Mange hevder det er med den korteste køllen slagene spares og matchene tapes. Mark Broadie er uenig, hans statistikk viser at lengde fra tee spiller en viktig rolle. Wedge og putter er veldig personlige køller. Det vil si, putteren har den statusen mens wedgene bør ha den. Du koser deg med putterkjøpet. Tar deg god tid. Ruller noen baller på en green eller kunstgresset i proshopen før du bestemmer deg. Riktig farge. Riktig lengde. Fasong. Insert eller rent stål. Wedgen? Der er du fornøyd bare gradene er riktig. Vi kommer med mye wedgeinformasjon i utgavene våre og på nettsiden i 2015. Snart kommer også en oversikt over nye wedger som kommer, men først neste års puttere.

 

Det handler ikke om nye oppfinnelser i 2015, men videreutvkling og massesalg av konseptet motvektsputter. De litt lange skaftene med masse vekt i enden av grepet kom som et svar på det kommende forbudet mot forankring. Problemstillingen er stabilitet uten å trykke putteren mot magen, brystet eller haken. Produsentene mener de har svaret. Salgstallene viser at de kan ha rett. Motvektsputtere tar jevnt og trutt nye andeler av markedet. Utviklingen er litt lik den vi så med streetsko. Man tror ikke det skal få fotfeste, bokstavelig talt, men så tar det helt av uten at noen gjør så mye med det.

 

Vår erfaring med motvektsputtere er at det ikke er en mirakelkur. De er vanskelig å beherske i starten. Noen klarer det aldri og gjør det bedre med vanlig putter. Vi har spilt med blant annet TaylorMade Spider Blade og Odyssey Tank. De litt større hodene får vår anbefaling.

 

Odyssey fortsetter trolig med Tank-serien i tillegg til standardmodellene. Metal X blir nok å se sammen med White Hot, deres to versjoner som utfyller hverandre veldig bra. De holder fast ved #1, 7, 9 og de andre vi kjenner godt. Versa er også her for å bli, kanskje med noen nye modeller i 2015.

 

Odyssey selger godt. De er populære. De vinner til stadighet på høyt nivå i hendene til spillere som egentlig spiller med andre merker. Det eneste spørsmålet er egentlig om de vil fortsette med dyre, high-end puttere som Metal X Milled. Disse har enormt god kvalitet og følelse, men taper mot mer eksklusive merker siden de havner på samme høye prisnivå. Her er deres versjon for det japanske markedet. Får vi se denne utførelsen i Europa i 2015?

 

 

 

Bettinardi har endelig tatt et skikkelig steg inn i norske golfbutikker og proshoper. Custom Golf selger dem med full tilpasning. Utvalget er variert og startprisen er ikke avskrekkende for dem som setter pris på stil og kvalitet. Hele 10 nye modeller ble nylig lansert. Kucharputteren kommer nok til å selge bra. Queen B er veldig kul med personlighet. Bettinardi har også bestemt seg for å prøve en skikkelig mallet. De har hatt noen før, uten suksess. Kanskje endrer Inovai på det, men det er nok ikke den modellen som står øverst på ønskelisten for Bettinardikundene. Også her blir motvektsputtere viktig i 2015. Spesielt aktuelle er de for dem som får tilpasset putteren sin. Golfere som kjøper uprøvd vil nok gå for klassiske modeller.

 

 

 

Scotty Cameron er Bettinardis hovedkonkurrent. Scotty spiller på hjemmebane i Norge, det er ikke tvil om at Bettinardi må jobbe hardt for å oppnå samme status. Newport er en udødelig klassiker fra Scotty Cameron. Vi brukte den i årets sesong og falt for den nye stilen, herlige følelsen og selvtilliten man får av å spille med en Scotty. I 2015 blir små malletputtere og motvekt prioritert. Futura X5 og X5R, førstnevnte litt kantet i fasongen og den andre rundere, blir viktige når Scotty skal kapre golfere som liker stabile malletputtere. Scottys prinsipp for motvekt kalles Dual Balance. Han har en tendens til å gjøre ting på sin egen måte, og gjør det vanligvis veldig bra.

