I august i fjor gikk Challenge Tour-turneringen Viking Challenge av stabelen på Miklagard Golfklubb i Kløfta. Med et budsjett på fem millioner kroner var det den soleklart største turneringen i Norge i 2017. Klubben hadde i utgangspunktet skrevet under en fireårskontrakt med arrangøren European Tour, men de planene må nå skrinlegges.

Norges Idrettsforbund har gitt Miklagard GK og NGF beskjed om at alle idrettsarrangementer i Norge skal følge WADA-retningslinjene. Det gjør ikke European Tour, og dermed har ikke NIF kunnet godkjenne turneringen. Det bekrefter idrettsforbundet overfor Norsk Golf.

NGF og Miklagard har i lengre tid vært i dialog med NIF om å finne en løsning. Så lenge European Tour ikke vil føye seg inn under WADA-koden, er det imidlertid uaktuelt med både Challenge Tour, European Tour, Ladies European Tour- og LET Access-turneringer på norsk jord.

Tore Waagø, daglig leder i Miklagard Golf, synes det er trist at det måtte settes en stopper for Viking Challenge 2018.

Vi synes det er forferdelig synd både for norsk golfsport og for Miklagard, men dette er en beslutning som ble tatt langt over våres hoder

Tore Waagø

– Når man ikke kom til enighet med European Tour om WADA-reglene, kunne vi ikke gjennomføre turneringen. Vi synes det er forferdelig synd både for norsk golfsport og for Miklagard, men dette er en beslutning som ble tatt langt over våres hoder. Dette var ikke noe en liten golfklubb kunne fighte, sier Tore Waagø, daglig leder i MIklagard Golf, til Norsk Golf.

NGF og NIF har forsøkt å legge press på European Tour om å begynne å følge WADA-reglementet. Selv om de har fått positive tilbakemeldinger, er det en lang og byråkratisk prosess.

Tore Waagø er skuffet over at Viking Challenge ikke blir noe av i 2018. (Foto: Christian Døvle)

– Vi vet at de jobber med å utrede mulighetene for dette, spesielt nå som golf er blitt en OL-idrett, men det er en tung og byråkratisk prosess med mange juridiske hensyn. Både fordi det er en spillereid organisasjon, men også fordi det er en tour med turneringer i 41 land, sier Waagø.

Tor-Anders Hanssen, generalsekretær i Norges Golfforbund, synes det er trist at saken endte med at Viking Challenge måtte avlyses.

Vi har sammen med Miklagard hatt en omfattende dialog med NIF, Antidoping Norge og European Tour. Dessverre lyktes det ikke å finne en løsning som partene kunne godta. Det er veldig synd for det gode initiativet fra Miklagard og ikke minst for utøverne, sier Hanssen til Norsk Golf.

Ved å arrangere Viking Challenge fikk Norges Golfforbund et tyvetalls wild cards til disposisjon i 2017. Dette ga spillere som Jarand Arnøy, Aksel K. Olsen, Christian Aronsen og Henrik Bjørnstad muligheter til å delta i Challenge Tour-turneringer og prøve seg på et høyere nivå enn de egentlig var kvalifisert til. 

Når Viking Challenge nå forsvinner, forsvinner også mulighetene for gratisinvitasjoner for de norske spillere som står uten Challenge Tour-kategori.

Tore Waagø sier det er vanskelig å si om det er aktuelt for Miklagard å arrangere Viking Challenge igjen dersom European Tour føyer seg etter WADA-reglementet.

– Vi startet turneringen med et langsiktig perspektiv, men det må nesten tiden vise. Det er en stor jobb. Vi må uansett bygge opp hele turneringen på nytt og starte med blanke ark. Vi har mistet momentumet. Vi kan ikke ta det for gikk at sponsorene er med bidere, og vi mister datoen som European Tour hadde lovet bort til oss i åtte år fremover, sier Tore Waagø, og legger til:

– Det avhenger også av om hovedsponsoren vår Next Hole er med videre. Det er veldig trist for dem, siden det var de som satt igjen med regninga etter Viking Challenge i fjor. De brenner sterkt for å utvikle golfen i Norge, sier Waagø.