(I forbindelse med Charleys Barkleys forslag om å feste mikrofon på alle PGA Tour-spillerne når golfen starter opp igjen etter korona-pausen, har vi gravet frem denne saken fra 2015, der vi ser på ulike grep for å gjøre TV-golf enda mer underholdende)

– – –

For mange blir golfsendinger på TV litt vel ensformige og langtekkelige. Golf på TV er – i hvertfall de mindre turneringene – stort sett er forbeholdt de aller mest ihugga golfentusiastene.

Men hvordan skal man få den brede massen av golfere til å få lyst til å følge golf på TV?

Vi har laget en «ønskeliste» med ni forslag til hvordan golfsendningene kan bli enda morsommere. Noen er realistiske, mens andre mest sannsynlig aldri blir noe av.

Vi har bedt kommentator og tidligere europatour-proff Per Haugsrud å kommentere forslagene!

Hvilke forslag er du enig i? Og hvor er du mest uenig? Har du forslag til andre måter å øke underholdningsverdien på? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!

Forslag 1: Mikrofon på spiller og caddy

Vi mener det ville tilført TV-sendingene en ekstra dimensjon om vi fikk høre mer av samtalene mellom spiller og caddie. De gangene TV-produsenten nærmer seg spillerne med sin mikrofon, fanger de ofte opp gullkorn vi ellers ikke ville fått med oss. Som Suzann Pettersen her under sisterunden av Evian Championship i 2013, der hun krangler med dommeren (01:28 inn i klippet)

«Can I get an LPGA-official?»

«I am an LPGA official»

«Welcome to the tour»

 

Haugsruds kommentar: 

– Jeg er enig i at mannen med mikrofonstativet burde snike seg inntil spillerne oftere, men er usikker på hvor mye spillerne hadde likt å ha en mikrofon festet til seg. De er nok ikke helt seg selv, dersom de vet at TV-seerne kan høre alt de sier. Dessuten må man kjøre noen sekunders utsettelse på mikrofonen, slik at produsenten har mulighet til å sensurere eventuelle «saftige» uttalelser. Og da forsvinner jo litt av hensikten. Spillerne blir nok litt forsiktige, og jeg vet ikke hvor interesserte TV-seerne er i å høre hvor langt de mener de har inn til flagget eller hvor mye caddien mener det blåser. Alle dommere burde derimot ha på seg mikrofon!

 

Forslag 2: Kortere turneringer

Hvor mange er egentlig interesserte i å se en firedagers turnering fra start til slutt? Kortere turneringer betyr også tettere felt på siste runde og flere potensielle vinnere.

Haugsruds kommentar:

– Jeg tror ikke det vil fungere rent praktisk, på grunn av måten alt av rankingsystemer og pengelister er satt opp og organisert. Da måtte de endret hele systemet. Dessuten hadde det blitt urettferdig med tanke på starttidene, ettersom alle spillere skal ha hatt en formiddagsstartid og en ettermiddagsstarttid i løpet av turneringen.

 

Forslag 3: Flere matchspillsturneringer

Match er en veldig underholdende konkurranseform vi mener vi ser alt for lite av i løpet av en sesong. Det er kanskje å banne i kirken når man foreslår endringer i majorturneringer, men hva med å endre årets siste major, PGA Championship tilbake til match slik det var helt frem til 1957?

Haugsruds kommentar:

– Mange liker match, og jeg er helt enig i at det er et morsomt format. Problemet for produsenten blir på søndagen, da det blir mye dødtid fordi det er så få spillere igjen i turneringen. Jeg vet ikke om en major er riktig arena å begynne med match, men jeg mener de burde gjøre en endring i WGC-turneringene. Slik det er nå er årets første WGC-turnering match, og spillere som Adam Scott, Tiger Woods og Phil Mickelson uteble i år. Hva om topp-16 fra årets første WGC-turneringer møtte hverandre i match i årets siste WGC-turnering? Da vil mye være på spill, og med så kompakt startfelt kan man legge det opp slik at alle møter alle.

 

Forslag 4: De beste spiller på ettermiddagen både torsdag og fredag

Spillere som Tiger Woods, Phil Mickelson og Rory McIlroy vil alltid trekke flere TV-seere enn andre. Det er bare så synd at man har de i TV-ruten kun én av de to første rundene. TV-produksjonen starter på ettermiddagen i det morgenflightene er ferdige med sine runder, og dermed får man aldri med seg sin favorittspiller mer enn en av de to første rundene.

Haugsruds kommentar:

– Arrangøren har blitt flinke med seedede grupper, slik at man alltid får noen stjernespillere i TV-ruta på kvelden. Men det kommer nok aldri til å bli noe av at de ti beste spillerne alltid spiller på ettermiddagen – det hadde de aldri gått med på. Det er ofte veldig ulike forhold på morgen og ettermiddag, både med tanke på vind og standard på greenene. Da er det viktig å legge opp til at spillerne har like spilleforhold.

