Oslo Golfklubb har i en årrekke vært ett av landets viktigste talentfabrikker. Blant annet har Norges største golfstjerne, Suzann Pettersen blitt fostret opp gjennom klubbens rekker, og klubben har spesielt gjort seg bemerket for sin store satsing på jenter.

For ti år siden tok Lars Lonning, som selv hadde en datter på 14 år, initiativet til å starte klubbens Birdie-gruppe, som startet opp som en treningsgruppe for jenter mellom 8-12 år. Siden har gruppen stadig vokst i størrelse, og mellom 150 og 170 jenter har vært innom treningsgruppen.

– NGF tente på Lonning sin idé og ga ham prisen for årets juniorleder i 2002, året etter at han startet opp birdiegruppen, forteller Oslo GKs Eirik Hagen (?).

I fjor falt Lonning bort, men turneringen har fortsatt å leve videre i hans ånd. Hagen er en av dem som har vært med på å føre stafettpinnen videre.

– En del foreldre og jeg har dratt dette videre, og det er alt fra hobbyspillere, -til college-og landslagsspillere som har vært innom Birdie-gruppen, forteller Hagen.

Treningsgruppen har etterhvert blitt delt opp i flere grupper fordelt på alder, og vært med på faste treninger og reiser.

Tirsdag stilte både gamle og nye «birdies» til start på Bogstad, der de 40 oppmøtte jentene spilte scrample i pøsende regn. Både Lonning sin enke og datter, samt Tutta sin far var tilstede på arrangementet, hvor de på slutten av dagen delte ut premier. Runden ble av det amputerte slaget – kun tre hull rakk de å spille før regnværet ble for tungt til at de kunne fortsette.

– Vi hadde i utgangspunktet tenkt til å legge turneringen til rundt Suzann Junior Challenge, men det ble utsatt da mange av jentene var borte på sommerferier, forteller Hagen. Suzann Pettersen er forøvrig en av gruppens viktigste støttespillere.

Etter at spillerne hadde fullført noen regntunge hull var det tid for premieutdeling. 17 år gamle Benedicte Ditlev-Simonsen ble tildelt Lars Lonning sin minnepokal. Simonsen har vært medlem av birdies-gruppen siden hun var åtte år gammel, og har vært en av klubbens virkelige ildsjeler.

– Benedicte har vært med på aktivitetslederkurs, og vært engasjert i klubben som hjelpetrener. Hun har og deltatt i internasjonale fora, for å lære seg hvordan klubber utvikler seg med tanke på juniorutvikling, forklarer Hagen.

Birdies Cup-pokalen gikk til klubbmester for yngre juniorer Dorthea Forbrigd for hennes prestasjoner i året som har vært. Thea Elise Wakeford-Wesmann fikk Tuttas pris for sin utvikling i år.