Tutta er hjemme i Oslo et par dager før LPGA-touren drar ut på Asia-turné. Tirsdag inviterte hun til pressekonferanse for å møte et samlet norsk pressekorps for å prate om den magiske måneden hun har hatt.

 

Når vi ber henne velge hva som har vært høydepunktet den siste måneden, er det imidlertid verken majortriumfen eller den historiske Solheim Cup-seieren i Denver hun trekker frem.

 

– Det er rart når jeg tenker tilbake på den siste måneden. Da er det faktisk Suzann Pro Challenge som står som høydepunktet. Det var det mest givende. Det er ingenting som slår følelsen av at man virkelig bidrar til å gjøre en forskjell. Det er en bedre følelse enn å vinne en major, sier Suzann Pettersen til Norsk Golf.

 

– Å vinne en major gjør jeg egentlig for meg selv. Suzann Pro Challenge er for andre. Jeg synes det er veldig morsomt å gi. Spesielt når man ser hvordan det hjelper andre, fastslår hun.

 

– Er det grunnen til at du har en forkjærlighet for Solheim Cup også?

 

– Ja, det kan nok hende. Vi har det moro som et lag, og vi hadde en fantastisk fest hjem på søndagen. Det var stort sett bare europalaget som herjet da og! Man bygger vennskap og bånd på tvers av landegrensene, og det er det man til syvende og sist sitter igjen med etter endt karriere.

 

Moden

 

Tutta har vært nære på i en rekke majorturneringer siden den første majortriumfen i 2007. Før Evian Championship var det faktisk ingen andre spillere på touren med flere pallplasseringer i majorer uten å vinne siden 2007 enn Tutta. Hun sier det ikke var noe hun tenkte på i den nervepirrende innspurten mot Lydia Ko på søndagen. Heller tvert i mot. 

 

– Jeg føler alle de erfaringene jeg har fra tidligere mesterskap hvor jeg ikke har klart å vinne gjorde at jeg følte meg mer komfortabel. Så lenge man har en mulighet til å vinne blir man en bedre spiller av det. Man får kjent på kroppen hvordan det føles å kjempe om seier, og etterpå tar man lærdom av det, forklarer Tutta til Norsk Golf.

 

Pettersen fikk tidlig et rykte på seg for å være en kruttønne da hun debuterte på touren. Etter en match i Solheim Cup i 2002 bannet hun da hun ble intervjuet på direktesendt amerikansk fjernsyn. Siden da har de amerikanske TV-produsentene stort sett dempet mikrofonen når Tutta er i bildet.

 

Det siste året har hun vist seg fra en roligere og mer avbalansert side. Det var spesielt synlig på søndagen, da hun tilsynelatende virket helt uaffektert av det enorme presset som medfølger å kjempe om seier i en major.

 

– Jeg har blitt et par år eldre, og et par volum klokere. Det føles som om ting begynner å falle på plass. Jeg føler meg mye mer komfortabel med det jeg driver med, og med apparatet jeg har rundt meg som gjør at jeg kan være supertrygg.

 

For ett år siden ansatte Tutta Erik Bertrand Larssen som mentaltrener (les Norsk Golfs portrettintervju med Bertrand i forrige utgave av Norsk Golf her). Siden da har Tutta vunnet seks ganger.

 

– Er det tilfeldig, eller er han så god?

 

– Jeg tror du må se på det som en pakke. Det er en helhet av hva som kreves av en idrettsutøver i alt fra teknikk til fysikk til det mentale, rehabilitering. Og alle delene er like viktig. Jeg tror ikke man kan utelukke noen av bitene hvis man ønsker å bli best, slår Tutta fast.

 

Vil ikke sammenligne

 

Idrettshistorisker Tom A. Schanke sa i et intervju med Aftenposten tirsdag at Suzann Pettersen er den største aktive norske idrettsutøveren. Pettersen sier det er vanskelig å sammenligne prestasjoner på tvers av idretter.

 

– Det er hyggelig å bli nevnt i en sånn sammenheng, men jeg føler det er veldig fjernt. I hvertfall når man selv er aktiv. Jeg synes uansett hva man driver med at man fortjener den oppmerksomheten man får, uavhengig av idrett og uavhengig av hvem man er. Alle legger ned like mye tid, arbeid og krefter i  å bli best i det de driver med. Men det er kult å se at golf blir større og større i norsk media.

 

Les også: Mener TV-aktuell Tutta er større enn Northug og Bjørgen

 

Aftenposten kunne også avsløre at TV2 har kjøpt rettighetene til en TV-serie om Pettersens liv. Fra mai 2014 skal et TV-team følge Tutta i ett år, før serien kan nå skjermene ved juletider. Hovedpersonen selv er ikke helt sikker på hva hun har sagt ja til.

 

– Jeg kommer meg ikke utenom det nå, for nå er tydeligvis forhandlingene i gang! Jeg får bare forsøke og nyte stillhetene før kameraene kommer. Det blir en annerledes opplevelse! smiler Tutta.

 

Nærmer seg Park

 

LPGA Tour legger snart ut på sin årlige Asia-turné. Tutta har vunnet tre ganger i Asia det siste året, og fem ganger i karrieren. Hun klarer ikke sette fingeren på hva som gjør at hun alltid leverer varene i Det fjerne østen.

 

– Jeg har vunnet flere turneringer der enn i Amerika, men vet ikke helt hvorfor. Jeg har stort sett en god følelse hver gang jeg kommer til Asia uansett hvor vi er.

 

– Er det noen forskjell i spillestilen som kreves i Asia sammenlignet med USA?

 

– Det er et par ekstra elementer i spill der. Det er det varmeste stedet vi spiller i løpet av året, og da hjelper det å være godt trent, og ekstra nøye på ernæring og kosthold. Vi spiller også på flere ulike gresstyper, så da gjelder det å ha en ganske fleksibel teknikk som gjør at du kan utføre mange ulike typer slag.

 

Etter seieren gjeninntok Tutta andreplassen på verdensrankingen. Med bare Inbee Park er Tutta bare noen seiere unna barndomsdrømmen om å bli verdensener. Når vi spør henne hva målet for sesongen er, er det imidlertid ikke verdensrankingen hun nevner:

 

– Målet er å vinne pengelisten. Da må jeg vinne flere turneringer, og det er innenfor rekkevidde. Det er kult å vite at jeg faktisk har muligheten til å ta Park igjen, konkluderer Tutta.

 

– Er det vanskelig å opprettholde sulten?

 

– Nei. Mye vil ha mer!

 

 

Les også: Kun Park står mellom Tutta og drømmen