Når golfaktiviteten i golfnasjoner som USA, England, Spania, Frankrike og Sverige øker, smitter effekten ofte over på mindre land. Tidligere i sommer skrev vi om England, som har jublet for en voldsom økning i spilte golfrunder i sommer sammenlignet med tidligere i år.

 

Les også: – Dette er fantastiske tall i krevende tider 

 

Nå gir ferske tall fra Sverige grunn til videre grunn til optimisme.

 

Den lange vinteren gikk ikke bare hardt utover Norge, men også våre naboer i øst. I april ble det booket 608 948 starttider. Det var 143 476 færre enn på samme tidspunkt i 2012.

 

Sveriges Golfforbund sin reviderte statistikk for juli utgjør langt hyggeligere lesning.

 

I løpet av juli ble det booket hele 1 662 559 starttider i Sverige. Det er den høyeste målingen noensinne, og en økning på 52 800 fra juli 2012,

 

– Det er all time high, og den dårlige våren er i prinsipp innhentet, sier SGFs stedfortredende generalsekretær Bo Bengtsson til Svensk Golf.

 

Tallene er imidlertid vriene å tolke. En booket starttid betyr ikke nødvendigvis at runden faktisk blir gjennomført. Han anslår at 75 prosent av bookingene resulterer i faktisk spill på banen.

 

– Det er litt vanskelig, for når jeg snakker med golfklubber rundt om i landet sier mange at det har vært bra, mens andre sier de har mistet mye.

 

– Andre tall viser at det er mer medlemsspill og mindre greenfeespill. Det er også signalet vi har fått fra mange klubber, men akkurat hvordan det ser ut vet vi ikke før året er omme, sier Bengtsson til Svensk Golf.

 

I Norge sitter vi i dag ikke på tall for spilte golfrunder på nasjonalt nivå. Organisasjonskonsulent i NGF, Martin Dølerud fortalte Norsk Golf i juli at forbundet håper på å få på plass en løsning fra Golfbox neste år med sammenlignbare tall for spilte runder de siste årene, og en intuitiv «dashboard-løsning» med grafisk fremstilling av rundestatistikkene for ulike perioder.

 

Per dags dato er det bare klubbene som har oversikt over antall Golfbox-registrerte runder, men veldig mange runder blir ikke registrert som følge av ballrennebruk. 
 

– Golfbox jobber med en løsning hvor vi kan få tallene på nasjonalt nivå, men det er en tidkrevende jobb som krever mye spesifikasjoner. Men vi har en avtale om at vi skal få noen tall ved årsslutt, så har vi i hvertfall de. Men i dag har vi ikke noen gode tall på antall spilte runder på nasjonalt nivå, sa Dølerud til Norsk Golf.

 

NGF sine medlemstall viser en jevn nedgang i medlemsmassen de siste årene. I følge NGF sin årsrapport som nylig ble lansert sank antallet medlemsskap fra 2011 til 2012 med 1,9%. Ved starten av året var det 112 152 registrerte golfspillere i Norge. Til sammenligning var det 125 388 i 2009. Til tross for de røde tallene, har den verste blødningen fra 2011 blitt bremset ned. Da forsvant så mye som 6,2 prosent av medlemsmassen i norske golfklubber.

 

Les også: Dropping av gratistilbud ga rekrutteringsboom