De fleste trodde at muligheten for å få verdens beste damegolfere til Norge forsvant da planene om Solheim Cup måtte gis opp i 2015 på grunn av manglende statlig støtte. Men Suzann Pettersen har andre planer. Og er det én ting som kjennetegner Tutta,  så er det at hun ikke gir seg så lett.

– Vi har faktisk kommet så langt at vi snart kan slippe planene om å få en LPGA-turnering til Norge, sier Tutta til Norsk Golf.

Suzann Pettersen vil ha LPGA-turnering til Norge. Etter det Norsk Golf kjenner til, er Lofoten Links sannsynlig destinasjon. (Foto: Tom Erik Andersen/Norsk Golf)

– I hvilken form og farge vet vi ikke ennå. Jeg har alltid likt å ha store drømmer, men dette kan bli en realitet. LPGA har vært imøtekommende når de har hørt hva vi tenker. Vi har mye goodwill derfra.

– Hvem er «vi»?

– Vi er et team som jobber for dette. Hvem det er? Der tror jeg at jeg skal holde kortene tett til brystet foreløpig. Men får vi det ikke til med en gang, så kan vi ta det senere.

– Hva vil det koste?

– De sier at hvis du har en turnering med en million dollar i prispenger, så koster det 2,5 millioner totalt. (Ca. 20 millioner kroner.) Dette avhenger litt av hvilket nivå vi legger turneringen på.

– Hvor skal disse pengene hentes fra?

– Det er der jobben ligger. Vi må få sponsorer på banen, og det må være sponsorer som tenker langsiktig. LPGA er ikke interessert i å ha dette som et enkeltarrangement, men et med kontinuitet. Skal vi få en turnering til Norge, bør det være på to- til-treårskontrakt, mener Tutta.

Lofoten mest aktuelt

Da Tutta besøkte Lofoten i 2015, var det med med både CNN og flere internasjonale golfmagasiner på slep. Hensikten var ikke bare å drive PR for Lofoten, men også å se fremover i tid.

Dette er det beste jeg kan få gjort for damegolfen i Norge

Suzann Pettersen

Tutta går ikke ut med banenavn når hun snakker om en LPGA-turnering i Norge, men Norsk Golf vet at Lofoten er mest aktuelt. Det er en bane Oslo-jenta også er ambassadør for.

– Jeg kan ikke bekrefte at det er vi som får turneringen hvis den kommer til Norge, men jeg kan bekrefte at det har vært jevnlig kontakt, sier leder av Lofoten Golf Links på Gimsøy, Frode Hov.

– Er anlegget klart for et slikt arrangement?

– 95 prosent klart. Vi må bygge noen nye teesteder for å få mer lengde. Ellers har vi lodger med 30 rom. Dette må dobles, slik at i alle fall spillerne kan bo på banen. De andre tenker vi å innkvartere på cruisebåt. Den kan legge til ikke så langt fra banen, og så kan vi frakte folk med småbåter til vår egen pir, sier Hov, som kan bekrefte at planen har vært oppe på departementsnivå.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frode Hov bekrefter at Lofoten Links har vært i jenvlig kontakt med «Team Tutta». (Foto: Tom Erik Andersen/Norsk Golf)

Juli eller august

Med de klimatiske forholdene som er i Lofoten, er det klart at Norge ikke har hele året «å ta av».  

– Når på året vi kan få den, avhenger litt av hvor mye penger vi kan legge i potten. Men vi kan ikke ha noe i april. LPGA skjønner at vi må finne rom i et tettpakket program sommerstid, forklarer Norges beste golfspiller, som brenner for planen.

– Dette er det beste jeg kan få gjort for damegolfen i Norge, sier Suzann Pettersen, som alltid har ønsket å drive PR i Norge for idretten sin.

Noe større enn en LPGA-turnering med verdenseliten på plass er det ikke mulig å få til. 

Ser man på årets kalender, er det en uke ledig litt før medio august og uken før majorturneringen Evian Championship, som starter 13. september. Og hva gjelder premiepenger, ligger det 1,3 millioner dollar (9,4 millioner kroner) i potten på de minste turneringene denne sesongen.

Dopingreglementet lar seg løse

Da NGF med daværende golfpresident Finn H. Andreassen i spissen forsøkte å få Solheim Cup til Norge i 2019, opererte man med et totalbudsjett på 80 millioner kroner, hvorav Norge måtte skaffe 45. Oslo kommune ville bidra, men ikke staten. Dermed strandet planen.

Finn H. Andreassen tror spørsmålene om antidopingreglement vil løses innen det er aktuelt med LPGA Tour-turnering i Norge. (Foto: Benjamin A. Ward)

Nå handler det om et langt mindre beløp, og Andreassen har tro på at LPGA-prosjektet kan lykkes.

– Dette ville være et kjempearrangement å få til Norge, og når Innovasjon Norge bidrar til at vi får Artic Race på sykkel til Norge, så må de også kunne bidra til at vi får en topp, internasjonal golfturnering. Tutta har jo også en avtale med Innovasjon Norge.

– Viking Challenge på Miklagard måtte avlyses fordi European Tour ikke ville følge norske antidopingregler. Da stopper vel også LPGA-planene?

– Dette må kunne løses. Jeg tror det bare er et tidsspørsmål før de eldre herrene i grønne jakker må innse at de må tilpasse seg nye tider. De vil etter hvert møte de samme kravene fra flere land om å innrette seg etter gjeldende antidopingreglement, sier Finn H. Andreassen.