Tidligere denne uken inviterte NGF til pressekonferanse på Ullevaal Stadion, med deres søknad til 2019-utgaven av Solheim Cup øverst på agendaen.

 

Der fortalte golfpresident Finn H. Andreassen at Norge må skaffe til veie nærmere 45 millioner kroner i garanti for å søke om å arrangere mesterskapet. Andreassen sier det ville være et nederlag om de ikke klarte å skrape sammen et slikt beløp, men uttrykket samtidig bekymring for at Oslos forventede søknad om vinter-OL i 2022 kunne stikke kjepper i hjulene for Solheim Cup-planene.

 

Les også: Oslo-OL kan avgjøre Solheim Cup-søknaden 

 

President i Norges Idrettsforbund, Børre Rognlien er ikke enig. Han mener et OL i Norge vil ha positiv effekt for planene om å få damenes største lagturnering i golf til norsk jord.

 

– Jeg er helt uenig i at OL-søknaden vil ha en negativ innvirkning på planene om Solheim Cup, men heller tvert i mot. Vi snakker som seks kommuner av totalt 429 kommuner som er involvert i OL. Vi vet fra Idrettsforbundets side at det er stor interesse hos mange kommuner for store arrangementer. Blant annet har ordførerne i Bergen og Trondheim vist stor villighet til å samarbeide og jobbe tett for å få store arrangementer til sine byer, sier Rognlien til Norsk Golf.

 

Han peker på at golf-Norge fortjener et arrangement på størrelse med Solheim Cup.

 

– Vi er tradisjonelt en nasjon for vinteridretter, men trenger absolutt flere store sommerarrangementer. Så stor som golfen er i idrettsnorge bør det markeres sterkere. Vi har noen fantastisk sterke vinterutøvere, og det er noe av poenget når vi søker vinter-OL igjen. Det samme gjelder golfsporten på jentesiden hvor Norge er veldig sterke, og man bør absolutt søke Solheim i visshet om at Tutta fortsatt spiller, forklarer idrettspresidenten på telefon fra bilen på vei til Idrettens ledermøte i Sandefjord fredag.

 

Rognlien mener det vil være lettere å få støtte fra norske næringsinteresser til Solheim Cup dersom man vet at OL kommer tre år etter.

 

– Erfaringene fra tidligere var en stor økning i markedsinntekene også for sommeridrettene i tiden mellom det ble klart at Norge skulle få OL i 1988 og frem til Lillehammer i 1994. Å få et OL skaper bare stor blest rundt Norge og norsk idrett. For de som jobbet godt økte markedsinntektene over hele linja, konkluderer Rognlien til Norsk Golf.

 

Flere faktorer gir grunn til optimisme for en norsk Solheim Cup-søknad. Solheim-familien er positive til et eventuelt mesterskap i Norge, og i følge NGF er også Ladies European Tour er også positive til at Solheim Cup returnerer til Skandinavia. Golfforbundet har allerede fått bekreftet at ingen andre nordiske land skal søke. 

 

På grunn av den økonomiske krisen i Europa kan Norge stå med enda sterkere kort. 2015-utgaven av Solheim Cup skulle i utgangspunktet gå av stabelen i Spania, men ble flyttet til Tyskland da de ikke hadde økonomien på plass. 

  

– Hvis Norge finner finansieringen er sjansen stor for at vi får arrangementet. Det er ikke sikkert den muligheten er der for oss om ti eller femten år. Det er et mulighetsvindu for oss akkurat nå, sa generalsekretær i NGF Tor-Anders Hanssen mandag.

 

Det blir opp til Golftinget i slutten av november å stemme om hvorvidt Solheim Cup-søknaden skal satses videre på eller skrinlegges. Losby-, Miklagard-, Oslo-, og Larvik GK er aktuelle arrangørklubber.