Tekst og foto: Kaia Means

 

Når Sergio Garcia, Miguel Angel Jimenez og alle andre i ’den spanske armadaen’ stiller opp mannsterke i Open de España 15.-18. mai på PGA Catalunya utenfor Barcelona, vil sannsynligvis alt være i den skjønneste orden for tv-seerne. De vil se den vakre katalanske naturen, og de kjente og kjære hullene på topprankede Stadium Course, som i sin tid ble tegnet med tanke på en fremtidig Ryder Cup.

 

Men bak scenen har det vært hektisk aktivitet. For mens andre lands nasjonale åpne mesterskap blir tildelt opptil flere år i forveien, fikk PGA Catalunya – som ligger under en times kjøretur fra Barcelona – bekreftelsen fra det spanske forbundet at de fikk stille som vert for turneringen kun fire måneder før.

 

 

Gravebiler

 

Den sene beslutningen (kanskje ikke helt uvanlig i Spania) skapte hodebry og førte blant annet til at noen av resortets gjester måtte ombookes. Da vi besøkte PGA Catalunya i april var det full aktivitet, og til og med noen gravebiler som holdt på med terrenget rundt hull 18.

 

– Vil dette se pent ut under mesterskapet? spurte vi forundret.

 

– Vi håper da det! svarte markedsføringsmanager Natalia Hernandez med et smil, og forklarte at publikumsteltene rundte hullet vil stå oppå det området som så for oss ut som et stort, svart hull ved siden av greenen.

 

Er det noen som greier å arrangere et åpent nasjonalt mesterskap i siste liten, må det være nettopp PGA Catalunya, den eneste golfklubben i Europa som får lov å bruke ‘PGA’ i navnet sitt.

 

Resortet er en ’European Tour Destination’, og har en lang merittliste som vert, blant annet som årlig arrangør siden 2008 av Europatourens finaleturnering i Q-School, der de 25 beste skaffer spillekort. Under den turneringen får de spilt begge 18-hullsbanene, både Tour Course (litt kortere og mer tilgivende) og Stadium Course. Det åpne spanske mesterskap har vært spilt på PGA Catalunya tidligere, både i 2000 og 2009.

 

 

Paspalum og vulkansk sand

 

Det som preger dette stedet, som man legger merke til fra første stund, er hvor mange som er her som virkelig er drevne golfere, og færre som bare er på jakt etter masse sol og litt golf. Du ser det på treningsfeltene som er blitt betydelig utvidet og oppgradert de siste årene. Der står de golffrelste og koser seg på en treningsgreen på 2000 kvm.

 

Fem bunkere har fem forskjellige sandtyper (Augusta, St Andrews, vulkansk sand fra Hawaii, Pebble Beach og PGA Catalunyas egen sand). Fire puttinggreener har gresstypene bermuda, bentgrass, paspalum og poa. Det er ikke rart at folk som virkelig har som mål å heve spillet sitt velger å legge ferien sin her. Selv om kanskje ikke alle strengt tatt har behov for inngående kjenskap til Augusta-bunkere.

 

Tour Course er en flott bane (par 72, 5901m fra bakerste tee) som slynger seg gjennom det kuperte terrenget med høye furutrær langs fairwayen på de fleste hull. På de første ni hull er det bare vann i spill på hull 3, et kort par fire (dogleg høyre) med trangt landingsområde. Fra og med hull 12 er det derimot en god del vann i spill – banen er også mindre kupert og mer åpen i dette området. Det bygges noen nye villaer langs fairway på 15. hullet på Tour Course – i ’litt’ lavere prisklasse enn den gjeveste showcase-villaen ved Stadium Course, som har en prislapp på hele 2,3 millioner euro.

 

Det er Stadium Course (par 72) som pleier å stjele oppmerksomheten. Den er lang, på hele 6560m fra bakerste tee, så det er nok lurt å tenke seg godt om før du velger et av de fem teestedene. Her får du ikke noe gratis, og det er en del mer vann å forsere her enn på Tour Course. Et av de fineste hullene er et par tre hull, nummer 11. Greenen ligger nydelig til ved et lite vann, med hull 3 tvers over på andre siden. Dette må være et av Spanias mest fotograferte golfhull, ikke uten grunn.

 

I det hele tatt er Costa Brava-regionen et meget vakkert sted. Området tiltrekker mange aktive mennesker. Costa Brava er kjent både for vannsport og for sykling. Før Lance Armstrong forsvant fra området under en sky av dopingbeskyldninger, eide han en leilighet midt i den sjarmerende gamlebyen i Girona, som ligger bare 10 minutter fra PGA Catalunya. Det finnes en meget populær sykkelsti mellom Pyreneene og Middelhavet, 90 km lang.

 

På kveldene gjelder det å finne de beste utestedene. Girona er paradis for gourmeter – det fins hele 20 restauranter med Michelin-stjerne innen et område på 5,9 km2, inkludert El Celler de Can Roca, med tre stjerner. Denne restauranten vant prisen for ’verdens beste restaurant’ i 2012 og 2013. For et måltid i ypperste klasse men litt mer uformell prøv Nu Restaurant i Girona (forretten med foie gras, kandisert karamell og banan-iskrem høres merkelig ut, men er en opplevelse).

 

 

 

Linker

 

pgacatalunya.com

 

cellercanroca.com

 

nurestaurant.cat