Team Norway-sjefen: – Vi begynner å høste fruktene av en solid satsing

Stadig flere norske spillere kommer seg ut på de internasjonale tourene. Jon Karlsen i NGF er godt fornøyd med hvordan det siste året har gått og utelukker ikke at det kan komme en ny verdensstjerne i golf fra Norge i fremtiden.

Publisert

Norsk Golf har denne uken laget en oversikt over hvordan de norske proffspillerne har utviklet seg det siste året. Mens de norske herrene klatret til sammen 2370 plasser på verdensrankingen i løpet av fjoråret, falt de beste norske damene med over 700 plasser. Året ble imidlertid reddet av en fantastisk oppvisning i Q-School-finalen i Marokko, der hele fire spillere klarte å få LET-kortet for 2018.

Team Norway-sjef Jon Karlsen er godt fornøyd med utviklingen.

Vi har mange flere spillere i posisjon til å ta steget ut på de beste tourene enn for to-tre år siden Jon Karlsen

– For folk flest er det nok fortsatt OL-golferne Tutta, Skarpnord og Kofstad som de følger med på, og der har det vært et relativt rolig år. Men vi skal huske at Tutta kun har vært slag fra majorseier, så selv om rankingen hennes er noe svakere, så har hun absolutt kapasitet til å vinne majors.

– De som følger golf i Norge litt dypere, har nok imidlertid lagt merke til at det er stor fremgang i bredden, og spesielt blant yngre proffer og de beste herreamatørene. Vi har mange flere spillere i posisjon til å ta steget ut på de beste tourene enn for to-tre år siden, og det er blant annet et resultat av mye bra jobb på amatørsiden i norsk golf de siste årene, sier Karlsen til Norsk Golf. 

Til tross for herrenes store sprang oppover verdensrankingen i 2017 er han forsiktig med å konkludere med noe basert på disse bevegelsene.

– Når man ligger veldig lavt på rankingen, kan man klatre flere hundre plasser på én god plassering. Verdensrankingen gir ikke alltid et korrekt bilde av hvilke spillere som er de beste, spesielt litt lenger ned på listen hvor tilfeldigheter kan gi store utslag. Det er uansett en veldig positiv trend.

– I 2014 hadde vi én herrespiller i topp-1000 på rankingen etter at Knut Børsheim la opp. I dag har vi seks. I tillegg har vi tre spillere helt oppe i verdenstoppen for amatører med Viktor Hovland, Kristoffer Ventura og Kristoffer Reitan. Vi begynner å få en solid grunnmur med flere spillere som har stort potensiale, sier Karlsen.

(Journ. anm: Det er verdt å nevne at frem til sommeren 2015 ga Nordic League-turneringer ikke poeng på verdensrankingen.)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Norge har fått en større bredde blant proffene, men Tutta forblir foreløpig vår eneste stjerne. Nå er vel den neste viktige oppgaven til Team Norway å løfte frem en ny stjerne?

– Både ja og nei. Det langsiktige målet vårt er defintivt å få frem flere spillere av virkelig høy internasjonal klasse, men vårt fokus i hverdagen ligger på å bygge en bra trenings- og prestasjonskultur, samt å utvikle hver enkelt spiller steg for steg på tekniske, fysiske, mentale, sosiale og strategiske prosesser. Gjør vi den harde jobben uten snarveier, så øker også sjansene våre for å få frem flere toppspillere i årene som kommer.

Vi må ha tålmodighet. Man kan ikke bare bygge opp en ny Tutta på et par år, og det er ekstremt tøff konkurranse ute i verden.

– Men vi må ha tålmodighet. Man kan ikke bare bygge opp en ny Tutta på et par år, og det er ekstremt tøff konkurranse ute i verden. Det er veldig mange tusen som kjemper om de attraktive plassene på tourene, og med utviklingen vi ser i golf, spesielt i Asia, blir nåløyet trangere og trangere, sier Karlsen.

I 2018 blir Team Norway-satsingen spisset ytterligere. Antall spillere i troppen har gradvis krympet de siste par årene, og snittalderen i laget er nå redusert til bare 24,5 år. Det er en helt bevisst strategi, sier Karlsen.

– Da vi bygget opp den nye Team Norway-satsingen for tre år siden, satset vi bredt og ønsket å gi mange spillere en sjanse til å vise seg frem. Nå har vi gradvis snevret den inn, og vi har lagt mer vekt på yngre proffer. 

– Per dags dato er det flere spillere utenfor Team Norway-troppen som har høyere verdensranking enn spillere som er inne i troppen. Hva er forklaringen på det?

– Vi har en langsiktig tankegang, og vi forsøker å spisse ressursene våre der hvor vi får mest effekt. Vi mener det er en bedre prioritering å nå legge en større andel av ressursene på proffer i etableringsfasen. Samtidig vil vi også i en viss grad støtte noen av de beste proffene utenfor Team Norway i 2018.

En annen ting som kommer til å hjelpe Team Norway med å utnytte ressursene i større grad, er at enda flere spillere nå har sikret seg kategori på de samme tourene i 2018. 

– Nå har vi nesten hele troppen samlet i Europa på noenlunde samme tourer. Det gjør det lettere å bygge opp et miljø av norske spillere, og det blir enklere for trenerne å gi dem den nødvendige oppfølgingen. Spillerne kan backe hverandre, hjelpe hverandre med praktiske ting, og de får reisepartnere som gjør at de slipper å bli ensomme. Dette er ekstra positivt for alle de unge spillerne våre som er helt i startgropa av karrierene sine, konstaterer Karlsen.

Powered by Labrador CMS