Junior Ryder Cup ble stiftet i 1995, og har siden oppstart vært viktig arena for en rekke av morgendagens stjerner. Suzann Pettersen, Hunter Mahan, Rory McIlroy, Sergio Garcia og Matteo Manassero er blant stjernespillerne som deltatt i lagturneringen som spilles mellom USA og Europa.

 

Sist gang en norsk spiller deltok var den gang 14 år gamle Kristoffer Ventura i 2010. Også Are Friestad, Marius Thorp og Anders Kristiansen har representert Europa tidligere.

 

I motsetning til sin motpart Junior Solheim Cup, deltar både gutter og jenter i Junior Ryder Cup

 

Selv om feltet i årets turnering på Blairgowrie Golf Club var uten norske navn, var det en norsk bidragsyter på sidelinjen: Markedskonsulent i NGF, Kristin Gunhildrud var med som assisterende lagkaptein for andre gang på rad. Hun ble valgt ut på bakgrunn av sin erfaring med unge talenter. Gunhildrud spilte en sentral rolle i oppstarten av landskampen Tinius Cup, som var et tiltak for å fremme jentegolf i Norge og Sverige.

 

I turneringen som varte fra 2004 til 2011, konkurrerte 10 jenter i alderen 13-16 år fra Norge og Sverige mot hverandre i ren Solheim Cup-stil.

 

Etter en åpningsdag der de amerikanske putterne var rødglødende, var det ledelse med 7,5 mot 4,5 i USAs favør etter første dag. 12 poeng skulle deles ut i tirsdagens avsluttende singelrunder, men også der viste amerikanerne seg overlegne.

 

USA utklasset til slutt Europa 16-8, og har nå vunnet Junior Ryder Cup fire ganger på rad.

 

Kristin Gunhildrud har latt seg imponere av det høye nivået til juniorene:

 

– Jeg må si at disse spillerne holder et utrolig høyt nivå, og alle sammen spiller fantastisk golf. Under fourballen ble det i snitt gjort åtte birdies i hvert tomannslag. Dette er spill på høyt nivå, og faktisk den beste juniorgolfen jeg har sett noensinne. , konkluderer Gunhildrud.

 

Først og fremst er det puttingen til spillerne som har skilt seg ut. I følge Gunhildrud har norske juniorer mye å gå på.

 

– Jeg synes de europeiske spillerne putter veldig mye bedre enn våre norske spillere, og da kan du bare drømme om hvordan USA puttet. Alle som så på sa det var det beste de noensinne hadde sett!, sier Gunhildrud. Hun spår mange gode skotske spillere i fremtiden.

 

– Regjeringen i Skottland spotter inn 6 millioner hvert år fra tippemidlene for å lære barn og spille golf. De har holdt på en del år allerede og skal i hvertfall holde på til 2018. Helt unikt, for en satsing. Om noen år skulle jeg tro at det kommer mange gode spillere fra Skottland, sier Gunhildrud.

 

I de ni utgavene som har vært av Junior Ryder Cup, står USA nå med fem seiere, mot Europas fire.

 

Til tross for ingen nordmenn på startstreken, var Skandinavia godt representert med to danske og to svenske utøvere. Blant dem var stjerneskuddet Marcus Kinhult, sølvvinner fra ungdoms-OL tidligere i sommer og nummer fem på verdens amatørranking.

 

Se resultater ved å klikke på lenken nederst i artikkelen.

 

 

Team Europe

 

John Axelsen (Danmark)

 

Mathilda Cappeliez (Frankrike)

 

Virginia Elena Carta (Italia)

 

Ivan Cantero Gutierrez (Spania)

 

Annabel Dimmock (England)

 

Alexandra Försterling (Tyskland)

 

Marcus Kinhult (Sverige)

 

Bradley Neil (Skottland)

 

Renato Paratore (Italia)

 

Emily Pedersen (Danmark)

 

Max Schmitt (Tyskland)

 

Linnea Ström (Sverige)

 

 

 

Team USA

 

Sam Burns

 

Austin Connelly

 

Brad Dalke

 

Cameron Young

 

Davis Riley

 

Gordon Neale

 

Andrea Lee

 

Kristen Gillman

 

Bethany Wu

 

Amy Lee

 

Sierra Brooks

 

Hanna O’Sullivan