To år etter at Suzann Pettersen satte punktum for en fantastisk golfkarriere med å senke seiersputten for Europa i Solheim Cup på Gleneagles, er Solheim Cup endelig tilbake. Denne gang er Tutta med som visekaptein under Catriona Matthew, og Tutta var nok stolt av det hun så fra de europeiske jentene i åpningsdagen.

Etter å ha startet dagen forrykende med 3,5-0,5-ledelse i formiddagens foursome-runder, beholdt Europa ledelsen på tre poeng med 2-2 i ettermiddagens fourball.

Dermed leder de 5,5-2,5 – men egentlig burde ledelsen vært på fire poeng.

I matchen mellom amerikanerne Nelly Korda og Ally Ewing mot Madelene Sagström og Nanna Koerstz Madsen var det helt likt da Korda puttet for eagle på hull 13. Putten holdt stø kurs mot hullet, men stoppet ved hullkanten – til verdensener Kordas store frustrasjon.

Sagström gikk bort for å plukke opp ballen og ga ballen tilbake til Korda, og på det tidspunktet så hullet ut til å bli delt på birdie.

Kort tid etter rapporterte imidlertid en av dommerne som fulgte TV-sendingen, inn hendelsen til dommeren ute på banen. Dommeren mente ballen hang over hullkanten og at Sagström ikke ventet ti sekunder med å se om ballen kom til å falle i – slik golfregel 13.3.a sier:

Problemet var bare at ballen aldri ville ha falt i hullet uansett hvor lenge Sagström hadde ventet.

Etter ytterligere gjennomgang av TV-bildene bestemte likevel dommerne for å la avgjørelsen bli stående. Reaksjonene lot naturligvis ikke vente på seg:

(Artikkelen fortsetter under)

Dommeravgjørelsen skulle også vise seg å bli tungen på vektskåla i matchen, og det var ikke mye glede å spore i ansiktene til de amerikanske jentene idet de takket for matchen på hull 18 etter å ha vunnet én opp.

– Det var ikke slik vi ønsket å vinne, sa Korda etter runden. Hun var også tydelig på å understreke at verken hun eller Ewing hadde noe med avgjørelsen å gjøre.

– Jeg er ikke enig med avgjørelsen om at ballen hang over kanten, men jeg fulgte ikke tisekundersregelen, så det suger akkurat nå, for jeg føler at jeg sviktet laget mitt, sier Sagström, som får støtte av sin kaptein Matthew:

– Jeg er hundre prosent sikker på at Madelene ikke trodde at den ballen hadde noe som helst sjanse til å gå i hullet da hun plukket den opp, og jeg tror ærlig talt at verken Nelly eller Ally trodde den kom til å gå inn heller.

Amerikanerne vant også den andre av fourball-matchene, men takket være seirer fra Anna Nordqvist/Matilda Castren og Georgia Hall/Leona Maguire i de to siste matchene, har Europa uansett skaffet seg et ypperlig utgangspunkt før dag 2.

NB! Solheim Cup sendes på GOLFTV og Discovery +. Søndagens sending starter klokken 13.00. Turneringen avsluttes mandag.

– – –

Scorer dag 1