Et krevende og trangt par 4-hull med lite slingringsmonn – spesielt fra tee. Her kan man få klaustrofobi av mindre! Utslaget er svakt dogleg venstre, før hullet retter seg ut og åpner seg mot green. Desto nærmere du våger å legge deg bjørka i høyrekanten av fairway, desto bedre vinkel får du inn mot flagget.

(Foto: Arendal og Omegn GK)

Powered by Labrador CMS