Da Kristoffer Ventura og Viktor Hovland kvalifiserte seg til PGA-touren for et par sesonger tilbake, tok man det nærmest for gitt at det var de to som kom til å representere Norge i OL i Tokyo.

Parallelt med at Ventura har slitt med å finne formen, har imidlertid Kristian Krogh Johannessen levert stabile resultater på løpende bånd på Challenge Tour, nivå to i Europa, og for et par uker siden passerte han sin gamle landslagskamerat Ventura på rankingen.

De siste ukene har han virkelig satt inn støtet med en andreplass og femteplass, og sent mandag kveld kom belønningen: Camillo Villlegas har trukket seg fra OL, og det løfter Krogh opp fra 61. til 60.-plass på OL-rankingen – den siste plassen som sikrer en plass i feltet i Tokyo.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristian Krogh Johannessen, Viktor Hovland og Kristoffer Ventura vokste opp som landslagskompiser hjemme i Norge. Her etter NM på Tyrifjord i 2014. Nå ligger Krogh an til å gi Hovland norsk selskap i OL i Japan. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Kineser kan ødelegge 

Herrenes deadline for OL-uttak er førstkommende mandag, 21. juni. Dermed står det mye på spill for Krogh i denne ukens Challenge Tour-turnering Challenge de Espana, som starter allerede tirsdag (lenke til leaderboard).

OL-plassen hans er nemlig ikke sikret, ettersom han må passe på hva spillerne bak ham på OL-rankingen finner på. Hans nærmeste utfordrer på rankingen, Ashun Wu fra Kina, skal nemlig også spille i Spania. 

En annen kineser, Xinjun Zhang skal også spille på Korn Ferry Tour i USA fra torsdag til søndag. Dersom han ender topp-10, samtidig som at Krogh havner utenfor topp-15 i Spania vil han passere Krogh på OL-rankingen.

Kristoffer Ventura følger deretter på den neste plassen på OL-rankingen, men han er nå definitivt ute av OL siden han ikke skal spille noen turneringer denne uken. Heller ikke Anirban Lahiri, Haotong Li og Udayan Mane på henholdsvis 63.-, 64.- og 65.-plass på OL-rankingen ser ut til å skulle spille noen turneringer denne uken.

Wu Ashun befinner seg for tiden på 312.-plass på verdensrankingen, 23 plasser bak Kroghs 289.-plass. Dersom han skal dytte ned Krogh fra topp-60 på OL-rankingen, må han få et så bra resultat i Challenge Tour-turneringen i Spania som gjør at han passerer Krogh på verdensrankingen. 

Ifølge våre beregninger trenger Wu minst en 6.-plass alene eller delt 5.-plass med maksimalt tre andre spillere for å passere Krogh – forutsatt at Krogh ikke får noen rankingpoeng i Spania.

Og det er bare de 15 beste hver uke på Challenge Tour som får verdensrankingpoeng.

Det er også verdt å nevne at Wu til daglig konkurrerer på europatouren, men har tatt steget ned til Challenge Tour denne uken siden han ikke kom med i U.S. Open. Det betyr at Wu er blant de sterkeste spillerne i feltet i Spania.

(NB! Oppdatert torsdag kveld: Wu misset cuten i Spania. Dermed er det sannsynligivs bare Zhang på Korn Ferry Tour som står mellom Krogh og en OL-plass, med mindre en lavt ranket spiller skulle sjokkere og ende opp med å vinne U.S. Open.)

(Artikkelen fortsetter under)

Denne mannen, Wu Ashun, har mulighet til å stikke kjepper i hjulene for Kroghs OL-plass. (Foto: Getty Images)

Da Norsk Golf pratet med Krogh etter forrige ukes 23.-plass, hevdet Krogh at han ikke bekymret seg nevneverdig for hva som skjedde med tanke på OL-plassen:

– Jeg tenker ikke så mye på OL. Der er bare en bonus av å spille bra hver uke. Det viktigste er å komme topp-20 på Challenge-touren. Det er hovedmålet.

– Men jeg sier ikke nei takk til OL. Det hadde vært utrolig kult, og jeg håper jeg får være med en gang. Men med tanke på karrieren og videre golfsatsing er spill på Europa-touren et steg opp, og det gir nye store muligheter fremover. OL er bare ei veldig kul uke. Sånn sett er det ingen tvil om hva som er viktigst, sa Krogh.

Les også: Daffinrud om OL-drømmen: – Nå blir det «all-in»!

Mens Krogh nå har fått strålende nyheter rett før OL-fristen, skjedde det motsatte med Tonje Daffinrud i helgen. Daffinrud har vært inne i OL-varmen i lang tid, men etter at sveitseren Morgan Metraux vant på Symetra Tour i helgen samtidig som Daffinrud misset cuten på europatouren, har Daffinrud nå falt utenfor topp-60 på OL-rankingen.

I likhet med Krogh har hun nå bare én turnering igjen som vil avgjøre hennes skjebne. Den spilles i Tsjekkia neste uke.

– På en måte er det jo en kul utfordring. Jeg har mulighet til å teste meg selv under mye press, og jeg har mulighet til å kvalifisere meg til OL. Nå er jeg i en situasjon hvor det bare er opp til meg. Det er deilig å ha litt tid hjemme nå til å drøfte med teamet mitt og legge en slagplan. Jeg vet at spillet er der. Det handler om å få det ut, og å ha marginene på sin side. Nå blir det «all-in» i Tsjekkia!, sa Daffinrud til Norsk Golf mandag.