Skulle 22-åringen klare det umulige og gjøre eventyret fullendt på St Andrews mandag ettermiddag, vil den største sensasjonen i moderne golfsport være et faktum. Sist gang en amatør vant en major, var da forsikringsselgeren John Goodman vant U.S. Open i 1933.

Jordan Spieth, som forøvrig er åtte måneder yngre enn Dunne,  er også på rekordjakt. Han kan bli den første siden Ben Hogan i 1953 som vinner årets tre første majorer siden Ben Hogan i 1953, og vil også bli verdensener med seier. Han mener en amatør i delt ledelse ikke er et like stort sjokk som det alle andre føler.

–  Det kommer til å være en amatør som vinner på touren snart, ja kanskje til og med en major i løpet av det neste tiåret. Amatørgolfen har blitt så mangfolding og intens, sa Spieth etter søndagens 66-runde. Den samme scoren ble det på amatøren Dunne.

Det kommer til å være en amatør som vinner på touren snart, ja kanskje til og med en major i løpet av det neste tiåret

Jordan Spieth

Iren gikk en imponerende bogeyfri runde. Med -12 sammenlagt er han i sensasjonell delt ledelse med ingen ringere enn Jason Day og regjerende mester på St Andrews, Louis Oosthuizen.

Og hold deg fast i stolen, her er noen av navnene som jager tet-trioen:

Jordan Spieth, Padraig Harrington, Sergio Garcia, Justin Rose, Adam Scott, Zach Johnson, Rickie Foweler, Patrick Reed, Charl Scwartzel, samt Dustin Johnson, som ledet etter halvspilt turnering. I dag måtte han to over par, og startet mandagen fem slag bak.

Før siste runde ligger han og hele 21 andre spillere innen fem slag fra teten! Av disse deler ni spillere sjetteplassen, kun tre slag bak.

Dette er andre år på rad Paul Dunne kvalifiserer seg til The Open Championship. Årets forestilling står imidlertid i skarp kontrast til i fjor, da han misset cuten.

– Surrealistisk

– Jeg ser ikke hvorfor jeg ikke skulle kunne finne i morgen. Jeg vet at jeg er kapabel til å levere scoren som trengs for å vinne, med mindre noen andre spiller sin beste golf. Om det skjer eller ikke, er ikke noe jeg kan kontrolleer. Jeg kan bare gå ut på banen, forsøke å spille mitt eget spill og se hva det gir meg på slutten av dagen, sier Dunne.

 Jeg hadde ikke blitt overrasket hvis jeg spilte slik i en amatørturnering her

Paul Dunne

– Det er surrealistisk at jeg leder The Open, men det er ikke vanskelig å tro at jeg har levert den scoren jeg har gjort. Jeg hadde ikke blitt overrasket hvis jeg spilte slik i en amatørturnering her. Jeg har bare vært så heldig at det har skjedd i verdens største turnering. Forhåpentligvis klarer jeg det igjen i morgen. Man skal aldri si aldri. Jeg kommer til å overleve uansett, avslutter iren.

Selv om Dunne deler ledelsen med nummer 9 og 17 i verden, er det verdenstoeren som puster dem i nakken som må regnes som mandagens tøffeste motstand.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jordan Spieth sier han omfavner presset som følger med å kjempe om seiere i majorer. Det synes. (Foto: Getty Images)

– Tankene har foreløpig ikke dukket opp i hodet mitt mens jeg har spilt, sier Spieth om muligheten til å få navnet sitt i historiebøkene på nytt på mandag.

 Mange assosierer press med noe negativt. For meg føles det som noe som er fordelaktig

Jordan Spieth

– Jeg vet ikke hvordan morgendagen blir. Hvis tankene kommer skal jeg omfavne de. Jeg skal omfavne mulighetene som presenterer seg. Jeg ser ikke på det som noe negativt, jeg ser på det heller som en fordel. Hvorfor skulle det være en form for negativt press? Hvis det fører til mer press, får det meg bare til å føle at jeg er på vei mot noe spesielt. Mange assosierer press med noe negativt. For meg føles det som noe som er fordelaktig, sier Spieth.

Fjerde runde sendes på Viasat Golf og Viaplay fra 14.30 til 20.00. Mens forholdene var optimale for å score lavt søndag, ser det ut til å bli tøffere forhold igjen med både regn og sterk vind på mandag.

Vi kan ikke vente!

Leaderboard