 

Forslag 5: Fansen stemmer frem flightene

PGA Tour begynte i fjor å involvere fansen ved å la dem bestemme flaggplasseringene på utvalgte par 3-hull. Hva med å ta det et steg lenger og la fansen bestemme en av flightene torsdag og fredag? Hvordan ville det for eksempel gått med Tiger og Garcia i flight, bare noen dager etter at Garcia dummet seg ut med en uheldig rasistisk vits?

Haugsruds kommentar:

– He he, jeg ser den, men jeg vet ikke om det er slike ting som er blåst opp i media publikum bør gå etter. Jeg tror ikke det er så ønskelig blant spillerne heller. Jeg ser greia, men jeg tror ikke det kommer til å funke. Det er spillerne som bestemmer og har det siste ordet der ute. De er ganske samlet på hva de ønsker, og jeg tror ikke de hadde gått med på et slikt forslag.

 

Forslag 6: Intervjuer ved runding

I flere amerikanske idretter er det vanlig med et kort intervju med noen av spillerne ved pause før man går inn i garderoben. Hva med noe lignende i golf med en stemningsrapport før de gyver løs på back nine?

Haugsruds kommentar:

– Denne kjøper jeg! Dette kan det gjerne være mer av, bare et par korte spørsmål uten at de andre spillerne må vente lenge på tee. Man rekker å stille et par spørsmål på 30 sekunder. Spillerne der ute skjønner jo at sporten må gjøres mer attraktiv, og hvis dette kommer som et ønske fra publikum og TV-produsentene er dette noe jeg tror PGA-touren kan klare å trumfe gjennom. Spesielt med tanke på at det er noe som allerede gjøres i andre idretter. Samtidig er det viktig at reporteren ute på banen vet når han skal prate og når han skal holde kjeft. Jeg tror for eksempel Stenson ikke er så hypp på å prate rett etter å ha gjort en trippel på hull 9!

 

Forslag 7: Mer ProTracer

Behøver vi si mer? Dette er rett og slett veldig kult, og burde være standard på alle utslag!

Haugsruds kommentar:

– Jeg er enig i at det kunne gjort det mer spennende, spesielt på litt skumle utslag med vann i spill og så videre. Mange synes det er moro å se ballbanen til tourspillerne. Det er vel et kostnadsspørsmål som gjør at det i dag stort sett er en radar kun på ett av utslagene.

 

Forslag 8: Pulsmåler på spillerne

Det hadde også vært interessant å feste en pulsmåler på spillerne, og følge spenningsnivået deres gjennom en runde. Hvor ofte har vi ikke sett spillere bukke under press når de nærmer seg slutten av runden? 

Haugsruds kommentar:

– Helt enig! Hvis man på en eller annen måte får festet en pulsmåler til spillerne uten at det er forstyrrende for dem så hvorfor ikke?

 

Forslag 9: Flere supertøffe turneringer

Like mye som vi elsker spektakulære birdies og eagles, liker vi også å se spillerne slite litt og vise seg fra en mer dødelig side. Vi ønsker flere supertøffe turneringer hvert år med U.S. Open-lignende forhold!

Haugsruds kommentar:

– Jeg får mange tilbakemeldinger fra seerne, og de elsker når spillerne sliter! Det er  mer enn nok av disse turneringene der det er rene puttekonkurranser med birdie etter birdie. Vi fikk veldig mange gode tilbakemeldinger etter at turneringen som nettopp var på Doral var blitt gjort mye vanskeligere. Ikke alle spillerne var like fornøyde med baneendringene, men det er folk i sofaen som betaler for dette. Det er moro å se de slite litt!

 

Forslag 10: Minikonkurranser underveis

Sykkel har klatretrøyer og spurt-trøyer. Hva med Closest to pin og longest drive-konkurranser også under PGA Tour-turneringer?

Haugsruds kommentar:

– Spillerne kommer ikke til å bry seg om det – de kommer uansett til å følge den spilleplanen de har lagt opp før runden. Jeg ser ikke for meg Bubba hoppe enda litt mer ut av skoene sine bare fordi det er noen ekstra dollar på spill i en longest drive-konkurranse på et hull!

 

Og helt til slutt, hvordan mener Per Haugsrud selv at underholdsningsverdien på TV-produksjonen kunne blitt økt ytterligere?

– Et enkelt grep turneringsarrangørene blir stadig flinkere til er å sette opp flere kule risk-reward-hull. Det er gøy med 300 meter lange par 4-hull der spillerne kan drive green, men samtidig slå i vannet hvis de misser. Dette kan jeg gjerne se enda mer av.

 

Hvilke forslag er du enig i? Og hvor er du mest uenig? Bruk kommentarfeltet under og si din mening!