 

Den opprinnelige Futura X, også kjent som Adam Scotts putter, vil fremdeles være i kolleksjonen. Det samme gjelder GoLo.

 

Nike har slått seg til ro med Method som deres putter. Det tjener de trolig på, forbrukerne foretrekker at modellnavn ikke skiftes hvert år. Nå spiller både Rory og Tiger med Methodputter, det bør etter hvert bety noe for salgstallene. I 2015 heter Nikes puttere Method Converge og Method Matter. Converge kommer også som motvektsputter kalt Counterflex.

 

Vi har spilt veldig mye med forskjellige Methodputtere. Det er ingen ren insert, men riller med RZN som er Nikes favorittmateriale. I den kommende kolleksjonen har vi størst tro på malletputterne. Vi kan gå tilbake til Method Drone som Suzann Pettersen brukte. Den viste at Nike virkelig behersker å lage store, stabile puttere.

 

 

 

Cleveland har i år hatt en bra putter ved navn Smart Square. Det er strengt tatt en Never Compromise modell som Cleveland har pyntet litt på, men den presterte veldig bra under vår testing og fortjener skryt. Cleveland seiler litt under radaren for de fleste, men denne kan være verd å se nærmere på hvis du trenger siktehjelp. Neste år kommer Smart Square Blade, en litt enklere modell men med samme firkanter å sikte med.

 

Classic-serien er kanskje det absolutt beste kjøpet du kan gjøre innen golfkøller. Pris og kvalitet er i en egen klasse. I 2015 får du Classic HB med insert i fire modeller. 

 

 

 

Wilson satser på Chicago og tunge puttere. Alle modellene i den nye Infinite-serien er oppkalt etter landemerker eller bydeler i den forblåste byen. Padraig Harrington har en South Side i bagen. Hvis du velger å putte en Grant Park eller Michigan Ave din bag får du et av de beste standardgrepene vi har sett. For noen uker siden fikk vi ta og føle litt på et par av de nye modellene, og bet oss merke i det meget gode grepet. Balansen og vekten i putterne virker veldig bra, vi hadde dessverre ikke mulighet til å spille med dem og gi en endelig dom.

 

 

 

De andre merkene har vi for øyeblikket lite eller ingen informasjon om. TaylorMade fortsetter sikkert med motvektsputtere. Spider Blade og Spider Mallet er ute i lettere fornyet utgave. Ghost Tour blir sikkert også med videre. Vi aner ikke hva Ping holder på med, men noe bra blir det nok. De har registrert varemerket Vault, så noe nytt kommer det nok om ikke altfor lang tid.

 

Små puttermerker vil vokse i popularitet i 2015. Bputters, Kari Lajosi, Low Tide, Piretti og Xenon kaprer golfhjerter med sine vakre puttere laget i begrenset antall. Her har du mulighet til å påvirke små elementer i produksjonen eller være med i designet fra første strek.

 

Vi kan ikke se noen tegn til stor utvikling innen puttere i 2015. Det kan fremdeles komme overraskelser, men utvalget er nå så stort og med gjennomgående høy kvalitet at alle finner noe som passer. Det eneste som blir klart forbedret neste år er utvalget av motvektsputtere. Bortsett fra det ser vi ikke noe problem i å kjøpe utgåtte modeller.

 

 

Gode kjøp

 

Sjekk Nikes utgående Methodmodeller eller få tak i en Ping Ketsch før det er for sent.

 

Tipset for entusiasten

 

Kjøp en sliten, velbrukt putter fra for eksempel Scotty Cameron, TP Mills eller Bettinardi. Send den til verksted for ny finish, enten tilbakeføring til opprinnelig stand eller personlig preg. Gjenbruk på sitt beste.