Ungdomsmesterskapet er et frittstående mesterskap for spillere i alderen 13-16 år, og er et helt nytt innslag i golfforbundets turneringskalender.

Onsdag ble de første vinnerne kåret etter 36 hull med individuelt slagspill på Losby GK.

I jentenes 15-16-klasse ble det en overlegen seier til Stavanger GKs Nova Sofia Siljander (+11) etter runder på 75 og 80 slag elleve foran Caroline Marlene Krokeide (Oslo GK) og Beatrice Riisnes (Bærum GK).

I gutteklassen så lederen før siste runde, Marcus Wahlund fra Losby GK, ut til å gå mot en komfortabel seier, men med dobbelbogey og trippelbogey på hull 15 og 16 ble det plutselig spenning. Birdie og bogey på de to siste hullene var likevel nok til å sikre seier med minst mulig margin: med +1 totalt vant han med ett slag over Marvin Lee (Sandefjord GK). Vincent Berggren (Oslo GK) endte også to over par og sikret den siste plassen på pallen.

I guttenes 13-14-årsklasse vant Ludvig Solvang (Østmarka GK) på +2, fire slag foran Marcus Audun Goosen (Sunnfjord GK) og fem foran Sander Vallestad (Sotra GK), mens Julie Mathea Busch Braathen (Askim GK) vant jentenes klasse med akkurat samme margin (+22). Hedevik Anna Braastad-Huth kom på andreplass, med Henriette Spilling Gjelten (Losby GK) ytterligere seks bak på 3.-plass.

Rolf Karlsen, turneringskonsulent i Norges Golfforbund, sier ungdomsmesterskapet er et initiativ fra NGF delvis som følge av at det kun kommer til å bli spilt to klasser i årets junior-NM:

– Vi ønsket å gi våre yngste spillere mulighet til å kjempe om en mesterskapstittel.

– Ungdomsmesterskapet er en turnering for de yngste juniorene, der topp og bredde flettes inn i en og samme turnering. De beste er der for å kjempe om den gjeve ungdomsmestertittelen, mens de som hører til bredden, er der for å høste erfaring med å spille forbundsturneringer. Det er stor forskjell på å spille en forbundsturnering enn en vanlig Narvesen Tour, med et mye større apparat, innspillsrunder og et mer helhetlig opplegg som gjør at man forholder seg til turneringen på en helt annen måte.

– For veldig mange av spillerne var ungdomsmesterskapet deres første møte med forbundsturneringer, og jeg tror det har vært en positiv erfaring for mange, sier Karlsen til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Losby GK får skryt for gjennomføringen av det første ungdomsmesterskapet. (Foto: NGF)

Ungdomsmesterskapet ble opprinnelig planlagt som et uoffisielt NM for 13- til 15-åringer, men ettersom turneringen ble slått sammen med «Team Norway Future Camp» den samme uken, ble spillerne som fylte 16 det samme året også inkludert. Dermed ble ungdomsmesterskapet delt opp i fire klasser totalt.

– Man kunne se det på spillerne i dag at de følte at de kjempet om et mesterskap. Jeg overvar en spiller som misset en birdieputt på hull 18 for å komme på tredjeplass, og man kunne tydelig se frustrasjonen hans. Den kampen om å komme på pallen i et mesterskap ser man ikke helt på samme måte på Srixon Tour, konstaterer Karlsen.

Nå er planen at ungdomsmesterskapet skal bli et fast innslag på turneringskalenderen i årene fremover, og Karlsen sier turneringen sannsynligvis vil fortsette å skje i forlengelse av Future Camp – golfforbundets regionale talentutviklingsprogram for spillere i aldersgruppen 13 til 15 år.

Karlsen avslutter med å berømme arrangørklubben Losby for gjennomføringen av den første utgaven av turneringen:

– Losby har fremstått som en veldig fin bane de dagene vi har vært her med nydelige spilleflater, og en veldig gjestfri klubb å komme til. De har vært en strålende arrangør!