Bakgrunn: – Golfsporten må ta avstand fra Donald Trump

Det vakte oppsikt da nyheten kom ut om at visepresident Mike Pence på vegne av Donald Trump delte ut «presidentens frihetsmedalje», en av USAs to høyeste sivile utmerkelser, til Annika Sörenstam og Gary Player torsdag 7. januar.

Det skjedde bare et døgn etter at Trump-supportere tok seg gjennom barrikader og stormet kongressbygningen på Capitol Hill, hvor fem personer endte opp med å miste livet.

Sports Illustrateds profilerte golfjournalist Alan Shipnuck skrev blant annet at «Trump er den verst tenkelige ambassadøren for golf» og kritiserte Sörenstam og Player for å sette golfsporten i vanry ved å løpe Trumps ærend.

Tirsdag lot Annika Sörenstam seg intervjue for første gang siden nyheten kom ut:

– Helt siden jeg hørte at jeg skulle motta denne prisen tilbake i 2019, har jeg sett på den i konteksten av folkene som har mottatt den opp gjennom historien. Som dere vet, startet utdelingen av den i 1963, og den gis til individer fra alle mulige bakgrunner, enten det er vitenskap, kunst, underholdning eller sport. Folk som forsøker å gjøre verden til et bedre sted.

– Jeg deler redselen og frykten med alle med tanke på hva som skjedde på Capitol. Men jeg er ikke en person som ser bakover, sier Sörenstam i et intervju med Golfweek.com.

(Artikkelen fortsetter under)

Golfen har tette bånd til Donald Trump, men stadig fler kutter nå bånd med den avtroppende presidenten. Her er Annika Sörenstam med Trump under en LPGA-turrnering i 2002. (Foto: Getty Images)

Også overfor The Golf Channel sier Sörenstam at hun ikke liker å se seg bakover i sladrespeilet:

– Jeg er ikke en person som pleier å se tilbake på ting og angre. Jeg skulle i utgangspunktet motta medaljen i mars 2020, og når jeg ser tilbake på det, handler det om hvem som har mottatt utmerkelsen opp gjennom historien. Jeg ønsker ikke å bruke energi på å se tilbake. Jeg liker å bruke energi på å se fremover, fortsette å åpne dører og skape muligheter for unge jenter rundt om i verden.

Les også: PGA bryter med Trump – flytter neste års major

Alan Shipnuck virker ikke videre imponert over Sörenstams uttalelser og skriver at hun viker unna de vanskelige spørsmålene:

 

Sörenstam beskriver opptøyene i Washington D.C. som «en mørk dag i Amerikas historie», men sier hun ikke angrer på at hun deltok i seremonien.

Forrige uke takket for øvrig den berømte NFL-treneren Bill Belichick nei til utmerkelsen som protest mot den avtroppende presidenten som nå blir stilt for riksrett for andre gang.

– Jeg har fått høre fra mange mennesker, og du kan bare tenke deg hvor mange meninger og kommentarer jeg har fått. Jeg lytter til hva folk har å si. Jeg vet at de ser det annerledes enn meg. Men jeg lytter til alle, og jeg tar til meg det som sies, understreker Sörenstam.