Dustin Johnson er en av vår tids mest talentfulle golfspillere. Det har bare manglet en ting på CVen til den 31 år gamle amerikaneren: en major.

De siste årene har folk flest forbundet navnet hans med to ting: lange driver og majorseiere som har blitt rotet bort.

Som i 2010 da han grunnet køllen i en bunker på det siste hullet i PGA Championship, pådro seg straffeslag og tapte tureringen. Eller i fjor, da han treputtet fra fire meter på turneringens siste hull for å gå glipp av omspill mot Jordan Spieth i U.S. Open.

Søndag gjorde regelrytterne i USGA sitt for å spolere seiersfesten.

Det hele begynte på hull fem da Johnson adresserte en par-putt fra en meter. I det han stilte seg opp til ballen beveget ballen seg en ørliten millimeter. Johnson tok tak i nærmeste dommer og fortalte at han ikke hadde grunnet køllen. Dommeren sa at alt var ok og ba Johnson spille videre.

Alt var derimot ikke ok. Syv hull senere fikk Johnson et nytt besøk fra dommeren, denne gang fra dommersjefen. Han informerte Johnson om at han kanskje kom til å bli tildelt et straffeslag etter runden.

Dermed måtte han gå de siste hullene av søndagens avslutningsrunde av U.S. Open på Oakmont uten å vite om han hadde ledelsen alene, var i delt ledelse eller ett slag bak. Reaksjonene lot ikke vente på seg:

(Artikkelen fortsetter under)

 

Det som kunne ha blitt en av majorhistoriens største kontroverser ble heldigvis aldri det. I stedet gjorde det Johnson det han aldri har klart i innspurten av en majortidligere og spilte med nerver av stål. Da han rundet av dagen med å slå et av sine livs beste slag – et sekserjern fra 170 meter til en meter unna pinnen – ble det klart at det ikke kom til å ha noe å ha noen betydning om han ble tildelt straffeslag eller ikke (noe han ble).

– Det har ikke noe å si nå. Jeg er glad for at det ikke hadde noe å si. Det hadde vært stygt, sa Johnson etter at karrierens første majorseier var i boks.

– Jeg trodde ikke at de faktisk kom til å straffe meg, så jeg fortsatte bare med mitt, sier Johnson.

Det har ikke noe å si nå. Jeg er glad for at det ikke hadde noe å si. Det hadde vært stygt

Dustin Johnson

Shane Lowry startet dagen med en fire slags ledelse over Johnson. Iren gjorde imidlertid fire bogeys på rad i innspurten og endte på delt andreplass, tre slag bak Johnson.

– All honnør til Dustin som spilte slik på veien inn med det (det potensielle straffeslaget journ. anm.) hengende over hodet, sier Lowry.

Da Johnson gikk av den 18. green stod det to under par, 68 slag, på scorekortet. Etter en ny prat med dommeren ble det «rettet» til en runde på en under par og vinnerscore på fire under par sammenlagt.

– Han aksepterte straffen og inkluderte det på scorekortet. Det er slutten på diskusjonen, sier Jeff Hall i USGA.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johnsons seier med tre slags margin gjorde at straffeslaget ikke hadde noe å si. (Foto: Getty Images)

For Johnson er det eneste som betyr noe at han endelig holdt løpet ut i søndagen i en major.

– Det føles bra. Det føles virkelig bra. Og vel fortjent. Jeg har jobbet veldig hardt den siste tiden. Jeg har hatt mange muligheter der jeg ikke har klart å fullføre jobben. Denne smaker ekstra godt.

– Dette er den beste farsdagen noensinne!

Johnson klatrer nå til tredjeplass på verdensrankingen, og henviser Rory McIlroy til fjerdeplass. Og en seierssjekk på småpene 15 millioner kroner.

Mens USGA kan puste lettet ut over at hendelsen til syvende og sist ikke fikk noen betydning for utfallet av turneringen.

Resultater